Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem
Povratak na članak

Zbog II. stupa mirovina mi je manja 1600 kuna

Po važećem zakonu dodatak od 27 posto isplaćuje se samo onima u prvom stupu, a mnogi su u drugi stup morali silom tog istog zakona

Komentari 18

DR
Draš
21:26 24.09.2017.

Šta se sada pravite ludi ,kada se uvodila mirovinska (kriminalna)reforma prije 15 godina svi su pisali kako je to odlično i kako će mirovine biti znatno veče zbog toga,mada je svaki iole inteligentan čovjek znao da je to laž.Još jedann primjer kako novinari u komplotu sa elitom prodaju laži i obmanjuju naivan narod.Sada je kasno ,bolje objavite tekstove o reformi od prije 15 godina i kakve ste laži tada objavljivali.

VL
MA
marijaqwer
21:50 24.09.2017.

Prijevara sa 2. mirovinskim stupom je u tome što on nominalno prikazuje dobit i rast vrijednosti , a u stvarnosti je krcat dionicama i udjelima potpuno mrtvih tvrtki ( bez ikakve tržišne vrijednosti ). Stvarno stanje i potpuni kolaps ćee nastati kada počnu isplate za malo veći broj umirovljenika. Odgovorni će biti u povlaštenim saborskim mirovinama i ničega se neće sjećati.

VL
NO
nogogaz
22:38 24.09.2017.

Ovce, samo budite pokorne demokratskim gazdama i ne bunite se previše. Ova privatizirana država nije više vaša. Ak vam smeta, izađite, molin vas lipo. Ima i drugih država na tom planeti..a vi baš navalili na gazde ove jeli!? Smirite see i slavite demokraciju pare i boga!

VL
ST
stefj
22:21 24.09.2017.

Eh, drugi stup je slab jednostavno jer se ne može više odvajati jer treba solidarno uzdržavati postojeće umirovljenike. A postojeći umirovljenici godišnje pojedu 37 milijardi kn, od čega je samo 17 milijardi za one koji su u normalnim mirovinama. Sve ostalo su nasljedne, invalidske, povlaštene itd... A radi postojećih umirovljenika iz prvog stupa danas zadužujemo pra, pra, pra unuke, imamo najviše poreze i ostalo. I sad opet radi toga žele ukinuti drugi stup i sve nas opljačkati... Čista uranilovka, komunizam na dijelu... Umjesto da se nastavi reforma i ojača II stup, da se racionalizira državna služba i naprave protržišni zakoni i ZOR, opet gledamo kako gasiti vatru danas, po cijenu deseterostruko većih problema u budućnosti... Pa ne odlaze stručnjaci i mladi iz hrvatske radi porodiljskog ili Ustaša. odlaze jer nemaju perspektivu, jer neće imati mirovinu, jer će biti dužni ko Grčka, a i tjeraju ih kao i sve poduzetnike...

VL
VI
Vito
07:56 25.09.2017.

np1111: tko je uveo drugi stup ? ::: Pljačkaška organizacija koja je pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske, a koja je i danas na vlasti.

VL
Avatar Le-Freak
Le-Freak
14:39 25.09.2017.

Nema te zemlje na ovoj planeti koja svakim rjesenjem uvjek djeli pravdu na sve ravnomjerno. U Njemackoj, Svicarskoj, Svedskoj je tako, neki dobiju nepravedno vise a neki nepravedno manje i gotovo. Samo kod nas je SKANDAL za nase dirigirane medije. Tako prate svaki reformski potez. Sistematski se vade izuzeci i vanredni slucajevi kao da je to pravilo, da bi se ocrnilo drzavu i sirio defetizam. Na kraju ce pisati "Gdje su reforme?" a medije ih sustavno unistavaju u zacecima.

VL
Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
07:53 25.09.2017.

Sramota i nedomoljubno ponašanje! Kome treba 1600 kuna veča penzija kada imaš hrvatsku? Svašta! Ne trebaš niš penzije ako uz Boga I domoljublje i thompsonovu pjesmu osjetiš i primjetiš da si svoj na svome. Za glad spremni.

VL
SA
sass
09:59 25.09.2017.

mirovinska reforma Kakvu reformu napraviti kad je manje od 8% umirovljenika (od)radilo puni radni vijek? Koliki su (i danas) prijavljeni na minimalac (i dio plaće primaju na ruke), a jednog dana će kukati kao su male mirovine? Ovo vrijedi i za "poljoprivredne" mirovine. Kolike su mirovine, a koliki dodaci? Dodaci za što? Koliko još (nasljednih) partizanskih mirovina (iako su prosječno oko 2700 kn)? Koliko domobranskih, ustaških (oko 2300kn)? Koliko braniteljskih (prosječno veće nego prosječna plaća)? Koliko tzv. povlaštenih (političarskih) mirovina? Koliko pokradenih i(li) nenamjenski potrošenih novaca iz fondova posljednjih 50-ak godina? Kad bi na jednom mjestu imali pravu reviziju (i odgovore na gore navedena i tko zna koliko još propuštenih pitanja) i podvukli crtu da vidimo kolike su nam želje, kolike mogućnosti, koliko smo zaradili, ... Kada više trošiš nego što zaradiš, pa se i zadužiš, smjer u kojem možeš ići je samo jedan ... Kad tad netko to mora platiti. Davno je zapisano: "Oci (očevi) jedoše kiselo grožđe, a sinovima zubi trnu"

VL
PR
prohujalo
09:59 25.09.2017.

Autor teksta namjerno prešučuje neke činjenice koje prije 18 godina nisu bile poznate a nisu ni mogle biti poznate.Takođe je nepoznato koliko će dugo taj umirovljenik i njegov 12 dana stariji kolega primati mirovinu. Zato se to zove( tj.uplate za mirovinu) mirovinsko osiguranje gdje je nepoznanica trajanje života. Tu netko prođe bolje,netko lošije.Drugi stup je možda dobro zamišljen ali kriza iz 2008.imala je posljedicu pad cijena dionica i pad vrijednosti mnogih mirovinskih fondova..Da nije bilo krize ,da je bilo doba prosperiteta,onda bi se možda onaj stariji strojovođa žalio da on ima 1600 kn manju mirovinu nego njegov mlađi kolega. To naravno nitko nije mogao unaprijed znati. Da budemo malo pesimistični i da dvojica naših strojovođa recimo umru za 6 mjeseci,za godinu,za dvije godine onda bi naš mlađi strojovođa puno bolje prošao sa svojom nižom mirovinom jer ima para iz drugog stupa. No što bi duže primali mirovinu prednost bi imao kolega sa višom mirovinom. Ja osobno želim ovome koji stjecajem okolnosti ima nižu mirovinu da narednih 40-45 godina stalno brunda da ovaj drugi ima veću mirovinu. Bolje i to ,nego da neki od njih,ili obojica umru za koji mjesec ili za godinu,dvije.

VL
PE
pep
11:47 25.09.2017.

Ne izgleda mi potrosen ,moze raditi najmanje jos 10 godina .

VL
VI
Vito
07:49 25.09.2017.

Autor Ljubica Gatarić Po važećem zakonu ::::: se smije mlatiti __ Ali prema postojećem vrijedećem zakonu se mora goviriti i pisati službenim hrvatskim jezikom i pismom. __ važiti je srpska riječ __ VRIJEDITI je hrvatska riječ __ Zašto se u Hrvatskoj ne poštuje zakon??? __ Zašto je "Večernji list" na početku rujna POKLONIO čitatljicama i čitateljima knjižice o hrvatskoj gramatici i hrvatskom pravopisu??? __ Zašto je "Večernji list"izradio i tiskao knjižicu -Ah taj Hrvatski! - priručnik za SVAKOGA (što znači i za novinare) __ Kad će "večernjak" prestati zapošljavati polupismne???

VL
VI
Vito
07:59 25.09.2017.

milecar12: Linija se negdje mora povući. ::: Virovitica, Karlovac, Karlobag. __ Jedina razlika što su ju povukli sve do Bruxelessa čim su promijenili Ustav Republike Hrvatske kako bi promijenili odluku Hrvata i Hrvatica da se nikad više ni skime nee udružujemo kao Država.

VL
DU
Deleted user
14:20 25.09.2017.

To je svakako prevara, no nije i jedina? Mnogi će se grafičari, koji su radili olovom i kiselinama i imali 14 mjeseci za 12 mjeseci beneficija jako iznenaditi kada krenu u penziju, kad tamo, reći će Vam da nitko za Vas nije plaćao 14 mjeseci! Na izgled, pogotovo za poduzeća koja su zatvorena davnih dana, to izgleda istinito, no postoji jedan Obrazac tzv. M4 obrazac koji se knjižio na mirovinskom, no nije proknjižen do dana današnjeg! Zapravo, svake godine ljudi iz Mirovinskog osiguranja skupljali su M4 obrasce, sada ispada da smo mi krivi, koji nikako nismo mogli znati da nas nekadašnje firme ne plaćaju točno? I kako se poduzeće može zatvoriti da nije podmirilo sve obveze prema radnicima? Taj beneficirani staž vrijedio je do 1985. godine, kada je ukinut, dolaskom fotosloga (computera)! I sada bih imao 42 godine staža, imam 39, bježala mi je jedna godina za odlazak u invalidsku penziju, valjda 15 godina i još imam kaznene poene radi prijevremenog odlaska u penziju? No, skupljaju se ručni i strojoslagari i cinkografi pa ćemo sudski potražiti svoja prava! Krivnja je svakako od Mirovinskog osiguranja jer nisu proknjižili uzete papire i taj nesretni M4 obrazac od Grafičara!?

VL
VI
Vito
07:55 25.09.2017.

stefj: __ Jedino što vama preostaje je da si stavite glavu pod sjekiru i vidoko podignete čelo __ Tako će te izbjeći mirovinu i sve o čemu sada laprdate. __ Skoro svi umirovljenici su radili i vama osigurali sadašnji boravak na kugli zemljaskoj __ Da vašim stvoriteljima nije bilo ugodno i udobno nebi vas napravili, jer ne bi imali novaca koeg su osigurali umirovljenici prije njih.

VL
RE
Rex
03:42 25.09.2017.

To su napravili crveni kmeri SDP_a

VL
MI
milecar12
00:07 25.09.2017.

Linija se negdje mora povući.

VL
DU
Deleted user
21:39 24.09.2017.

tko je uveo drugi stup ? to je 2002g , opet te proklete komunjare , gdje god je nešto na štetu hrvatskog naroda tu je ta sekta , komunistički nasljednik SKH , SDP , ako griješim , izvinjavam se

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.