Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U isto vrijeme radovi i na zagrebačkoj katedrali

Zatvara se pravoslavna crkva na zagrebačkome Cvjetnom trgu, počinje obnova od potresa

Zagreb: Obnova pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom tgu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
08.02.2022.
u 13:57

U Crkvi sv. Preobraženja Gospodnjeg na Preradovićevu trgu u Zagrebu popadale su freske, oštećeni su svod i zvonik te je ugrožena statika crkve. Kardinal Bozanić i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić lani su obišli u potresu stradalu katedralu

U isto vrijeme kada i obnova zagrebačke katedrale, počinje i obnova pravoslavnog hrama Sv. Preobraženja Gospodnjeg na Preradovićevu trgu u središtu Zagreba. Točnije, crkva će od ovoga ponedjeljka biti zatvorena za bogoslužja i posjete, a liturgijski život seli u gimnazijsku kapelu na zagrebački Sveti Duh.

– Naša crkva pretrpjela je znatna oštećenja u potresu 22. ožujka, ali i u potresima na Banovini. Oštećeni su svodovi hrama i zvonik, a ugrožena je i statika konstrukcije. Hram ne bi izdržao novi potres te jačine. Konzervatorski zavod u Zagrebu izdao je 5. svibnja 2020. mjere zaštite za obnovu hrama. Tada smo odmah pristupili postavljanju zaštitno-radnih skela, koje su bile neophodne zbog zaštite vjernika, ali i zbog provođenja konzervatorsko-restauratorskih istraživanja. Bogoslužja se i dalje, gotovo dvije godine nakon potresa, odvijaju pod skelama. Nadamo se, ne još dugo – rekao je starješina hrama protojerej-stavrofor o. Duško Spasojević dodajući kako su oštećenja najvidljivija iznutra, poput svodova s kojih je otpala žbuka, a s njom i freske.

02.05.2021., Zagreb -U crkvi Preobrazenja Gospodnjeg u Preobrazenskoj ulici odrzana je Liturgija u povodu pravoslavnog Uskrsa Srpske pravoslavne crkve. rPhoto: Tomislav Miletic/PIXSEL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Povjesničar umjetnosti prof. dr. Dragan Damjanović kaže kako je “preobraženjski hram ključan spomenik sakralne arhitekture devetnaestog stoljeća u Zagrebu”.

– Svojim položajem na sjevernoj strani Preradovićevog trga hram je istodobno jedna od građevina koje su najprisutnije u urbanoj slici Zagreba. Upravo stoga je i pojedinačno zakonski zaštićen kao spomenik kulture – kaže prof. Damjanović, dodajući kako je pad žbuke i cigli sa svodova oštetio stolariju, pregradu između tzv. ženske i muške crkve, pjevnice, kao i ostali dio opreme.

– Najveću štetu pretrpjelo je zidno slikarstvo. Sa svoda ispred ikonostasa i ispred kora popadao je najveći dio fresaka. Oštećeni su i svi ostali svodovi u crkvi. Na njima se, kao i na zidovima, uočava niz pukotina u žbuci te odvajanje žbuke od zidanog dijela svodova i zidova – kaže prof. Damjanović.

Međutim, iz Zagrebačko-ljubljanske mitropolije kažu kako su najopasnija konstrukcijska oštećenja koja nisu vidljiva golim okom, pa valja što prije krenuti s učvršćenjem konstrukcije kako ne bi pri nekom eventualnom budućem potresu hram dodatno stradao.

– Svodovi hrama su, kako bi se spriječilo daljnje urušavanje žbuke, sanirani izvedbom FRCM sustava i popunjavanjem vidljivih pukotina. Bilo kakav ozbiljniji građevinski zahvat nije bio moguć prije izrade projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu – rekao je o. Duško Spasojević dodajući kako se odmah nakon potresa počelo s akcijom prikupljanja novca za obnovu saborne crkve.

– Mnogi ljudi dobre volje, svjesni važnosti našeg hrama za pravoslavnu zajednicu u Zagrebu, ali i njegovog značaja za umjetničku i arhitektonsku baštinu grada, odazvali su se na poziv i donirali – rekao je o. Stanojević.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Zavirili smo u potresom oštećenu baziliku Presvetog Srca Isusova koja prolazi kroz obnovu

Komentara 4

ED
edvardl
14:08 08.02.2022.

Prvo se obnavlja pravoslavna crkva, da PUPI ima kamo ići na dogovore, a katedrala će morati čekati bolja vremena...STRAŠNO!!!

FM
fmica
16:05 08.02.2022.

da ima boga srušila bi se u potresu i ne bi se imalo kaj obnavljati.....

DA
damascus
14:27 08.02.2022.

Predlažem da država otkupi tu crkvu. Mislim da bi SPC to odmah prodala za odgovarajuću cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije