Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas

Zaustavite berače smilja ili ćemo ih mi zaustaviti

Goran Marević
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
12.11.2014.
u 12:10

Krčke maslinare, pčelare, branitelje, lovce, vatrogasce, načelnike općina... ujedinio prosvjed protiv nekontroliranog branja biljke i devastacije otoka

Predstavnike krčkih udruga, maslinare, pčelare, ovčare, lovce, branitelje, članove DVD-a, načelnike otočkih općina, turističke djelatnike ujedinio je zajednički cilj, konačno zaustaviti nekontrolirano branje smilja, zbog čega su se danas odlučili i blokirati Krčki most.

– Dosad smo bili strpljivi. Ako nešto ne napravimo, prijeti nam devastacija otoka. Od početka srpnja na terenu nema kontrole. U ponedjeljak su na Krku bili inspektori, ali je berače zapravo nemoguće kontrolirati. Dolaze odasvud, stižu kombijima iz Vukovara, Daruvara, Čakovca, Ogulina. Nijedno nadležno ministarstvo ništa nije poduzelo, zato mi moramo pokazati da nam je stalo i blokadom mosta fizički konačno zaustaviti berače. Podržavaju nas i Cresani iako kod njih stanje nije toliko alarmantno. Valjda je beračima trajekt preskup. Na Krčkom mostu štitimo i ostale otoke – kazao je Goran Marević, tajnik krčke Udruge maslinara Drobnica i jedan od inicijatora prosvjeda.

Iako je sezona branja smilja prošla, a na otocima je na snazi i zabrana, berači i dalje beru, no otkupne stanice ne bi trebale otkupljivati ubrano smilje, upozorava Marević i zaključuje da se posve oglušuju na mjere objavljene na stranicama Ministarstva zaštite okoliša. Promijenjeni su uvjeti skupljanja u drugom dijelu sezone tako da se jesenski dio sezone skratio za 45 dana i na otocima je potpuno zabranjeno branje. Nekontrolirano branje dovodi do devastacije na svim kvarnerskim otocima.

>>Ministarstvo zabranilo branje ove biljke na otocima!

>>Cvijet vječne mladosti

Komentara 1

CE
cenzura
13:45 13.11.2014.

Bedastoće!!! Najprije su se pobunili ovčari tvrdeći da im berači uništavaju hranu za ovce a ovce uopće ne jedu smilje, sad se pobunili maslinari a smilje je u masliniku korov i sami maslinari ga fizički i kemijski uništavaju. Izgleda da je u pitanju nešto drugo, skužili su otočani da bi sami mogli pobrat smilje i zaradit lovu al bi se trebalo sagnut a to izgleda predstavlja problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije