Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zavod ekspresno organizira tečajeve da smanji nezaposlenost

Zagrebački ured u srijedu je pozvao stotine nezaposlenih na sastanak, a već u petak počinju tečajevi.
27. listopada 2011. u 11:35 4 komentara 6 prikaza
nezaposlenost
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Više stotina nezaposlenih Zagrepčana pozvano je ove srijede na “neobvezujući info sastanak”, a Građanska akcija Zagreb tvrdi da se među njima našlo i mnogo njihovih članova, aktivnih u organiziranju nevladinih prosvjeda.

Danas poziv, sutra tečaj

Pokazalo se da je neobvezujući sastanak dio organizirane državne kampanje za ekspresno smanjenje broja nezaposlenih. Nezaposlena 34-godišnja Zagrepčanka kaže da im nisu ostavili previše prostora za razmišljanje, svi koji su pozvani trebali bi za dva dana na informatički tečaj koji će trajati mjesec i pol. Tko ne pristane, na šest mjeseci izbrisat će ga iz evidencije.

>>Masovni tečajevi za nezaposlene

– U srijedu su nas pozvali, a tečaj počinje već u petak. Dobili smo i zadužnicu koju moramo potpisati, da u slučaju odustajanja moramo državi, odnosno burzi, vratiti 10.000 kuna! Tečaj ne smijemo prekidati čak ni ako netko pronađe posao – prepričava naša sugovornica, ogorčena što su referenti, tvrdi, zapisali imena i prezimena svih na sastanku, kako se tko ne bi “izvukao”.

– Nakon završetka tečaja opet me vraćaju na burzu, a ako mi u roku godinu dana ponude neki posao, ne smijem ga odbiti jer će me i tada brisati iz evidencije. Čini mi se da je to predizborna varka da maknu ljude s burze, pošalju ih na tečajeve i ispada da je pala nezaposlenost – zaključuje. U Zavodu za zapošljavanje potvrđuju održavanje sastanaka.

– Približava se kraj godine pa se postupak selekcije za uključivanje nezaposlenih osoba provodi relativno brzo, ali vodimo računa o nezaposlenim osobama i njihovim interesima koje su izrazili za pojedinim obrazovnim programima. Za neke obrazovne programe nije potrebna selekcija, a za neke je potrebno utvrditi psihofizičke preduvjete uključivanja osobe u određene obrazovne programe, kao što je obrazovanje za zavarivače – odgovaraju iz Zavoda za zapošljavanje.

Zahvaljujući ekspresnim mjerama, HZZ je u rujnu smanjio broj nezaposlenih, iako se zbog završetka sezone u turizmu i sporijeg oporavka očekivao njegov rast. Podsjećamo, Vlada je u rujnu Zavodu za zapošljavanje interventno doznačila 65 milijuna kuna za aktivne mjere zapošljavanja, u koje je tijekom rujna uključeno oko 5,5 tisuća nezaposlenih. Njima je osiguran dvomjesečni posao na javnim radovima ili su uključeni u razne obrazovne programe. U oba slučaju nezaposleni se brišu iz evidencije.

Najlošiji u EU

Na burzi procjenjuju da će “na osnovi raspoloživih sredstva u Hrvatskoj do kraja provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja uključiti još 5000 nezaposlenih”, pa se može pretpostaviti da će podaci za listopad, koji se trebaju objaviti do sredine studenog, također biti pozitivni.

Kada ih pošalju na tečaj, nezaposleni dobivaju i 1600 kuna naknade, ali moraju potpisati bjanko-mjenicu da će, odustanu li, vratiti novac. Ako je cijena tečaja manja od 10 tisuća kuna, zadužnica je na taj iznos, a za sve skuplje zadužnica je nominirana na 50.000 kn. Na burzi tvrde da su u rujnu samo 44 osobe odbile ponuđeno obrazovanje.

Bez obzira na to što je jesenska akcija motivirana izborima, većini je to prilika da poboljšaju mogućnosti zapošljavanja. Hrvatska ima najlošiju stopu zaposlenosti u Europi i u posljednje dvije godine pala je sa 58 na 54 posto zaposlenih u radno aktivnoj dobi.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • podravacc:

    ja sam još prošle godine završio tečaj za zavarivača(u 6.mj 2010.) ,s obzirom da sam metalac po struci (kovinoljevač) i u ovih godinu i pol sa burze su mi ponudili samo četiri natječaja na koja se mogu javiti s obzirom ... prikaži još! da sam bez radnog iskustva na tome radnome mjestu,sa tri natječaja nisam dobio nikakav odgovor,a samo jednom su odgovorili da su primili nekog drugog,završeni tečaj ne znači da je posao osiguran već samo da imaš veće šanse za zaposlenje

  • equinox:

    A ti tečajevi i nemaju smisla baš. Kad ionako poslodavci nisu spremni pripravnike uzeti i obučavati. Ako ne pripravnike bar neko \"stažiranje bez plaće\", ali ne to se sience fiction. S druge strane se i diplome raznih veleučilišta štancaju ka ... prikaži još! lude pa i diplome \"pravih\" fakulteta više ne vrijede ko nekad.

  • sttipe:

    kako oni troše naš novac!!!pa zašto nisu napisali kojem je političaru to palo na pamet??tečaj,nemožeš prikinit,duguješ 10 000 kuna,50 000 kuna,pa ovo je za psihijatriju!!!otimaju ti 80% davanja za zdravstvo ,i mirovinsko..zdravstveno,koje moraš dodatno još plaćati,i kad ga dodatno platiš,moraš ... prikaži još! sam kupovat lijekove,za lipi broj bolesti..samo nam kradu strašan novac pod krinkom hzzo-a..mirovinsko uzimaju 30-40 godina pa daju pokoji misec..uzeto ne vrate tvojoj djeci kad umreš..raspustimo državu uopće,plaćajmo prosvjetare i doktore iz djepa,a nek sudi ulica..bit će humanije i poštenije nego sada..