Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Zastupnici pozvali na dodatne mjere: 'Vidimo potpuni kolaps zdravstvenog sustava na sjeveru'

Zagreb: Nastavljena 4. sjednica Sabora
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/10
19.11.2020.
u 10:49

"Vrijeme je za uzbunu", ustvrdila je Marić.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije saborski zastupnici pozvali su u četvrtak na uvođenje dodatnih mjera, posebice na sjeveru zemlje gdje je sve više zaraženih koronavirusom i hospitaliziranih.

Davor Dretar (Klub zastupnika Domovinskog pokreta) pozvao je na hitne mjere kako bi se poboljšalo stanje u Varaždinskoj županiji, koja je po broju zaraženih najgora regija u EU-u.

„Vidimo potpuni kolaps zdravstvenog sustava na sjeveru”, ustvrdio je Dretar u slobodnom govoru na početku sjednice. 

Zbog stanja na sjeveru zemlje i Andreja Marić (Klub zastupnika SDP-a) pozvala je na uvođenje dodatnih mjera u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Predlaže masovno testiranje zdravstvenih djelatnika, zaposlenika i štićenika domova zdravlja, zaposlenika škola, vrtića, poduzeća, restorana, kafića kao i uvođenje online nastave u višim razredima osnovne škole, srednjim školama i fakultetima na najmanje četiri tjedna, te ograničenje izvanškolskih aktivnosti . 

Također predlaže masovno testiranje  brzim testovima i svih asimptomatskih građana starijih od 10 godina. Marić navodi kako bi testiranje trebalo biti besplatno za sve te da ga treba provesti u kratkom vremenu, odnosno kroz dva do tri dana. 

"Vrijeme je za uzbunu", ustvrdila je Marić. 

Zekanović: Ne može biti pomirbe bez jasne krivice

Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista) u slobodnom govoru osvrnuo se na obilježavanje pada Vukovara i pokolja u Škabrnji ustvrdivši kako ne može biti pomirbe bez jasne krivice.

„Mi smo stvarno lud narod, ima li itko u visokoj hrvatskoj politici da je normalan, 2020. godine mijenjamo politiku i odjednom je važnije hoće li Milorad Pupovac doći u Škarbnju, a gotovo se ne spominje pokolj 100 stanovnika Škabrnje”, kazao je Zekanović.

„To što se naziva pomirba je civilizacijsko posrnuće, to je nemoralno, ne može se dogoditi pomirba bez jasne krivice, ne mogu svi biti krivi, pripadnici srpske nacionale manjine, vi se krivi, a Hrvati nisu krivi”, rekao je Zekanović.

Spočitnuo je potpredsjedniku Vlade Borisu Milošević da jednako govori o četnicima i istovremeno izražava najdublje žaljenje prema hrvatskim žrtvama.

„Andreju, Milorade, Borise, dosta je s ovim više. Ne spominjite pomirbu na ovaj način, to je degutantno”, kazao je. 

Marija Selak Raspudić (Most) također se osvrnula na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje istaknuvši da je od presudne važnosti rješavanje pitanja nestalih.

"Bez istine nema zdravog pamćenja, bez dostojnoj pokopa svih mrtvih nema  pravog smiraja, povjerenje se gradi na istini, priznanju i kajanju", kazala je.

Video: Ministar Vili Beroš pozitivan je na koronavirus

Ključne riječi

Komentara 1

KO
Kokoiduhovi
11:43 19.11.2020.

Eee, sad može. Prošla je kolona sjećanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije