Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOS U AFGANISTANU

Zbog evakuacije američka vojska šalje dodatne trupe u Kabul

Foto: Bashir Darwish/Newscom/PIXSELL
1/2
16.08.2021.
u 23:05

Za nekoliko dana na licu mjesta bi trebalo biti oko 6000 američkih vojnika

Američka vojska izvijestila je da je dosad u zračnoj luci u Kabulu u sklopu operacija evakuacije raspoređeno oko 2500 vojnika. U sljedeća 24 sata onamo će biti poslane dodatne snage, pa će se broj vojnika povećati na više od 3000, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Za nekoliko dana na licu mjesta bi trebalo biti oko 6000 američkih vojnika. Oni će osiguravati zračnu luku i organizirati evakuaciju američkih građana i Afganistanaca koji su radili za američke vojne snage. Kirby je potvrdio i informacije o tomu da su se u zračnoj luci dogodili incidenti koji su rezultirali pogibijom dvojice naoružanih Afganistanca. Ubili su ih američki vojnici. 

>> VIDEO Kabul je pao u ruke talibana

Po prvim informacijama, nijedan smrtno stradali Afganistanac nije pripadnik talibanskih militanata. Kirby je pojasnio da su vojnici iskoristili svoje pravo na samoobranu, ne navodeći pojedinosti. 

Govoreći o kaotičnim scenama u zračnoj luci Kabul u ponedjeljak ujutro, Kirby je rekao da američki vojnici sada surađuju s turskim vojnicima i trupama iz ostalih partnerskih zemalja kako bi se pista raščistila i da bi se omogućio nastavak zračnih operacija.

>> VIDEO Očajni građani okupirali zračnu luku u Kabulu

Kirby je dodao i da su video snimke na kojima se vidi kako se očajni Afganistanci pokušavaju ukrcati u američke transportne avione, a neki i s njih padaju, uznemirujući. Kazao je da ne može potvrditi njihovu autentičnost, no istaknuo je da je vrlo važno ponovno uspostaviti nesmetano funkcioniranje svih operacija u zračnoj luci u Kabulu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar gradjanskirat
gradjanskirat
08:35 17.08.2021.

Kad salju nasu hrvatsku dicu???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije