Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad u Uzdolju

Policija potvrdila: Napadači su članovi navijačke skupine iz Splita

Privođenje osumnjičenih za napad u Uzdolju u policijsku postaju u Šibeniku
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/24
28.08.2019.
u 15:37

Nakon ispitivanja podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da će utjecati na ostale svjedoke te zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo

Policija je objavila da se kriminalističko istraživanje i dalje nastavlja s ciljem identificiranja svih osoba koje su sudjelovale u napadu. Radi se o kaznenim djelima nasilničkog ponašanja za koje je predviđeno do tri godine zatvora. Tu su i kaznena djela fizičkog napada i oštećenja tuđih stvari. Svi počinitelji, potvrdila je policija, pripadnici su navijačke skupine iz Splita i policiji su od prije poznati po istim djelima.

Kriminalističko istraživanje provedeno je nad trojicom 19-godišnjaka, jednim 21-godišnjakom i jednim 28-godišnjakom zbog sumnje da su počinili spomenuta kaznena djela.

- Osumnjičeni su se zajedno s još desetak za sada nepoznatih počinitelja koji su pripadnici jedne navijačke skupine iz Splita, s više vozila uputili na mjesto Uzdolje na temelju prethodnog dogovora da će otići u ugostiteljski objekt u kojemu se prati nogometna utakmica Crvena zvezde kako bi se nasilnički ponašali prema zatečenim osobama - kazao je načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić i dodao kako je jedan od napadača prvo sam otišao u lokal kako bi provjerio tko su gosti kafića.

Nakon toga su se s najmanje četiri automobila oko 22:15 sati dovezli do ugostiteljskog objekta u kojeg su ušli maskiranih lica, s tzv. fantomkama, majicama i maramama noseći u rukama razne drvene i metalne predmete, pojasnio je Kostanić.

Zbog mržnje na nacionalnoj osnovi, osumnjičeni su verbalno vrijeđali vlasnicu kafića i zatečene goste pritom uništavajući inventar palicama.

- Potom su palicama napali goste zbog čega je njih petoro lakše ozlijeđeno, među kojima je i jedan maloljetnik - dodao je Kostanić.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku PU Šibensko-kninske.

Na pitanje jesu li dođajaji u Kistanju i Uzdolju povezani, Kostanić je rekao da se ovi događaji ne mogu povezati.

Podnesena je kaznena prijava protiv pet osoba zbog nasilničkog ponašanja počinjenog iz mržnje, oštećenja tuđe stvari i nanošenja tjelesnih ozljeda. Četiri su osobe privedene i ispitane od strane zamjenika općinskog državnog odvjetnika zbog događaja koji se 21. kolovoza dogodio u Uzdolju kod Knina, dok je jedna osoba u bijegu, rekao je danas glasnogovornik županijskog DORH-a Emilijo Kalabrić. Među njima nema maloljetnika, već je riječ o jako mladim osobama od 18 do 20 godina.

- Stavlja im se na teret da su došli u lokal gdje se pratila utakmice Crvene zvezde i bez ikakvog razloga i povoda napali skupinu građana koji su promatrali utakmicu i nanijeli tjelesne ozljede nekima od prisutnih te oštetili inventar lokala. Nakon ispitivanja podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da će utjecati na ostale svjedoke te zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer su svi prekršajno evidentirani prema Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim utakmicama. Neki su i kazneno evidentirani - rekao je Kalabrić, dodajući da nisu bili kazneno evidentirani za to djelo.

Na pitanje novinara rekao je da nitko od ovdje privedenih nije sudjelovao u lipanjskom napadu na sezonce u Braču. 

- Ali pošto se raspolaže informacijama prema izjavama oštećenika i onome što su oni prijavili bilo je više od pet osoba. Policija će dalje provoditi izvide. Identitet ovih osoba se ne poklapa s identitetom osoba na drugim mjestima - rekao je Kalabrić.

Odgovarajući na pitanje novinara nije li bilo osmero privedenih odgovorio je da vjerojatno nije bilo osnovane sumnje za preostale tri osobe sudjelovale u počinjenju djela.

Na pitanje može li se reći da su navijači izvršili napad rekao je da će to biti predmet istraživanja.

- Prema dosadašnjim podacima postoje neki elementi na temelju kojih bi se moglo zaključiti da su navijači. Ali jesu li baš svi navijači... Jer policijska obrada nije išla u tom smjeru, nego su se otvrđivale činjenice i okolnosti izvršenja samih kaznenih djela, a je li to bilo motivirano navijačkim, rasnim, nacionalnim, vjerskim razlozima bit će utvrđeno tijekom istraživanja - rekao je Kalabrić.

Iza podneva počelo je privođenje osumnjičenih iz splitske u šibensku policiju, a po dolasku jedan od njih viknuo je "Novinari Srbi!"

Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor istaknula je kako se privedeni dovode u vezu s kaznenim djelom izazivanja nereda u Uzdolju te da se kriminalističko istraživanje nastavlja i tijekom današnjeg dana.

Pogledajte naš razgovor sa suprugom vlasnika kafića u Đevrskama:

Ključne riječi

Komentara 154

SP
Spezispezi
10:22 28.08.2019.

Jedan branitelj je ovih dana iznio svjedočenje da ga je taj mirni Petko premlaćivao u kninskom zatvoru za vrijeme agresije. Zašto je taj lik još na slobodi ?! Pravo pitanje za anemičnoga i njegova gazdu Pupija. Kolinda nema šanse na izborima kao kandidat HDZ-a i SDSS-a.

Avatar Hrvatski domobran
Hrvatski domobran
15:10 28.08.2019.

Vučićeva stranka SNS je javno priznala da ima 2500 botova. Ljudi koji za plaću pišu komentare po internetskim portalima. Na večernjem ih ima koliko treba. A Hrvateki samo gledaju ko telci.

DU
Deleted user
14:56 28.08.2019.

Hoće li privesti i one koji su pisali da lijepa zemlja lijepo gori? Ili je to bilo u duhu tolerancije i suživota? Pupovac to možda osudio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije