Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugasili se matični uredi

Zbog crkvenih knjiga župnik Halić državi prijeti sudskom tužbom

'20.01.2010., Cadjavica - Mirko Roncevic, opcinski nacelnik Cadjavice, cadjavacki zupnik Valentin Halic i zupan Tomislav Tolusic.  Photo: Dragutin Santosi/PIXSELL '
'dragutin santosi/vecernji list '
20.01.2010.
u 16:58

Zbog reforme državne uprave od 1. siječnja u Virovitičko-podravskoj županiji zatvoreno je desetak matičnih ureda. Po sve izvode građani moraju putovati u Slatinu, a u nekim mjestima ne mogu se više obavljati ni tzv. građanska vjenčanja.

ČAĐAVICA – Treba li administracija služiti narodu ili narod kilometrima mora putovati da bi dobio potrebne papire? Tko financira administraciju? Narod ili nečija nesposobnost rukovođenja administrativnim aparatom. Župni ured Čađavica traži hitni povratak matičnih knjiga koje su u vlasništvu Crkve, a ako se to ne dogodi, povrat knjiga zatražit ćemo sudskim putem, zaprijetio je čađavički župnik Valentin Halić u pismu Uredu državne uprave Virovitičko-podravske županije razočaran postupkom administracije.

Nova Mreža matičnih ureda u Virovitičko-podravskoj županiji 1. siječnja ugasila je desetak matičnih ureda u manjim općinama, među kojima je u Čađavica. Devet svezaka matičnih knjiga preneseno je u Matični ured u Slatini koji od početka ove godine obavlja te poslove za više od 20.000 stanovnika. U Čađavici i Sopju više se ne mogu obavljati tzv. građanska vjenčanja, a za sve izvode iz matičnih knjiga građani moraju putovati u dvadesetak kilometara udaljenu Slatinu.

U Državnom uredu Virovitičko-podravske županije jučer su nam potvrdili da matični uredi sada djeluju samo u Virovitici, Slatini, Orahovici, Pitomači, Suhopolju, Novoj Bukovici i Voćinu.

- Male matične urede zatvorila je suvremena tehnologija. Crkvene knjige bit će presnimljene, a kada se ažuriraju svi podaci o rođenjima, umrlima i vjenčanjima, knjige će biti vraćene Požeškoj biskupiji - kaže Katarina Boljevčan, zamjenica predstojnika Državnog ureda u Virovitici, ističući da niti jedan od djelatnika u ugašenim matičnim uredima nije ostao bez posla.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije