Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Završila operacija u hotelu Taj Mahal u Mumbaiju

29.11.2008.
u 08:17

Zadnji naoružani islamisti koji su se još nalazili u hotelu u Mumbaiju ubijeni su u subotu ujutro, a policija je najavila kraj operacija više od dva dana nakon usklađenih napada na gospodarsko središte Indije u kojima je smrtno stradalo najmanje 195 osoba.

U Židovskom centru u Mumbaiju nađeno pet mrtvih talaca

Mumbai: Komandosi u akciji oslobođenja talaca

Teroristički napad u Indiji

- Sve su operacije završene. Svi su teroristi ubijeni - izjavio je Hassan Gafoor, šef policije Mumbaija, gotovo 60 sati nakon početka napada.

Tri islamista koja su se još nalazila u hotelu Taj Mahal ubijena su u subotu ujutro, kazao je J. K. Dutt, šef Indijske nacionalne garde.
- Rekli smo da su bila još trojica terorista... i imamo tri tijela - rekao je on novinarima izvan hotela. - Napredujemo sobu po sobu provjeravajući je li situacija sigurna - kazao je.

Hotel Taj Mahal je bio posljednje mjesto gdje su se još nalazili napadači.

Podaci o napadima izvršenima u Mumbaiju govore o 195 mrtvih i 295 ranjenih, objavljeno je u subotu iz ureda za upravljanje katastrofama grada Mumbaija.

- Ukupan broj mrtvih iznosi u subotu ujutro 195, uz 295 ranjenih osoba - izjavio je R. Jadhav, odgovorna osoba tog ureda.

Dosad su pojedine zemlje potvrdile smrt najmanje 22 stranca.

Indija je otvoreno optužila Pakistan, svojeg susjeda i suparnika, da stoji iza vrlo dobro koordiniranih napada koji su pogodili Mumbai, grad s 13 milijuna stanovnika. Islamabad je to odlučno i opetovano demantirao.

Napadi su bili posebice usmjereni na strance, američke i britanske goste dvaju hotela, Taj Mahal i Oberoi/Trident, simbole bogatstva Mumbaija, kao i na Židovski centar u tom gradu.

Vijeće sigurnosti UN-a oštro osudilo terorističke napade u Mumbaiju
- Članice Vijeće sigurnosti UN-a izražavaju sućut obiteljima žrtava te narodu i vladi Indije - kaže se u priopćenju VS-a, koje je objavljeno u petak kasno navečer po istočnoameričkom vremenu.

Članice Vijeća sigurnosti UN-a, među kojima je i Hrvatska, "naglasili su potrebu da se počinitelji, organizatori, financijeri i pokrovitelji tih terorističkih djela privedu pravdi".
- Sva teroristička djela su kriminalna i neopravdana bez obzira na motive koji stoje iza njih - ističe se u priopćenju Vijeća.

Napadi u Mumbaiju, posljednji su i najteži u nizu terorističkih napada koji potresaju Indiju u posljednjih godinu dana. Država Assam, na sjeveroistoku Indije, te gradovi Ahmedabad, Bangalore, Jaipur i New Delhi u tom su razdoblju doživjeli terorističke napade.

(Hina, mp)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije