Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd obrazovnog sustava

Završe magisterij, Europa ih želi, a kod kuće im diploma ne vrijedi!

Medicinski fakultet u Osijeku
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
12.06.2018.
u 18:15

Studentima magistarskog studija medicinsko-laboratorijske dijagnostike, kojih je oko 300, diploma nije zakonom predviđena

Četiri ministra zdravstva koja su se dosad izmijenila, jedna generacija završenih magistara medicinsko-laboratorijske djelatnosti, ukupno upisanih tristotinjak studenata na magisteriju spomenutog smjera, nužna potreba na tržištu rada za takvim kadrom i jedno veliko – ništa.

Nemaju gdje odraditi praksu

Tako se ukratko može opisati sudbina onih koji se na Medicinskom fakultetu u Osijeku školuju za magistre medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Naime, njihova diploma, za školovanje koje im se plaća iz državnog proračuna, u Hrvatskoj ne vrijedi. Doslovno!

Diploma im, naime, nije zakonom predviđena, a zahvaljujući nastalom propustu i inertnosti Ministarstva zdravstva, studenti ne mogu i nemaju gdje odraditi stručnu praksu, pa samim time ne mogu dobiti ni licenciju za rad.

Da apsurd sustava bude još veći, godine 2013. kada se upisivala prva generacija budućih magistara na jedinom takvom studiju u Hrvatskoj, taj je studijski smjer bio od strateške važnosti, a ministri zdravstva javnosti i studentima obećavali su – “važan ste kadar i ne želimo da se školujete izvan države kako je to do uvođenja drugog stupnja studija i bio slučaj u Hrvatskoj”. I dok tako školovani studenti mogu raditi u oko 28 tipova različitih medicinsko-dijagnostičkih laboratorija u području laboratorijske medicine, u praksi, kaže Jasna Matić, predsjednica Hrvatske komore zdravstvenih radnika, u našem ih sustavu radi samo troje s magisterijem.

Ostali su traženi, priznati i cijenjeni samo izvan naših granica. Dapače, Austrijanci našim magistrima medicinsko-laboratorijske dijagnostike nude bespovratnih 3000 eura kako bi u godinu dana završili staž i zaposlili se kod njih. I dok mi ignoriramo vlastiti visokokvalificirani kadar, za koji se pretežno školuju žene i samo rijetki muškarci, njihovo znanje traže u Irskoj, Danskoj, Norveškoj i Švicarskoj.

Plaća u Švicarskoj 3500 eura

I dok će troje zaposlenih magistara u Hrvatskoj imati plaću do 7000 kuna, naši studenti mogu u Švicarskoj na toj poziciji nakon staža zaraditi do 3500 eura.

– Pozivam sve na suradnju kako bismo što prije riješili problem priznavanja diploma i omogućili mladima da rade u struci za koju su se obrazovali – kazao je Jure Mirat, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku. A problem se može riješiti brzo jer u Ministarstvu zdravstva stoje programi i plan za staž i priznavanje diploma studentima. Treba samo volje.

Komentara 8

HA
Hagar
18:40 12.06.2018.

Ne znam zašto je to apsurdno u Hrvatskoj?Kad nas je apsurd kad ti diploma vridi. Ovo je zapravo duboko promišljen potez gdje školovanim ljudima odmah pokažemo gdje im je mjesto, u nekoj normalnoj EU državi gdje im ta ista diploma vrijedi. Zadatak je u hrvatskoj ostaviti samo intelektualce sa osnovnom školom te prave Rvate i domoljube skolovane po programu Markic2. Evo spremaju se bitne promjene u stem području, recimo poznati FER ce umjesto manje bitnih fizikalnih osnova elektrotehnike uvesti Izabrana poglavlja biblije jedan i dva. Mozda i fizikalne osnove Kovčega saveza. Matematika 3 prelazi u "Brojevi i značenja u Bibliji" itd. To ima i demografsku ulogu jer ce mladi tako skolovani ostati u hrvatskoj.

DU
Deleted user
18:20 12.06.2018.

Neka dodju u ministarstvo obrane pa ce i modric ante pokazati kako se dolazi do magisterija i koliko vrijedi.....

OK
Omladinac koji to nije
10:31 13.06.2018.

Jucer na TV jedan poduzetnik rece: " Da bi djelatnik imao placu 7000 kuna, ja moram uplacivati 20000 kuna". Dakle, problem je u drzavi u kojoj se "radi", a ne zaradi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije