Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radijacija

Zbog erupcije na Suncu moguće smetnje u telekomunikacijama

sunce
AFP/Pixsell
16.02.2011.
u 19:04

Riječ je o erupciji ultraljubičaste radijacije poznate pod imenom X-Flare, javlja BBC.

Sunce je u utorak u 2.56 sati emitiralo najjači val radijacije u posljednje četiri godine koji bi mogao izazvati poremećaje i radu telekomunikacijskih i električnih sustava na Zemlji, priopćili su znanstvenici. Riječ je o erupciji ultraljubičaste radijacije poznate pod imenom X-Flare, javlja BBC.

Snažnu erupciju iz jedne sunčeve pjege registrirao je NASA-in svemirski brod, a Britanski geološki institut izdao je upozorenje o mogućoj geomagnetskoj oluji te dodao da bi u sjevernom dijelu Velike Britanije mogla biti vidljiva tzv. polarna svjetlost.

Ove nepredviđene erupcije na suncu mogu utjecati na moderne tehnologije na zemlji. Mogući su nestanci struje, problemi s telefonima i internetom te satelitskim navigacijskim mrežama.

Znanstvenici tvrde da se sunce sad budi nakon nekoliko godina slabe aktivnosti zbog čega se u skorije vrijeme mogu očekivati i nove erupcije.

Komentara 35

KI
kiwi2
08:14 17.02.2011.

. sbb A tvoji dobri mama i tata nisu krivi kaj si ti postal megakreten, jer naša zvezda koju zovemo Sunce je zapravo relativno mala. Ima tavkih ogromnih zvezda da ti mozak ode na pašu (a izgleda da mu jee to stalno boravište).

Avatar Piruška
Piruška
21:03 16.02.2011.

Da bar sprži mozgove svim pametnjakovičima kaj nas vode u propast !

OB
-obrisani-
13:50 17.02.2011.

sbb Hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije