Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nema privatizacije'

Zastupnica Mosta objasnila zašto se u Hrvatskoj ne može preslikati kanadski model zdravstva

Jasna Matulić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.12.2015.
u 09:27

– Ostajemo pri tome da zdravstvo mora svakom građaninu pružiti potrebnu zaštitu – kazala je Jasna Matulić

Saborska zastupnica Mosta Jasna Matulić u emisiji Novi dan televizije N1 kazala je da neće biti privatizacije u zdravstvu. 

– Ostajemo pri tome da zdravstvo mora svakom građaninu pružiti potrebnu zaštitu. Mora se napraviti i jednaka kvaliteta po cijeloj Hrvatskoj, i tu neće biti privatizacija, ne u tom smislu u kojem se komunicira – kazala je Matulić te je dodala da se u Hrvatskoj neće uvesti kanadski model zdravstva u kojem se plaćaju mnoge stvari koje se sada ne plaćaju u Hrvatskoj. 

U Vladu neće oni s pravomoćnim optužnicama

– Naš prijedlog reforme zdravstva ne ide za tim, nego upravo da svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu. Spominjanje kanadskog sistema se ne može jednostavno preslikati na Hrvatsku, manja smo zemlja i drugačijeg standarda – kazala je Matulić te još jednom ponovila da se nikako neće ići u privatizaciju. 

Tvrdi da mandatar Tihomir Orešković dokazuje da je socijalno osjetljiv, iako dolazi iz korporativnog biznisa, baš činjenicom da kreće od reforme zdravstva. – Sve su to sustavi koje treba urediti, svaki sustav je nekako raspušten i ne daje rezultate. Mislim da će se uspješno nositi s tim. Ima organizacijske karakteristike kojima može pristupiti organizaciji – kazala je zastupnica Mosta o Oreškoviću. 

Naglasila je da Most nikada neće prihvatiti da u Vladu uđu ljudi koji imaju pravomoćne optužnice. – Nećemo ih stavljati u Vladu, niti će aktivno raditi na programima nove Vlade – zaključuje Matulić.

>>'Hrvatski zdravstveni sustav socijalno je osjetljiviji od kanadskog i takav će ostati'

>>Besplatno zdravstvo? Baš i nije! Razlog za neformalna plaćanja i korupciju

Komentara 118

KO
kodamesepita
11:12 30.12.2015.

@luena1 .. to nije istina . privatno osigurani može biti svako u njemačkoj čiji je mjesečni dohodak veći od 4.600.-€ brutto ... privatno osiguranje (svako je različito) ima svako svoje uvjete osiguranja. ali i tu ima "kvacica" sto si starijitariji to vise moraš u privatno uplaćivati ! i onemogućen ti je povratak u zakonski obvezno osiguranje .. znači isplati ti se samo ako znaš ..ako si siguran da će primanja uvjek biti super .. osim toga nije istina da privatno i zakonski osigurani jednako dugo čekaju na specijalističke preglede!ako želiš mogu ti zitirati 10 istraživanja njemačkih medija na tu temu . svugdje će biti povlaštenih i manje povlaštenih . prvo što hrvatski narod mora naučiti je ; ne postoji absolutna jednakost . mi nismo i nikada nećemo biti svi jednaki - i to je dobro ! svako ko se vise trudi treba imati više ( ne preko rodjaka i strica) . ja sam u njemačku došla bez znanja jezika - jako brzo jezik naučila i radim u obiteljski vodenoj tradicionalnoj njemačkoj tvrtki na vodećem poslu. ima puno njemaca koji bi taj posao rado radili, ali ja sam bila bolja .... znači ... svi možemo biti skoro sve .. ali nismo i nećemo nikada biti svi jednaki .

KA
kapunjohan
10:03 30.12.2015.

mislim, da bi građani morali prestati nasjedati političkim gubitnicima, jer oni žele dokazati, da se ništa ne može promjeniti na bolje.Njih ne zanimaju promjene ni u zdravstvu nin u privredi jer njima je dobro, zato se mogu baviti nevažnim pitanjima za građane, istospolne zajednice,manjine,itd.Građani moraju pričekati, da vide kuda će vlada obrniti kola i kako će ih voziti , pa ako ne idu ,,na bolje,, onda potegniti bremzu.Istina je da, ,,zdravlje,, ni sad nije na primjeren način dostupno ljudima, da se puno čeka, da su bolnice i domovi na niskom standardu , da nam odlaze doktori , da se treba skoro sve plačati ako želiš doći pravovremeno na pregled /ako nisi političar/ itd.Nova rješenja su nužna.

Avatar mihavg
mihavg
11:22 30.12.2015.

Molim MOST da samo omoguci gradanima javno zdravstvo, javno skolstvo, place radnicima i umirovljenicima da mogu normalno prezivjeti mesec. Hrvatska ima novaca samo zacepite rupe iz kojih curi na nepotrebne projekte, studije,udruge, agencije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije