Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DALI SMO IM SVAKU ŠANSU'

Biden: Zašto da naši vojnici ginu, kad su se Afganistanci odbili boriti za svoju budućnost

Biden Remarks on Afghanistan
Foto: Chris Kleponis - CNP/Newscom/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.08.2021.
u 23:43

- Američke trupe ne bi trebale sudjelovati i ginuti u sukobu u kojem se snage Afganistana nisu željele boriti. Dali smo im svako oruđe i vještine da se mogu sami braniti, dali smo im svaku šansu, poručuje američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u ponedjeljak da potpuno stoji iza svoje odluke o povlačenju iz Afganistana jer američki vojnici ne bi trebali boriti se i ginuti u ratu u kojem se Afganistanci sami ne žele boriti. 

 

Večerašnje obraćanje javnosti iz Bijele kuće prva je Bidenova izjava o talibanskom preuzimanju vlasti u Afganistanu.  O Afganistanu je posljednji put govorio prošlog utorka kad je branio svoju odluku da povuče vojnike iz Afganistana i uzdao se u to da tamošnja vojska ima snage obraniti se od talibana. 

Ali umjesto urednog povlačenja, za koje je postojala podrška javnosti, cijeli se proces pretvorio u ponižavajući američki debakl.
Biden je kazao da čvrsto stoji iza odluke o povlačenju američkih vojnika bez obzira što su talibani u svega nekoliko dana srušili afganistansku vladu i preuzeli kontrolu nad zemljom. 

Naglasio je da ne želi ponoviti pogreške iz prošlosti i ostati u ratu koji nije u američkom interesu. "Ako se afganistanske snage ne žele braniti, nema šanse da bi još jedna ili više godina američkog angažmana urodila bilo kakvom razlikom". 

VIDEO Očajni građani okupirali zračnu luku u Kabulu

Rekao da američke snage ne bi trebale boriti se i ginuti u ratu u kojem se Afganistanci sami ne žele boriti.  Afganistanski politički lideri digli su ruke i pobjegli iz zemlje, a vojska se odbila boriti, kazao je.

Priznao je, međutim, da je afganistanska vlada pala brže nego što su Amerikanci očekivali.  Otkrio je i da je afganistanski predsjednik Ašraf Gani odbio sudjelovati u pokušaju pronalaska diplomatskog rješenja.

Foto: STR/XINHUA/PIXSELL

Dodao je i da scene iz Kabula, gdje vlada kaos na aerodromu, izazivaju "grč u želucu". 

U predstojećim danima američka će vojska evakuirati tisuće američkih građana iz Afganistana, izjavio je Biden i najavio da će SAD nastaviti podržavati siguran izlazak iz zemlje svih njihovih domaćih saveznika.  Talibanima je obećao brz i žestok odgovor napadnu li "naše ljude". 

Američki predsjednik kazao je da je izbor koji je imao na raspolaganju bio ili slijediti sporazum o povlačenju koji je dogovorio Donald Trump ili se vratiti borbama.

Biden je istaknuo da je SAD afganistanskoj vladi dao sve što je trebala, no da je pogrešno slati još američkih snaga u Afganistan kad afganistanski politički čelnici ne mogu zajednički djelovati.

Američki predsjednik rekao je da neće ponavljati greške iz prošlosti ostajanjem i borbom u sukobu koji nije u američkom interesu, no da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati afganistanski narod.

SAD će nastaviti poticati regionalnu diplomaciju i zagovarati osnovna prava afganistanskog naroda, istaknuo je Biden. 
Kazao je kako će SAD također nastaviti pomagati siguran izlazak iz zemlje svojim afganistanskim saveznicima.

Biden je priznao da je američka misija u Afganistanu napravila mnoge krive korake, no ustvrdio je da se ono što se sada događa moglo lako dogoditi prije 5 godina ili za 15 godina.

Ponovio je da ne žali odluku o okončanju američkog ratovanja u Afganistanu i rekao da neće tražiti od američkih snaga da se bore u još nekom beskonačnom građanskom ratu u nekoj drugoj zemlji. Američki predsjednik također je rekao da zna da će njegova odluka biti kritizirana, no da neće prebaciti tu odluku na nekog drugog predsjednika.

VIDEO Kabul je pao u ruke talibana

Ključne riječi

Komentara 134

ST
stefj
22:32 16.08.2021.

Naravno da je Trump kriv, tko bi drugi... No, ima pravo, obučili su i ostavili 300.000 dobro naoružanih vojnika koji su samo pobjegli. Talibana nema niti 100.000... Ovi koji su pobjegli sada bi trebali graditi EU?

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
22:19 16.08.2021.

LOL !potrošili milijarde vojnog budžeta na 15 godina patroliranja Afganistanom, talibani osvojili u 2 tjedna?? već dugo nisam vidio nešto tako fejk na globalnom planu!! u biti jesam,! rebrandirali su gripu!

Avatar Botox.Biden
Botox.Biden
20:05 16.08.2021.

Lutkari su ga 3 dana vježbali da izgovori par rečenica prije nego što se vrati u mrak svoje demencije 🤡

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije