Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uloženo više od 1500 primjedbi

Završila javna rasprava o zdravstvenim zakonima: Reforma neće ojačati primarnu zdravstvenu skrb

Zagreb: Održana konferencija "Rak debelog crijeva u Hrvatskoj - pobijedimo strah, izaberimo zivot!"
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
10.11.2022.
u 12:00

I liječnici primarci te znatan broj studenata medicine izjasnili su se o neprihvatljivosti jednogodišnjeg rada mladih liječnika u PZZ-u kao preduvjeta za specijalizaciju

Javna rasprava o izmjenama dva ključna zdravstvena zakona na kojima bi se trebala temeljiti reforma zdravstvenog sustava završila je, a na Zakon o zdravstvenom osiguranju i Zakon o zdravstvenoj zaštiti uloženo je više od 1500 primjedbi. Svoje su primjedbe i prijedloge dale sve relevantne stručne grupacije unutar sustava zdravstva, od primaraca do krovne Liječničke komore te studenti medicine masovno – a njihovo nezadovoljstvo jamstvo je za još veći odljev liječnika iz Hrvatske već sutra.

HLK upozorava da je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti većim dijelom kontradiktoran načelno proklamiranim ciljevima zdravstvene reforme o nužnosti kadrovske održivosti liječnika u javnom zdravstvu.

Komora se zalaže za ograničenje broja mandata ravnatelja bolnica i šefova odjela i zavoda na dva jer bi svijest o prolaznosti voditelja na svim razinama od njih izvlačila najbolje, a eliminirala negativne učinke vječnog šefovanja, kako je naglasio šef Komore, dr. Krešimir Luetić, koji je i sam ograničio mandat šefa Komore na dva uzastopna.

Drugi Komorin prijedlog za kadrovsku održivost zdravstva je cjelovita reforma modela specijalističkog usavršavanja koji je nerealan, nejasne metodologije i neodrživ. Primjerice, za obiteljsku medicinu do 2024. godine predviđa 504 specijalizacije, ali trenutačno obiteljsku specijalizira samo 181 liječnik i jasno da nećemo dobiti dovoljan broj novih obiteljskih doktora do roka u kojem će mnogi sadašnji otići u mirovinu. Komora stoga predlaže da preuzme javne ovlasti upravljanja novim modelom specijalističkog usavršavanja.

Upozoravaju i da predložene zakonske izmjene vode daljnjem slabljenju već sada jako devastirane primarne razine zdravstvene zaštite te da je jačanje PZZ-a moguće samo povećanjem privlačnosti rada u tom dijelu zdravstva. Predlažu stoga liberalizaciju prava liječnika obiteljske medicine da sami odlučuju o obliku svojeg rada, tj. da im se olakša odlazak u privatnu praksu koja ima ugovor s HZZO-om. Taj oblik rada liječnicima pruža bolje financijske uvjete i jedan je od načina da se obiteljska medicina ponovo učini privlačnom specijalizacijom i mjestom rada. Predloženi koncept otežava izbor liječnika i ubrzat će daljnje kadrovsko urušavanje PZZ-a.

I liječnici primarci te znatan broj studenata medicine izjasnili su se o neprihvatljivosti jednogodišnjeg rada mladih liječnika u PZZ-u kao preduvjeta za specijalizaciju. Premda imaju širok raspon znanja i vještina, ne mogu se izjednačiti sa specijalistima obiteljske medicine pa bi takva praska išla na štetu pacijenata, ključna je njihova zamjerka.

– Predloženim kaznama i popunjavanjem kadrovskih nedostataka netom diplomiranim liječnicima prevažni dio zdravstvenog sustava, primarna, sigurno se neće ojačati. Timove treba ojačati još jednom sestrom – poručuje među ostalim dr. Željka Perić, netom umirovljena obiteljska liječnica s 43 godine iskustva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije