Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berkasovo – Bapska

Uz komunalce i zatvorenici čiste smeće koje su izbjeglice ostavile na granici

izbjeglice
Foto: Branimir Bradarić
1/11
26.10.2015.
u 17:32

Policajci kažu kako se radi o zatvorenicima osuđenim za razne lakše prekršaje, a na ovaj način imaju mogućnost da napuste ćelije, ali i da ishode moguće skraćenje zatvorske kazne

Nakon što su u petak ministri unutarnjih poslova Vlada Hrvatske i Srbije, Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović, postigli operativni dogovor oko izbjegličke krize i njihovog daljeg transporta situacija na Berkasovu puno je uređenija i organiziranija.  Srbijanska policija je na svojoj strani postavila ograde i izbjeglice drži pod šatorima. Više nema niti hodanja okolo šatora i po okolnim oranicama. Tamo je sada samo ostalo na desetke napuštenih šatora koje su izbjeglice koristile za odmor. Policajci ih kontrolirano propuštaju prema granici s Hrvatskom u skupinama od po 50-ak osoba. 

Oni pred granicom s Hrvatskom staju u red, dvoje po dvoje, i tako ulaze u Hrvatsku gdje ih se odmah potom ukrcava u autobuse i prevozi do kampa u Opatovcu. Sve s vrši uz dogovor dviju policija. Naime, kada se autobus s izbjeglicama napuni i krene prema Opatovcu tada hrvatski policajci glasno poručuju srbijanskim policajcima, koji su udaljeni 50-ak metara, koliko izbjeglica da puste do ograde.

"Puštaj 50. U redu. Dolaze"

"Puštaj 50. U redu. Dolaze." Tako idu razgovori policajaca koji se nalaze na nekadašnjem malograničnom prijelazu Bapska – Berkasovo. Ovakav značajniji angažman srbijanske policije doveo je do toga da više nema gužvi pred samom granicom, naguravanja s policijom niti pokušaja prelaska granice preko polja i vinograda.  – Nema više na Bapskoj nikakvih gužvi i naguravanja. Situacija je puno bolja nego prije nekoliko dana – rekao je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović. Policajci se i danas sjećaju slika kada su bili primorani formirati živi zid i svojim tijelima braniti prelazak državne granice. Takve slike su prošlost, a s daljnjom realizacijom dogovora Ostojić – Stefanović i gužve na Berkasovu će nestati. 

Naime, prema dogovoru transport izbjeglica odvijat će sa željezničkog kolodvora gdje će izbjeglice ulaziti u vlakove i odatle ih se direktno prevoziti do zimskog kampa u Slavonskom Brodu. Na Berkasovu su sada možda i najveći problem ogromne količine smeća. Uz zaposlenike komunalnih tvrtki na uklanjanju smeća angažirani su i zatvorenici iz Sremske Mitrovice

Policajci kažu kako se radi o zatvorenicima osuđenim za razne lakše prekršaje, a na ovaj način imaju mogućnost da napuste ćelije, ali i da ishode moguće skraćenje zatvorske kazne. I u vrijeme našeg boravka na Berkasovu stalno su pristizale nove izbjeglice. Dovoženi su autobusima i taksi vozilima. I dalje im se na putu do granice nudi razna pomoć poput hrane, vode, odjeće, liječničke pomoći, kabanica, deka...  Imaju i mogućnost pogledati kartu kuda da se kreću kako bi što prije i lakše došli do granice, ali i koliko imaju do autobusa koji ih prevoze do Opatovca. 

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza 

>>U Hrvatskoj bi na okrepi i odmoru trebalo biti 5 tisuća izbjeglica

>>U Sloveniju ušlo 74.000 migranata, iz nje izašlo 48.000: Gdje su ostali?

Komentara 16

Avatar josipa1
josipa1
18:33 26.10.2015.

Zar bi Hrvati još povrh svega trebali čistit i tudje smeće? Kada je netko za nama čistio smeće? Ovo je ipak vrhunac!

Avatar juricamesko
juricamesko
18:31 26.10.2015.

kako to novinar opisuje izgleda da je riječ o školskom eskurzijama. ni riječi o tome koliko policajci rade,kako ih se hrani,kako im se ne plaćaju prekovremeni sati i putovanje do radnog mjesta. sve sama divota,

DU
Deleted user
18:20 26.10.2015.

Zasto ne traze od migranata da sami pokupe svoje smece? Ili su to gospoda inzenjeri, farmaceuti i arhitekti pa to ne rade. Gdje god su prosli ostavili su tone smeca. Njihov nacin iskazivanja zahvalnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije