Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podvlačenje crte

Završili sa 1,8 milijuna kuna u minusu – zbog fešti ili posla?

'                               '
Foto: ''
1/3
25.06.2010.
u 14:35

Burno se raspravljalo i o prvoj izmjeni proračuna, koji je povećan za 600.000

Je li se prošle godine u Gornjoj Stubici previše radilo ili, kako tvrdi oporba, previše slavilo, a odgovor ovisi o tomu iz kojeg se kuta gleda. No, činjenica jest da je prošlu godinu ova općina završila u financijskome minusu od 2,2 milijuna kuna, odnosno oduzme li se 400.000 kuna prenesenog viška iz 2008., prema konačnom obračunu prošlogodišnji je minus – 1,8 milijuna kuna.

Izostale potpore

– Uzrok minusa izostanak je nekih očekivanih kapitalnih potpora te, s druge strane, intenzivnija gradnja komunalne infrastrukture i proslava 800. obljetnice – rekao je o glavnim uzrocima negativna poslovanja načelnik Željko Lisak (HSS). Inače, prošle je godine proračun ostvaren sa 7,1 milijuna kuna, što je 75 posto planiranoga.

– Mi smo odmah upozoravali da je proračun prenapuhan. Mala smo općina, no feštati znamo do bola. Kada zbrojimo izdatke za reprezentaciju, Susrete za Rudija, proslavu Dana općine i još neke, proizlazi da smo lani pojeli i popili 200.000 kuna, a tu je i proslava 800. obljetnice, za koju ćemo u dvije godine dati pola milijuna kuna – rekao je Marijan Sviben (HNS).

Stjepan Boronjek (SDP) ocijenio je kako je stanje teže nego što je bilo 2001., kada je koalicija preuzela vlast, a za koji dan zatekla ju je blokada računa zbog dugova za vrtić. No, tada je, podsjetio je Boronjek, napravljen plan izlaska iz financijskog minusa "teškog" oko 600.000 kuna, a sada takva plana nema iako je minus mnogo veći.

– Najveći su nam problem dvije kapitalne ceste, Dubovec – Selnica i Samci – Modrovec, za koje smo očekivali neki novac od Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, no nadamo se da ćemo ipak uspjeti nešto dobiti. Što se tiče proslave 800. obljetnice, riječ je o projektu za koji smo se odlučili kako bismo dostojno obilježili tu veliku obljetnicu. Ni meni nije lako što se pojavio minus, no tu smo da to pokušamo što prije sanirati i svesti ga na nulu – rekao je načelnik Lisak. Podsjetio je i na to da novac za različite manifestacije i proslave obuhvaća razne stavke za udruge koje u njima sudjeluju, a najmanje za jelo i piće.

Prva izmjena

Burno se raspravljalo i o prvoj izmjeni proračuna za ovu godinu. Proračun je s dosadašnjih osam milijuna povećan na 8,6, a rashodi su manji za prošlogodišnji minus kako bi se to uspjelo ove godine nadoknaditi. No, za oporbu je i to nerealno planiran proračun, posebno jer je u prva četiri mjeseca ostvareno samo 1,7 milijuna kuna.

– Oni koji su radili ovaj proračun kao da žive na nekom otoku, kao da ne gledaju televiziju, ne slušaju radio i ne znaju da je kriza. Ovo se sigurno ne može ostvariti – rekao je Marijan Sviben.

Marijan Obestar (ZDS) predlagao je čak da se ovaj prijedlog makne s dnevnoga reda te u izmijenjenom obliku vrati na idućoj sjednici. Načelnik općine Gornje Stubice Željko Lisak rekao je da je u ovome trenutku teško predvidjeti koliko su prihodi realni. Podsjetio je i na to da su razni općinski porezi i naknade tek sada krenuli na naplatu. Rekao je da će se pratiti razvoj situacije i ovisno o potrebi donositi nove izmjene proračuna. Za neke je sporna i stavka donacija Kaptola za zemljište za gradnju vrtića od 1,2 mil. kuna. Taj iznos prikazan je na prihodovnoj strani iako se u stvarnosti neće dobiti novac već zemlja pa će proračunski prihodi realno biti za toliko manji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije