Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poskupjelo liječenje

Zatrpali Face bolnice za Noru: Sramite se! Koliko stoji život?

nora fora (1)
Foto: Facebook
1/3
Autori: Sonja Hoffman, i.kri
06.02.2013.
u 12:36

Večernji list u posjedu je prepiske između liječnika u Philadelphiji i Norinih roditelja u kojoj američka ekipa objašnjava poskupljenje Norina liječenja

Facebook-stranice Dječje bolnice u Philadelphiji zatrpane su porukama bijesnih Hrvata zbog podizanja cijene za liječenje malene Nore Šitum i to čak za još 1,4 milijuna kuna.

"Sramite se! Mislite li stvarno da možete staviti cijenu na život malene djevojčice? Srami se Ameriko", napisala je jedna od komentatorica, a i drugi uglavnom ostavljaju poruke sličnog sadržaja.

"Hrvatska je malena zemlja, ali ima veliko srce. Ne možete podići cijenu toliko koliko mi možemo skupiti novca. Kako se ne bojite Boga?" napisala je druga komentatorica dok jedna od njih kaže da je "nešto vrlo bolesno u društvu te je potrebno liječenje". "Mala Nora želi živjeti! Je li to previše za vas?" stoji u jednom od komentara Hrvata na stranicama Dječje bolnice u Philadelphiji.

Grad spreman nadoplatiti puni iznos

Nakon što su Amerikanci podigli cijenu liječenja za vrtoglavih 1,4 milijuna kuna, doznajemo da bi se Đana Atanasovska, majka malene Nore Šitum, oko 18 sati trebala sastati s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Iz njegova ureda doznajemo da je već sve dogovoreno s udrugom Hrabro dijete koja će sutra ujutro u Ured gradonačelnika dostaviti iznos koji nedostaje za Norino liječenje te će on istog trenutka biti prebačen na račun udruge Hrabro dijete.

Prema riječima pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba Zvonimira Šostara, Grad je spreman nadoplatiti puni iznos, a nadaju se da će možda i ministarstvo sudjelovati u dijelu iznosa.

– Vlada će donirati, odnosno vratiti uplaćeni iznos PDV-a koji proizlazi iz ove humanitarne akcije prikupljanja novčanih sredstava s obzirom na to da zakonska regulativa ne podržava mogućnost otpisa – potvrdio je ministar financija Slavko Linić na današnjoj sjednici Vlade. 

– Doživjeli smo šok noćas kada su podigli cijenu, zamislite, nakon svega – rekla je za Večernji list Norina mama Đana Atanasovska. Kako neslužbeno doznajemo, ministar Rajko Ostojić od sinoć je na vezi s Novartisom koji proizvodi lijek te se pregovara o tome da se smanji marža na cijenu terapije oslabljenim virusom HIV-a. Osim toga, ministar je osigurao da djevojčica ima spremne vize, a kako neslužbeno doznajemo ministarstvo zdravlja će donirati i 150 tisuća kuna koje će pokriti troškove avionskih karata, kako za djevojčicu i majku, tako i za dva liječnika, hematologa i intenzivista, koji su nužni kako bi tijekom puta nadzirali Norino zdravstveno stanje.

Usto, malena Nora otputovat će u Philadelphiju jer su, prema neslužbenim informacijama, iz američke bolnice u tom gradu uvjetovali da se prije djetetova dolaska na račun bolnice uplati iznos od 3,5 milijuna kuna, a ostatak naknadno.

Naime, Večernji list u posjedu je prepiske između liječnika u Philadelphiji i roditelja u kojem američka ekipa objašnjava poskupljenje Norina liječenja. Prvi je dio računa 3,5 milijuna kuna za dijagnostiku, pripremu djeteta za terapiju i samu terapiju te ga treba uplatiti odmah, piše u američkom pismu. Drugi dio troškova odnosi se na razdoblje od dvije godine u kojem će Nora biti uspije li terapija. Uz to, navode američki liječnici dr. Grupp i dr. Aplenc, u cijenu ulazi i period između povišenja t-limfocita i početka terapije virusom HIV-a u kojem će Nora trebati primati kemoterapiju.

– Plan za ovu fazu liječenja bit će točno određen nakon što se roditelji sastanu s onkološkim timom u philadelphijskoj bolnici u petak – kažu liječnici. Prema posljednjim informacijama,  Nora u SAD najvjerojatnije putuje sutra.

Ako ova kemoterapija bude rađena u philadelphijskoj bolnici, dok čekaju t-limfocitnu terapiju, to će biti dodatno naplaćeno, no cijena se ne može točno utvrditi prije nego dođu, piše u američkom pismu. Također, nastavljaju, postoji šansa da se vratite kući i da Nora kemoterapiju prima tamo dok ne počne tretman.

U drugom pismu Amerikanci navode da pristaju djevojčici dati 20 posto popusta na cijenu liječenja. 

>> Norina mama u šoku zbog nove cijene. Uskočit će Vlada i Bandić! 

>>I Varaždinci pokazali veliko srce za Noru

>> Nora u petak putuje u SAD: Liječit će je virusom HIV-a

>> Pročitajte pismo Norina tate: Hvala Bogu što živimo u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 50

AA
aabbcc
16:44 06.02.2013.

. Sa ovakvim para se moze naci i nogo boljih bolnica u Evropi, al hajde znaj koja je prava a koja se prihvata posla samo radi para. Ako to vrijeme dozvoljava treba prikupiti i druge ponude bolnica...i tu bi nasisi odgovorni morali pomoc a otkaciti ove sto ucjenjuju roditelje.

AN
AnkaAnka
15:00 06.02.2013.

Lavice, idemo dalje. Nema odustajanja!!! Već te vidim u avionu u petak kako letiš na put zdravlja, sreće, budućnosti... Pusa velika

MS
ms89
13:25 06.02.2013.

Bilo bi lijepo kad bi se banke odrekle onih 2kn koje uzmu kao naknadu za transakciju prilikom uplate novca(a transakcija je bilo puuuno), to bi Nori pomoglo da skupi ostatak novca. Ako se svoga novca zbog Nore može odreći 18-godišnja teško bolesna Ena Šarac kojoj nakon 11 godina borbe s tumorom na mozgu treba još jedna operacija da ozdravi, onda bome mogu i banke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije