Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Zbog II. stupa mirovina mi je manja 1600 kuna

Naslovnica 25. 9. 2017.
25.09.2017.
u 00:00

Po važećem zakonu dodatak od 27 posto isplaćuje se samo onima u prvom stupu, a mnogi su u drugi stup morali silom tog istog zakona

Da je umjesto 11. siječnja 1962. godine rođen samo 12 dana ranije, danas bi friško umirovljeni strojovođa Branko Komar imao 1600 kuna veću mirovinu, kakvu je dobio i njegov kolega rođen u prosincu 1961. godine s kojim je isti dan otišao u mirovinu!

Strojovođe imaju beneficirani staž i na jednu odrađenu godinu priznaje im se godina i pol staža tako da odlaze u mirovinu u srednjim pedesetima, a ne sa 65 godina kao i ostali muškarci. Generacija strojovođa rođena 1962. godine ima peh da se na njima prelama nepravda prema svim zaposlenima koji su 2002. godine bili mlađi od 40 godina te su po sili zakona postali osiguranici drugog mirovinskog stupa. Očekivalo se da će taj problem eskalirati 2019. godine, kada u mirovinu krenu žene rođene 1962. godine, no na svojim ga leđima među prvima osjećaju radnici s beneficiranim stažem.

>> Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Klisović: Ni Milanović još ne zna hoće li se kandidirati na nekim izborima

>> U mjesec dana dolazi 6 ministara obrane

>> 5 ključnih točaka nove njemačke vlade

>> Umjesto da se OSA bori protiv terorizma, ona lažno optužuje političke protivnike

>> Cappelli: Trebamo izvorni obiteljski smještaj, a ne bezlične apartmane

Ključne riječi

Komentara 18

DR
Draš
21:26 24.09.2017.

Šta se sada pravite ludi ,kada se uvodila mirovinska (kriminalna)reforma prije 15 godina svi su pisali kako je to odlično i kako će mirovine biti znatno veče zbog toga,mada je svaki iole inteligentan čovjek znao da je to laž.Još jedann primjer kako novinari u komplotu sa elitom prodaju laži i obmanjuju naivan narod.Sada je kasno ,bolje objavite tekstove o reformi od prije 15 godina i kakve ste laži tada objavljivali.

MA
marijaqwer
21:50 24.09.2017.

Prijevara sa 2. mirovinskim stupom je u tome što on nominalno prikazuje dobit i rast vrijednosti , a u stvarnosti je krcat dionicama i udjelima potpuno mrtvih tvrtki ( bez ikakve tržišne vrijednosti ). Stvarno stanje i potpuni kolaps ćee nastati kada počnu isplate za malo veći broj umirovljenika. Odgovorni će biti u povlaštenim saborskim mirovinama i ničega se neće sjećati.

ST
stefj
22:21 24.09.2017.

Eh, drugi stup je slab jednostavno jer se ne može više odvajati jer treba solidarno uzdržavati postojeće umirovljenike. A postojeći umirovljenici godišnje pojedu 37 milijardi kn, od čega je samo 17 milijardi za one koji su u normalnim mirovinama. Sve ostalo su nasljedne, invalidske, povlaštene itd... A radi postojećih umirovljenika iz prvog stupa danas zadužujemo pra, pra, pra unuke, imamo najviše poreze i ostalo. I sad opet radi toga žele ukinuti drugi stup i sve nas opljačkati... Čista uranilovka, komunizam na dijelu... Umjesto da se nastavi reforma i ojača II stup, da se racionalizira državna služba i naprave protržišni zakoni i ZOR, opet gledamo kako gasiti vatru danas, po cijenu deseterostruko većih problema u budućnosti... Pa ne odlaze stručnjaci i mladi iz hrvatske radi porodiljskog ili Ustaša. odlaze jer nemaju perspektivu, jer neće imati mirovinu, jer će biti dužni ko Grčka, a i tjeraju ih kao i sve poduzetnike...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije