Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Zastupnici HDZ-a burno reagirali na Stazićev govor o BiH i Tuđmanovoj politici

- To nije briga za Hrvate u BiH, nego sukob unutar HDZ-a - između radikalne desnice i Plenkovića, rekao je Stazić
12. prosinca 2018. u 19:31 193 komentara 13409 prikaza
Nenad Stazić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Rasprava SDP-ova zastupnika Nenada Stazića o saborskoj Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, njegove ocjene da od nje neće biti nikakve koristi, a da će štete biti brojne, te tvrdnje da je politika HDZ-a i dr. Franje Tuđamana prema BiH bila pogubna, izazvala je u srijedu brojne reakcije HDZ-ovih zastupnika.

Božo Petrov Deklaracija o BiH Petrov: Ako nećemo stati u zaštitu Hrvata u BiH, tko će? Pusić: Ne miješajmo se u unutarnje stvari BiH

- Nikakve koristi od te Deklaracije biti neće, a štete će biti brojne, možda i nesagledive, ne samo za Hrvate u BiH, nego i Hrvatsku koja će se osramotiti pred svijetom zbog miješanja u unutarnje stvari druge države, ustvrdio je Stazić, ustrajavajući u ocjeni da je Deklaracija "eklatantno miješanja u poslove druge države".

VIDEO Pogledajte Stazićev zaključak i reakcije kolega zastupnika

To, kazao je, nije briga za Hrvate u BiH, nego sukob unutar HDZ-a - između radikalne desnice i Plenkovića. Stazić smatra da se Deklaraciju ne može popraviti amandmanima, da ju treba odbiti i zaboraviti što je prije moguće.

 Stazićeve tvrdnje o 'lošoj i pogubnoj politici HDZ-a i Franje Tuđamana', te spominjanje zločina u Ahmićima, rušenja Starog mosta, te Haašku presudu predstavnicima Hrvata koje je nazvao "krvavi ratni zločinci", izazvala je oštre reakcije zastupnika HDZ-a.

  Vaša količina neznanja, iracionalnog odnosa prema Hrvatim u BiH nemjerljiva je i neispravljiva; vaš je govor pun gorčine, odgovorili su Staziću HDZ-ovi zastupnici Miroslav Tuđman i Petar Škorić.

 Škorić je apostrofirao i nedavni  Stazićev status objavljen na jednoj društvenoj mreži - kako u svibnju '1945. posao nije obavljen temeljito'.

Branko Bačić Branko Bačić: 'Položaj hrvatskog naroda u BiH jedno od strateških pitanja'

 "Prirodno mi je da branite postupke svoga oca", rekao je Stazić zastupniku Miroslavu Tuđmanu, dodavši da se hrvatski predsjednik dr. Tuđman pozivao na obnovu Banovine Hrvatske i zato osnivao Herceg Bosnu, zbog čega su ga napustili najbliži suradnici Mesić, Manolić ...

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović SDP-ova Stazića je prozvao da je 'tipičan Komšićev birač', te da se cijeli život borio protiv hrvatske države i da je 'čisti agitpropovac'....

 I ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić odgovorila je SDP-ovu zastupniku Staziću da je više puta naveo "puno stvari koje nisu činjenično točne", te je odbacila njegove tvrdnje o miješanju u unutarnje poslove BiH.

 "To jednostavno nije istina", istaknula je ministrica Pejčinović Burić.  Podsjetila je da je Republika Hrvatska potpisnica Daytonskog sporazuma i da ima pravo "bdijeti" nad tim kako se taj sporazum  provodi.

 Hrvatska je članica EU, BiH je potencijalni kandidat za članstvo u EU i Republika Hrvatska je vrlo pozvana propitivati vladavinu prava koju BiH treba provoditi na tom putu, naglasila je.

Nenad Stazić NENAD STAZIĆ Politika HDZ-a i dr. Franje Tuđmana prema BiH bila je pogubna

Kovač: Potreban nam je konsenzus

 SDP-ovu Staziću je također poručila kako se "vrlo malo" može složiti s njegovim romansiranim prikazom života Hrvata u BiH tijekom bivše države i tvrdnjom da je sve bilo savršeno. Nije bilo tako, bilo je problema, u to vrijeme najviše se Hrvata u BiH iseljavalo iz krajeva gdje su bili većinski, podsjetila je ministrica Pejčinović Burić.

 U Hrvatskom saboru smo postigli nekoliko konsenzusa, sada je potreban i konsenzusu o položaju Hrvata u BiH,  rekao je Miro Kovač (HDZ).

 "Apeliram na kolege u oporbi koji su 'nesigurni' da shvate ozbiljnost trenutka, opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini je ugrožena i svaki glas razuma je potreban, potrebna je i snažna poruka Hrvatskog sabora kada je riječ o BiH i tamošnjim Hrvatima", istaknuo je Kovač koji ne dvoji da Sabor ima pravo donijeti Deklaraciju.

Zagreb: Proslava obilježavanja 70 godina od usvajanja UN Opće deklaracije o ljudskim pravima Vesna Pusić: 'Deklaracija o položaju Hrvata u BiH je neprihvatljiva, MVEP je reagirao kao Dodik'

 Ako kongres SAD može usvojiti rezoluciju o Sjevernom toku II, ako njemački parlament usvaja rezoluciju o Armencima u 1. Svjetskom ratu, zar mi ne možemo Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, upitao je Kovač, naglasivši da bez Hrvatske, ne bi bilo Bosne i Hercegovine.

 Treba usvojiti Deklaraciju Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini sa što više glasova, treba biti svjestan obveze koju Republika Hrvatska ima, zaključio je HDZ-ov zastupnik.

VIDEO Burno u Saboru: Mikulić uzvratio Marasu

 

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • dom7:

  Preporučujem kliniku za odvikavanje....

 • Avatar vilapablo
  vilapablo:

  SDP gubi i propada zbog ovakvih kao Stazić. Ljevica mrzi Hrvate iz BiH i općenito Hrvate BiH podrijetla i to se lijepo odražava na njihov rejting. Ovo su rezultati SDP-a na izborima za mjesne odbore prošli vikend: 7% osvojenih glasova ... prikaži još! u Osijeku, 1% osvojenih glasova u Otočcu, 10% osvojenih glasova u Zadru te 35 mandata osvojenih u Rijeci. HDZ npr. osvojio 53 mandata u Rijeci. Inače, HDZ pobjedio uvjerljivo u Zadru, Osijeku i Otočcu. Samo naprijed Staziću, trolaj protiv Hrvata BiH kao i tvoji trolovi na ovom portalu, mrzite dva milijuna Hrvata u Hrvatskoj koji su povezani s BiH, ostat ćete samo na glasovima Bošnjaka, Srba i mješanaca u Hrvatskoj.

 • bakulušić:

  Stazić misli da prije Tita i Partije nije postojalo ništa pa ni Bosna i Hercegovina. Komšić je njegov partijski drug i oni ne mogu dopustiti da se netko miješa u "Titovu Bosnu". Samo oni imaju pravo prosuđivati što je dobro a što zlo.