Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izglasana oba zakona

Unatoč negodovanjima, Sabor donio Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
13.07.2018.
u 13:41

Najviše je buke izazvao članak prema kojemu se kadar učiteljskih fakulteta s dvopredmetnim studijima, tj. pojačanim programima iz nastavnih predmeta i modulima rangira kao tek treći na listi prednosti

Nakon što je odbio većinu amandmana, Hrvatski sabor je sa 68 glasova za, 29 suzdržanih i 26 protiv donio Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koji posljednjih tjedana izazva burne rasprave i prosvjede.

Najviše je buke izazvao članak prema kojemu se kadar učiteljskih fakulteta s dvopredmetnim studijima, tj. pojačanim programima iz nastavnih predmeta i modulima rangira kao tek treći na listi prednosti i stručnosti pri zapošljavanju i javljanju na natječaje za posao učitelja predmetne nastave osnovne škole.

Upravo je zato danas prihvaćen jedino amandman Kluba zastupnika HDZ-a i HNS-a kojim se izjednačava mogućnosti zapošljavanja osoba sa završenom studijskim programom odgovarajuće vrste na diplomskoj razini s osobom sa završenim učiteljskim studijem s dodatnim pojačanim programom odnosno predmetom. Protiv zakona bili su i vladajući Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a te Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika.

Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a usprotivio se i donošenju Zakona o najmu stanova čije se izglasavanje tjednima odgađa, vjerojatno kako bi se pokušao postići neki konsenzus u većini. Međutim, Vlada je odbila treće čitanje, a SDP-ov Arsen Bauk je primijetio neslaganje vladajuće većine.

- Jasno je da u Hrvatskom saboru u vladajućoj većini ne postoji dovoljno zastupnika koji će glasovati za ovaj zakon, pa ne vidimo razlog da sudjelujemo dalje u glasovanju – objasnio je SDP-ov Bauk te pozvao sve zastupnike koji se protive zakonu da ne glasuju, kako ne bi bilo dovoljno kvoruma za donošenje zakona.

Ključna kritika je da zakon neće riješiti probleme ni najmodavaca ni najmoprimaca, a većini je posebno sporan model po kojem će zaštićeni najmoprimci moći otkupiti stanove.

Većina protivnika zakona u Saboru ih je poslušala, međutim, kvorum su spasili članovi vladajuće većine, odnosno Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a te oporbeni Neovisni za Hrvatsku koji su za zakon. Za zakon ruku su digla 72 zastupnika, jedan je bio suzdržan dok ih je osam bilo protiv.

>> Pogledajte poruka Udruge Franak svojim članovima

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije