Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VULKANSKA PRAŠINA

Zatvoren zračni prostor nad dijelom RH zbog prašine vulkana

vulkan, zagreb, aerodrom (1)
Petar Glebov/PIXSELL
16.04.2010.
u 08:47

Najcrnje prognoze pokazuju da se pepeo s islandskog vulkana, koji je prekrio nebo nad sjeverom Europe i otkazao sve letove na tom području, neće povući niti sljedeća dva dana.

Zračni prostor vjerojatno ostaje obustavljen do kraja dana

Noćas u 2 sata, zbog vulkanskog oblaka koji se priblžava Hrvatskoj, Hrvatska kontrola leta zatvorila je zračni prostor iznad Međimurja, Zagorja i Slavonije, kao i Zračnu luku Zagreb, službeno nam je potvrđeno. U 8 ujutro nije bilo promjena, zračni prostor je nad tim prostorom i dalje zatvoren, kao i Zračna luka Zagreb, te će tako vjerojatno biti i tijekom cijele subote.

Vakula: Vulkanski oblaci tijekom noći stižu i do Hrvatske

Oblaci s vulkanskom prašinom koji uzrokuju potoškoće u zračnom prometu mnogih zemalja premještaju se sjevernom i sjeverozapadnom Europom te sve više dolaze i nad središnje dijelove kontinenta.

- Prema trenutačno raspoloživim prognozama tijekom noći vrlo će gotovo sigurno dio tih oblaka doći i do Austrije i Mađarske, a do 8 ujutro vjerojatno i do sjeverne granice Hrvatske. Tijekom subotnjeg prijepodneva oblaci će nastaviti put juga i do oko 14 sati moguće je njihovo širenje sjevernim dijelovima Hrvatske, sve do sjevera Dalmacije. I dalje nemamo spoznaja o koncentraciji čestica u tim oblacima ni pouzdanih informacija o mogućim posljedicama. Zrakoplovna meteorološka služba Hrvatske kontrole zračne plovidbe pravovremeno će izdati zrakoplovno meteorološko upozorenje na način propisan u zrakoplovstvu - obavijestio nas je u petak Zoran Vakula, načelnik Odjela za vremenske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Najcrnje prognoze pokazuju da se pepeo s islandskog vulkana, koji je prekrio nebo nad sjeverom Europe i otkazao sve letove na tom području, neće povući niti sljedeća dva dana, poručuju iz Eurocontrola, europske organizacije za kontrolu zračnog prometa.

>>Vulkanska prašina blokirala zračni promet

Mala koncentracija vulkanskog pepela nije opasna za ljude
Zdravstveni stručnjaci nisu zabrinuti zbog padanja vulkanske prašine na tlo jer prognoziraju malu koncentraciju pepela te smatraju da ona neće imati negativnog utjecaja na ljude. - Vulkanska prašina leti  visoko u atmosferi i nema nikakvog štetnog  utjecaja na zdravlje ljudi i na  dišni sustav - izjavio nam je  prof. dr. Miroslav Samaržija pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac. 

 Letove otkazuju da prašina ne ošteti zrakoplove
Nebojša Subanović s portala Meteo-info za vremensku prognozu rekao je da su kompanije odgodile letove zbog prašine koja bi im oštetila zrakoplove i tako prouzročila velike materijalne štete, a ne zbog toga što zrakoplovi ne mogu letjeti. Prašina ulazi u stratosferu, Zemljin omotač koji se nalazi deset kilometara iznad Zemlje gdje bi se mogla zadržati danima, mjesecima ili čak godinama pa bi letovi mogli biti odgođeni na duže vremena - objašnjava nadalje Subanović.

>>Zbog otkazanih letova oko 380 putnika ostalo u zadarskoj luci

 Putnici "zaglavili" u Zagrebu
I Zračna luka Zagreb, poput europskih, pretrpana je putnicima koji su zbog odgode letova "zaglavili" u luci. Putnici čekaju da ih zrakoplovne kompanije smjeste u hotele ili im ponude neko alternativno rješenje.
Stanje otkazanih letova u Zagrebu možete pratiti i na internetskim stranicama Plesa i Croatije Airlinesa.

Zračni kolaps u sjevernoj Europi
Zračne luke zatvorene su u cijeloj Velikoj Britaniji, Irskoj, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Belgiji i Nizozemskoj, dok je Francuska zatvorila 24 zračne luke na sjeveru zemlje. Slijedi je Njemačka koja je zatvorila 11 zračnih luka uključujući Frankfurt, treću najprometniju zračnu luku u Europi. Najnovija vijest dolazi iz Engleske, koja je blokadu zračnoga prometa produžila do subote ujutro. Austrija je najavila da će poslijepodne početi sa zatvaranjem svoga zračnog prostora.

>>EK: Zračni prijevoznici dužni su svakome putniku vratiti novac

Očekuje se da će zračne luke na sjeveru zemlje zatvoriti i Poljska.  Zračne kompanije poput Qantasa, Japan Airlinesa, Korean Aira, Singapore Airlinesa i Cathay Pacifica samo su neke od onih koje su otkazale svoje letove.

Postoji opasnost da bi vulkanski pepeo mogao odgoditi pokop poginuloga poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge, jer brojni svjetski državnici neće imati načina da na vrijeme dođu u Poljsku. Međutim, iz ureda američkog predsjednika Baracka Obame stigla je izjava da su nakon konzultacija s Air Forceom uvjereni da će Obama na vrijeme stići u Krakov.

Komentara 32

OB
-obrisani-
12:58 16.04.2010.

Osim otkazanih letova ovih dana bi ova erupcija ako potraje mogla nanjeti velike štete poljuprivredi toga djela Europe i turizmu onih zemalja u koje gosti dolaze zrakoplovima dakle Španjolske, Portugala, Turske, Tunisa a na žalost djelomično i kod nas.

Avatar Svećenik
Svećenik
17:10 16.04.2010.

A moga je lipi naš oliver do Londre i barkom...

OB
-obrisani-
10:53 16.04.2010.

U Sisku, kako čitam, već gase javnu rasvjetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije