Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nevolja

Završila 48-satna drama u svemiru, izbjegnut gubitak članka na ISS-u

Tranquility drama 00
15.02.2010.
u 22:00

Nevolja je nastala kada su astronauti koji su montirali zahtjevne europske članke ustanovili da izolirajuća brtva i zakovice između njih - ne pašu

U subotu je na Međunarodnoj svemirskoj stanici izbila neočekivana nevolja. Na trenutke se činila toliko dramatičnom da je po svojoj prirodi mogla posve ugroziti misiju shuttlea Endeavoura te učiniti da novi članci Europske svemirske agencije Tranquility i Cupola postanu neupotrebljivi i izgubljeni. Ili da se za njihovo stavljanje u uporabu mora improvizirati nepredviđena nova i skupa misija s posve novim planom.

Astronauti koji su izvana montirali novi članak ustanovili su da višeslojna brtva i zakovice za spoj Tranquilityja i panoramske kupole s ISS-om - ne odgovaraju, ne pašu!

Endeavour je u misiji STS-130 peta, "pretposljednja" misija shuttlea. Ta se flota šalje u mirovinu (čitaj: muzeje) do jeseni ove godine. Poslije ovoga preostaju još samo četiri leta. Sama gola priprema za jedan let shuttlea stoji 4 milijarde dolara. Europski "članak 3" (node 3) nazvan Tranquility, te posebno Cupola, šesterokutni panoramski izboj na tom članku, tehnološki su ponos europske svemirske industrije, posebno talijanske svemirske tvrtke Thales Alenia Space koja ga je gradila.

Tranquility proširuje životni prostor ISS-a, ali i stanici dodaje još jedan "ulaz" za orbitalne letjelice. Cupola je dosad najostakljeniji prostor nekog svemirskog objekta s ljudskom posadom. Osim panoramskog pogleda na Zemlju, iz nje se može vrlo precizno i izravno rukovati robotskim rukama, svojevrsnim svemirskim "dizalicama". Njima se dosad upravljalo kroz vrlo uske, gotovo "podmorničke" prozore ili uz pomoć videoslike na ekranima.

U Endeavouru su Cupolu, zbog valjkastog oblika prtljažnog prostora u shuttleu, u Svemirskom centru Kennedy samo radi prijevoza pričvrstili za ravni dio valjkastog Tranquilityja. Astronauti su trebali, nakon što se robotskom rukom Tranquility izvuče iz teretnog prostora shuttlea i jednim ga se krajem pričvrsti za spojno mjesto na ISS-u, Cupolu premjestiti na bok Tranquilityja. Nakon što je Cupola odvojena od položaja za prijevoz, astronauti je nisu mogli spojiti na njeno stalno mjesto!

Od subote, kad je problem iskrsnuo, do ponedjeljka, astronauti i vodstvo leta pronašli su rješenje. Tako je od 15. veljače Cupola uspješno montirana.

Zbog ovoga zadržavanja Endeavourov je povratak odgođen 24 sata prema prvobitnom planu.

Kakvo god da je primijenjeno rješenje, ono je spasilo cijelu sadašnju misiju i uštedjelo goleme troškove ili gubitke koje bi nastali da nisu uspjeli!

Komentara 6

OB
-obrisani-
05:12 16.02.2010.

talibani su najvjerojatnije napravili sabotažu u svemiru

MA
malitrn
23:43 15.02.2010.

Iranska glista samoubojica-mućenik-šehid-itd.

OB
-obrisani-
00:27 16.02.2010.

ma ljudi su piloti i naučnici istražitelji, oni su se u školi švercali na tehničkom odgoju, drugi su im pilili i bruslili komadiće za šaptanje na matematici ili kemiji? kako drugačije objasniti da su dva dana tražili u kojem položaju paše ta kupola? da je bio problem u izradi, morali bi ju donijeti talijanima na popravak?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije