Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

'Zastrašujuće je da Kujundžić briše temelje države iz Ustava'

Berto Šalaj upozorio je na radikalizaciju političkog diskursa
01. prosinca 2014. u 07:57 238 komentara 22344 prikaza
Aleksandra Kolarić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Svaka kampanja prljava je više ili manje te se čini da će i ova za predsjedničke izbore biti vrlo gruba, procijenila je profesorica s Fakulteta političkih znanosti Gordana Vilović u današnjoj emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog.

Komunikacijska stručnjakinja Aleksandra Kolarić rekla je da razina javnog dijaloga nije zadovoljavajuća, ali da se to događa i inače u politici. Profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj ocijenio je da se događa radikalizacija političkih diskursa, ne toliko od kandidata kao od drugih političkih aktera, poput prozivanja "Jugoslavena".

– Kakvo je to biračko tijelo koje homogenizirate na taj način? – rekao je Šalaj, pitajući se jesu li političari svjesni posljedica takve retorike. Rekao je da takva retorika odgovara HDZ-u te jednim dijelom SDP-u, ali i da će odbiti dio birača koji vjeruju da političari gledaju svoje interese.

Aleksandra Kolarić to je nazvala sustavnom proizvodnjom neprijatelja, a rekla je i kako ne očekuje visoku izlaznost.

– Postoji jedno generalno gađenje nad politikom – ocijenila je Aleksandra Kolarić.

Gordana Vilović kritizirala je nastupe kandidata, za koje je rekla da im nedostaje života.

Kolinda lijepo zbori, ali ja ne vidim uopće ništa iza toga. Ona kaže da je njezin izazov sudjelovati u promjeni teškog života u Hrvatskoj. Kandidati moraju biti svjesni da ljudi nisu glupi – rekla je Vilović.

Šalaj je rekao da se ništa bitno politički ni gospodarski neće promijeniti pobjedom Josipovića ili Grabar Kitarović te da su parlamentarni izbori puno važniji. Rekao je da mu se sviđa Josipovićeva inicijativa za ustavne promjene, ali je naglasio da ne treba biti naivan i biti institucionalni optimist jer je za gospodarski razvoj potrebno više od institucionalnih promjena.

Milan Kujundžić Intervju - Kujundžić: Gospođa Kolinda nije izvorni kandidat HDZ-a ni hrvatskog naroda, ona nema izgleda Josipović Grabar Kitarović Kujundžić Istraživanje Josipović i Grabar Kitarović tope podršku, raste samo Kujundžić

Kolarić je osudila izjavu Milana Kujundžića da je temelj državnosti Domovinski rat te da više nema potrebe da se u preambuli Ustava poziva na ZAVNOH.

Zastrašujuće je da na neki način briše temelje države iz Ustava te da jedini temelj ostaje Domovinski rat – rekla je Kolarić, pitajući se zna li Kujundžić da je Domovinski rat već u Ustavu.

Šalaj je ocijenio da su HDZ-ovi birači disciplinirani te da se, iako im je Grabar Kitarović možda nedovoljno desno, neće masovno okrenuti Kujundžiću. Kolarić je rekla da je za Josipovića loše da je premijer Zoran Milanović kritizirao njegov program. Šalaj je rekao da će najvjerojatnije doći do drugog kruga u kojem će biti Josipović i Grabar Kitarović. Rekao je da će oni kao kandidati SDP-a i HDZ-a ili morati radikalno promijeniti politiku ili će doći red na nova imena. Vilović je ocijenila da mediji posao oko izbora odrađuju dosta dobro.

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar bradaZG
  bradaZG:

  Kolarićka, zlato, ZAVNOH je stvorio jugoslaviju, Domovinski rat Hrvatsku. Ne znam gdje je nepoznanica. Obzirom da si komunist, kristalno je jasno za kojom državom plačeš.

 • Drzinedaj:

  Super je ovaj partijski radio dovedu troje ljevičara da komentiraju kandidate, bravo dječaci ali kad se promjeni vlast nemojte kmečati

 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Kolarićka može koliko god hoće liti suze za ovakvom Hrvatskom, koju pošten čovjek ne bi poželio ni psu. Kujundžić ulijeva nadu da je promjena nabolje moguća. Promjena ustavne preambule o temeljima Republike Hrvatske polazni je korak. Osim toga, za razliku ... prikaži još! od Kitarovićke i onih oko nje (o Josipoviću i njegovima ne treba trošiti riječi), Kujundžić barem zna jasno, suvislo i jezgrovito izraziti ono što namjerava učiniti ako bude izabran za predsjednika. I to je već velik korak naprijed jer smo se već previše naslušali nemuštih i smušenih a ponajviše potpuno besmislenih izjava domaćih političara. A bude li Kujundžić kao novi hrvatski predsjednik doista provodio ono što je zacrtao u svom programu, to će onda biti epohalan korak naprijed za Hrvatsku, koja će se u tom slučaju napokon trgnuti iz dugogodišnje letargije. Svaka čast demokratskim institucijama, ali narode i države ponajprije vode jaki pojedinci koji znaju što hoće i kako to izvesti. Takvi pojedinci ne moraju zato biti diktatori. Upravo demokratske institucije trebaju ih nadzirati i obuzdavati ako se kojim slučajem počnu kretati prema diktaturi. U tome i jest sva mudrost vladanja u demokratskom društvu.