Naslovnica Vijesti Hrvatska

Unatoč negodovanjima, Sabor donio Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

Najviše je buke izazvao članak prema kojemu se kadar učiteljskih fakulteta s dvopredmetnim studijima, tj. pojačanim programima iz nastavnih predmeta i modulima rangira kao tek treći na listi prednosti
13. srpnja 2018. u 13:41 0 komentara 1402 prikaza
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što je odbio većinu amandmana, Hrvatski sabor je sa 68 glasova za, 29 suzdržanih i 26 protiv donio Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koji posljednjih tjedana izazva burne rasprave i prosvjede.

Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a o zakonu o najmu stanova Žele novo čitanje Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a protiv Zakona o najmu stanova

Najviše je buke izazvao članak prema kojemu se kadar učiteljskih fakulteta s dvopredmetnim studijima, tj. pojačanim programima iz nastavnih predmeta i modulima rangira kao tek treći na listi prednosti i stručnosti pri zapošljavanju i javljanju na natječaje za posao učitelja predmetne nastave osnovne škole.

Upravo je zato danas prihvaćen jedino amandman Kluba zastupnika HDZ-a i HNS-a kojim se izjednačava mogućnosti zapošljavanja osoba sa završenom studijskim programom odgovarajuće vrste na diplomskoj razini s osobom sa završenim učiteljskim studijem s dodatnim pojačanim programom odnosno predmetom. Protiv zakona bili su i vladajući Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a te Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika.

Blaženka Divjak Divjak u Saboru 'Nitko neće ostati bez posla, uvodi se red u sustav'

Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a usprotivio se i donošenju Zakona o najmu stanova čije se izglasavanje tjednima odgađa, vjerojatno kako bi se pokušao postići neki konsenzus u većini. Međutim, Vlada je odbila treće čitanje, a SDP-ov Arsen Bauk je primijetio neslaganje vladajuće većine.

- Jasno je da u Hrvatskom saboru u vladajućoj većini ne postoji dovoljno zastupnika koji će glasovati za ovaj zakon, pa ne vidimo razlog da sudjelujemo dalje u glasovanju – objasnio je SDP-ov Bauk te pozvao sve zastupnike koji se protive zakonu da ne glasuju, kako ne bi bilo dovoljno kvoruma za donošenje zakona.

Sabor SANKCIONIRANJE PEDOFILA Zastupnici podržali strože kazne za pedofile

Ključna kritika je da zakon neće riješiti probleme ni najmodavaca ni najmoprimaca, a većini je posebno sporan model po kojem će zaštićeni najmoprimci moći otkupiti stanove.

Većina protivnika zakona u Saboru ih je poslušala, međutim, kvorum su spasili članovi vladajuće većine, odnosno Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a te oporbeni Neovisni za Hrvatsku koji su za zakon. Za zakon ruku su digla 72 zastupnika, jedan je bio suzdržan dok ih je osam bilo protiv.

>> Pogledajte poruka Udruge Franak svojim članovima

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.