Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Inspekcija zatvorila ilegalni ZOO u Zatonu Obrovačkom, evo koje su sve životinje imali

Vlasnik odmah mora liječiti ženku noja i ranjenog ždrala, a makaki majmune predati u Zoološki vrt u Zagrebu. Iako rade već godinama, za to nemaju dozvolu
01. kolovoza 2017. u 16:02 17 komentara 8759 prikaza
ilegalni zoo
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Veterinarska inspekcija zabranila je izlaganje životinja na prostoru pored ugostiteljskog objekta Anita u Zatonu Obrovačkom, čiji je vlasnik Milan Anić, naredila je liječenje bolesnog noja i ždrala, a mužjaka i ženku crnog makaki majmuna posjednik treba predati Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Sve to naloženo je usmeno i mora se odmah provesti, kako se navodi u rezultatima inspekcijskog nadzora životinja u zatočeništvu u Zatonu Obrovačkom, objavljenim na stranicama Ministarstva poljoprivrede. Između ostalog, u rezultatima piše da je u povodu predstavke građana o neprimjerenom držanju životinja u zatočeništvu u okviru restorana 31. srpnja 2017. izvršen inspekcijski nadzor na prostoru Ugostiteljskog objekta Anita u Zatonu Obrovačkom.

Nakon prijave Veterinarska inspekcija u nadzoru privatnog zoološkog vrta u Zatonu Obrovačkom

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da vlasnik ugostiteljskog objekta izlaže životinje iako nema registriran zoološki vrt, odnosno nema rješenje o odobrenju za rad, niti je upisan u Upisnik zooloških vrtova, što znači da se bavi neregistriranom djelatnošću. Osim domaćih životinja, na istom prostoru su zatečene i divlje životinje te dva primata. Vlasnik životinja nema nikakve dokumente o migraciji i zdravlju, a životinje nisu propisno označene. Vlasnik ne posjeduje ni dokumente o liječenju životinja ni o eventualnim uginućima.
 
Stanje životinja i nastambe
U objavi na stranicama Ministarstva navode i koje su životinje zatekli te u kakvom su stanju. Uz nedostatke u nekim nastambama inspektori su pronašli i ozlijeđene životinje. Jedna ženka noja zatečena je s oteklinom veličine teniske loptice iznad prstiju, hramlje i slabije se oslanja na tu nogu. Afrički ždral ima ozlijeđeno krilo s vidljivom razderanom krvavom ranom. Za životinje sa zdravstvenim problemima nije osigurana veterinarska skrb. Uvjeti držanja nisu primjereni potrebama svojte i njezinih ekotipova.

Tako, između ostalog, navode da voda za sve nastambe, osim kod majmuna, stiže putem PVC cijevi, a one su montirane na vanjsku stranu ogradu. Iz cijevi se pune betonski bazeni za napajanje životinja. U trenutku nadzora, kažu, sve životinje imale su na raspolaganju dovoljne količine pitke vode, ali upitne temperature s obzirom da se voda u PVC cjevovodu prekomjerno zagrijava, a zimi moguće i zamrzava. U nastambama nije osigurana umjetna rasvjeta niti ventilacija, osobito u nastambi primata, niti grijanje za zimske uvjete.

Bez odgode
Hrana za životinje nije uskladištena u primjerenim uvjetima. Nije osigurana ni sigurnost posjetitelja i životinja u nastambama, jer su prolazi između vanjskih ispusta od jedne do druge strane, odnosno staze, preuski i bez dodatnog zaštitnog prostora. Ulazi se bez nadzora i stalne kontrole, a prema izjavi vlasnika u objekt ulaze posjetitelji s kućnim ljubimcima.

Rok za izvršenje usmenog rješenja je odmah, a za sve ostale nesuklađenosti Ministarstvo poljoprivrede u zakonskom će roku donijeti rješenje. O rezultatima ovog inspekcijskog nadzora bit će obaviješteno i  Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje  je nadležno za očuvanje raznolikosti zavičajnih divljih vrsta, njihovih staništa i gena.

Inspekcija je objavila i detaljni popis zatečenih životinja i uvjete u kojima su pronađeni: 

- Dva crna makaki majmuna, mužjak star po izjavi posjednika 6 godina cca 10 kg mase, ženka 3 godine starosti po izjavi posjednika mase 3 kg.

- Četiri noja - tri ženke i jedan mužjak u vanjskom ograđenom prostoru cca 30x 8m visine ograde u najvećem dijelu 2,24 m u dijelu ograde dužine cca 8 metara visina iznosi 1,75 cm. Prostor namijenjen za pijesak je ispunjen šljunkom.

- Jedan bijeli i jedan šareni paun u ograđenom prostoru 3x6m sa nastambom 3x2m

- Dvije Ljame, muško i žensko starosti 6-7 godina, u ograđenom prostoru 10x5m s nastambom cca 3x2,5 m;

-  Dva Australska emua (muško i žensko) u ograđenom vanjskom prostoru cca 6x6 m, visine vanjske ograde 1,8 m. Nastamba je uklopljena u isti prostor veličine 2x4 m, pod je od zemlje posute sitnim tucanikom, nema prostora s pijeskom;

-  Afrički ždral s ispustom 2x3m i nastambom 2,5x2,5 m i ozlijeđenim krilom vidljiva razderana krvava rana;

-  Fazani pet komada - tri ženke i dva mužjaka u ispustu 2,5 x 2,5 s nastambom 2,5x 2,5;

- Sova ušara u ispustu 3x6 m visine 3m s nastambom u gorenjem dijelu iznad fazana dimenzija 5 x 2,5 m;

- Dva ponija - pastuh i kobila, kobila starosti 13 godina i pastuh 7 godina, magarac muški 4 godine starosti u prostoru vanjskom 30x30 m s krševitim podom bez vegetacije s nastambom zatvorenom 4 x 3 m

- Tri vijetnamske svinje, dvije krmače i nerast stari 2 godine, nisu označeni, nastamba je zatvorena s natkrivenim ispustom;

- Jedna lisica starosti cca 3 mjeseca u prostoru vanjskom ograđenom cca 7x2 m i s natkrivenom nastambom 0,80 x 0,45 cm;

-  Patuljaste koze 10 komada - nisu označene ušnom markicom, u ograđenom prostoru 7x 9 m i nastambom 2,5x2 m;

-  Prostori s domaćom peradi u tri ograđena prostora s pripadajućim prikladnim nastambama vrste domaća kokoš;

- Pure i biserke - cca 50 kom;

- Deset grlica u zatvorenoj nastambi s natkrivenim ispustom;

- Četiri komada poljskih trčki (jarebica) u ograđenom prostoru i nastambom 2x3 m;

-  Divlja patka - cca 20 komada, nastamba 3x3m ograđen ispust 5x4m

SLAVLJE U MAKSIMIRU Zagrebački lavići Tuma i Uzuri proslavili prvi rođendan
DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • modrulj:

    A po kojem to zakonu i pravu majmune moraju predati u zooloski vrt u Zagrebu? Zasto ne u zooloski vrt u Osijeku? Zagreb ocito ima neki nebeski privilegirani status u odnosu na druge gradove u Hrvatskoj. Uvjeti u zooloskom vrtu ... prikaži još! u Zagrebu su katastrofalni za veliki broj zivotinja, a pogotovo za majmune. Pogledajte samo u kakvim uvjetima drze cimpanze. Sramota!

  • Deleted user:

    Vjerovatno vlasnici tih zivotinja nisu dali obaveznu kovertu lokalnim serifima i oni su se odjednom sjetili da zakon postoji i pozvali se na njega. Kako bi inace te zivotinje bile tamo godinama da ih nitko nije vidjeo? Lopovska posla.

  • BANZO:

    Možda da koze ostavite komšijama??