Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlast U Križevcima v

Zastupnici u odborima mogu urediti jarke, ali ne i nadvožnjake

\'KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA  \'
Sergej Novosel/VLM
11.05.2010.
u 16:35

Za članove vijeća 30 mjesnih odbora, te tri gradske četvrti natječe se ukupno 394 kandidata koji imaju priliku odlučivati o razvoju lokalne zajednice

Nema plakata, skupova na kojima se servira demagogija – to je čudesna scena iz Križevaca, pet dana prije izbora! U nedjelju 16. svibnja su, naime, izbori za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Tisućama birača nudi se 350 kandidata na listama za 30 MO, te 54 za tri gradske četvrti. Vijeće MO u selima broji sedam, a gradske četvrti devet članova. Ali, osim njih i obitelji, malo tko zna da će u nedjelju na birališta.

Odnos grad-selo

- Nemam pojma, ali, kad već pitate, glasat ću - objasnio je umirovljenik Srećko Puškarić, a jednako zna i 48-godišnja Vesna Vučković.

Mladima je, pak, bitnije gdje će na roštilj, nego hoće li ispuniti građansko pravo. Tako građani percipiraju izbore koji odlučuju o najnižoj razini vlasti. Jer, "zastupnici" u četvrtima znaju što stanovnike muči, koje komunalne probleme treba riješiti, što Gradskom vijeću predložiti. I gradonačelnik Branko Hrg kao da priznaje "nemoć" četvrti, kaže da ih je bilo teško aktivirati, iako ima i iznimaka, poput Gornjeg grada (možda jer i on tamo živi!), koje nudi dobre programe. Na selima je stanje povoljnije. Ivan Vuk, u gradskoj upravi zadužen za MO i četvrti, kaže da se seljani lakše dogovore oko uređenja putnih jaraka ili asfaltiranja cesta. Od 2006. do 2010. je uz pomoć MO-a Grad uredio oko 70 km puteva i cesta, 40 km jaraka i graba, mnoge društvene domove. Za djelovanje odbora i četvrti utrošeno je 3 milijuna kuna. Unatoč svom trudu i činjenici da je pomognut razvoj zajednice, na izbore 2006. nije izišlo više od 20-ak posto birača.

Politologinja Vanja Posavac, profesorica u križevačkoj Gimnaziji, kaže da je ne čudi slab odziv.

Izbori su reda radi

- Za razvoj demokracije izbori su korisni jer omogućuju da ljudi odlučuju o onome što je njima doista bitno, poput uređenja mjesta, ali lokalna samouprava mora ih više poticati da se uključe. Pitanje je koga izabrani predstavljaju, ako je odaziv mizeran. Izgleda da se ovi izbori provode reda radi, a ne radi važnosti – objašnjava V. Posavac, dodajući da su svi ionako revoltirani politikom.

I dok se po selima vijećnici imaju gdje sastajati (društveni i vatrogasni domovi), u četvrtima Donji grad i Centar nemaju, pa i to utječe na to da se godišnje sastanu tek dvaput! A da neki ne razumiju ni svoje ovlasti, pokazuje plan rada Donjeg grada, u kojem se navodi da će aktivno raditi na izgradnji nadvožnjaka nad prugom, iako je to projekt kojim se već 30-ak godina "zabavljaju" razne državne garniture!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije