Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljedica plana mreže škola u vukovarsko-srijemskoj županiji

Zatvara se bar 16 škola jer nemaju dovoljno učenika

Jadranka Mustapić Karlić
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
09.04.2019.
u 12:04

Iz županije kažu da su svjesni da takve škole nisu rentabilne, ali ističu da su one proteklih godina uređene kvalitetno i moderno opremljene

Prema smjernicama Ministarstva obrazovanja, nova mreža osnovnih škola na području Vukovarsko-srijemske županije značila bi zatvaranje svih škola koje imaju manje od 150 učenika.

– Vukovarsko-srijemska županija osnivač je 41 osnovne škole od kojih bi, prema smjernicama Ministarstva, njih 16 trebalo zatvoriti jer imaju manje od 150 učenika. Trebalo bi zatvoriti i 37 malih i lijepo uređenih područnih škola koje se nalaze u manjim mjestima, koje nisu rentabilne i imaju mali broj učenika – rekla je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić Karlić.

Osnovnim školama iz Vukovara i Vinkovaca osnivači su ti gradovi, a ne županija, ali smjernice Ministarstva odnose se i na njih tako da brojka od 16 škola koje bi se morale zatvoriti možda i nije konačna. Govoreći o Planu mreže osnovnih škola na jučerašnjoj Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika, Mustapić Karlić kazala je i da su te sugestije iz Zagreba izazvale puno komentara, ali i da Ministarstvo u prvi plan stavlja racionalizaciju koja se primarno odnosi na ekonomski aspekt.

Županija je, kaže, svjesna da te škole zbog manjka učenika nisu rentabilne, ali istaknula je i da su one proteklih godina mahom uređene i kvalitetno i moderno opremljene.

– Ako po naputku Ministarstva ukinemo te škole, potpuno ćemo ugasiti život u malim mjestima s obzirom na to da će i to malo mladih obitelji otići budući da bi i djeca od prvog do četvrtog razreda morala putovati u veće matične škole. Po pedagoškom standardu koje zastupa resorno ministarstvo, matične škole trebale bi imati od 300 do 500 učenika.

Državno natjecanje učenika strukovnih škola

Komentara 1

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
15:18 09.04.2019.

Samorazumljivo da su sve škole uredjene i opremljene, neovisno da li imaju dovoljno učenika. Kompradori naših vjerodomoljubnih vlasti su ostvarili ektra profit, a što će u školama ugodno obitavati samo šišmiši, nikoga ne boli glava, pogotovo andjelicu Gabrijelu, koja je dodala muzilice na vime EU dotacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije