Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zastupnici uz plaće, u pola godine potrošili 5,1 milijuna kuna na hotele, prijevoz, stanarinu...

Zastupnici koji žive izvan Zagreba imaju pravo unajmiti stan do 2500 kuna i troškove režija do 500 kuna mjesečno, to im pokriva Sabor, a sve iznad tih iznosa plaćaju sami
19. srpnja 2018. u 10:01 9 komentara 454 prikaza
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uz redovne plaće, saborski su zastupnici prvoj polovici ove godine potrošili dodatnih 5,1 milijuna kuna za stanarine, dnevnice, avione, hotele, naknade za odvojeni život, a rekorderi po troškovima bili su SDP-ov Domagoj Hajduković (89.913 kuna) i HDZ-ov Ante Bačić (89.488 kuna), pokazuje saborska statistika.

pet kandidata Tko će biti novi povjerenik za informiranje?

Riječ je o zastupnicima, članovima nekoliko saborskih odbora od kojih se za neke podrazumijevaju česta službena putovanja u inozemstvo, a time i određeni troškove, poput troškova za zrakoplove i hotele. U Hajdukovićevu slučaju, troškovi zrakoplova iznose nešto više od 15 000 kuna, hotela 17 000 kuna, Bačić je, pak u prvoj polovici godine za zrakoplov potrošio nešto više od 17 000 kuna a za hotel oko 6000 kuna.

Po troškovima slijede ih HDZ-ovi Željko Raguž (85.378 kuna), Sanja Putica (83.608 kuna) i Miro Kovač (82.873 kuna).

Nogometna reprezentacija Zvonimir Despot Političari čak i sada pokušavaju prisvojiti zasluge

Kod Raguža, koji je u Sabor ušao s liste za dijasporu, najveću stavku čine troškovi automobila (45.360 kuna) budući da na zasjedanja dolazi iz Hercegovine. Putica i Kovač također su članovi odbora koji uključuju česta putovanja, poput odbora za vanjsku politiku, za europske poslove, za međuparlamentarnu suradnju itd.

S druge strane, 23 zastupnika nije, mimo plaće, imalo drugih troškova, uglavnom se radi o zastupnicima s prebivalištem u Zagrebu i okolici.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u pola godine imao je 36.000 kuna dodatnih troškova, od čega gotovo trećinu na avion. Njegova dužnost, naime, uključuje česta putovanja i iz Hrvatske.

Gordan Jandroković SABOR Jandroković: Još puno moramo raditi da bi se poboljšao imidž Sabora

Gleda li se struktura ukupnog troška od 5,1 milijuna kuna, nastalog od 1. siječnja do 10. srpnja 2018., najveći iznos, gotovo 1,7 milijuna kuna otpada na korištenje osobnih automobila u službene svrhe, slijedi trošak za stanarine (1,4 milijuna), kojem treba dodati 150.000 kuna za režije u tim stanovima.

Zastupnici koji žive izvan Zagreba imaju pravo unajmiti stan do 2500 kuna i troškove režija do 500 kuna mjesečno, to im pokriva Sabor, a sve iznad tih iznosa plaćaju sami.

Sabor Izglasana oba zakona Unatoč negodovanjima, Sabor donio Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

Na zrakoplovne karte zastupnici su potrošili 587.000 kuna, za odvojeni život isplaćeno im je 483.000 kuna, na plaćanje cestarine 288.000 kuna, smještaj u hotelima plaćen im je 258.000 kuna. Za dnevnice je zastupnicima isplaćeno gotovo 142.000 kuna, a za ostale troškove (reprezentacije na službenom putu, kotizacije, taksi itd.) nešto manje od 29.000 kuna.

Stavka javnog prijevoza, u pravilu, je najmanja, i za prvu polovicu godine iznosi manje od 18.000 kuna. Samo 15 od 151 zastupnika odlučilo se putovati javnim prijevozom – autobusom, vlakom, trajektom. Potrošenih 3990 odnosno 3597 kuna upućuje da su javni prijevoz najčešće koristili SDP-ova Marta Luc-Polanc i HDZ-ov Branko Bačić.

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Sabor
1 / 6
Inicijativa Ovršni ustanak u nedjelju je na Trešnjevačkom placu skupljala je donacije za bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić. 
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Blomberg:

  Dali si ti nasi politicari razmisljaju kako se osjecaju nasi radnici, koji crnce za 2500 -3000 Kn kad citaju kako se rasipa novac u nasem drzavnom aparatu i. "Sigurno sa veseljem citaju ove izvjestaje u Vecernjem"

 • marginalac:

  Zastupnici u saboru i ini politicari u hrvatskoj su glavni primjeri i glavni izvori svih zala u drzavi korupcije rasipnosti bahatosti kriminala svih oblika ..to je uzrok masovnog iseljavanja na zapad... ...i tomu nema kraja..uzas ...

 • Avatar Apsalar
  Apsalar:

  Treba im prirediti vatreni doček na trgu (vatrenim oružjem). Nakon "dočeka" bilo bi najbolje da im obitelji ostatke traže po šumama i gorama, ( pjesnički priraslo im srcu). Mi bi nakon tog mogli mirne duše otpjevati "fašističku" Lijepa li si.