Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTANAK U BEOGRADU

Zašto šute Matejevi prijatelji? 'Tri su moguća razloga, ali najveći propust nisu napravili oni'

Foto: Večernji list/Pixsell
1/7
11.01.2022.
u 15:09

Nitko od šestorice mladića još nije istupio u medijima nakon nestanka u Beogradu zbog čega ih je dio javnosti prvoloptaški proglasio osumnjičenicima koji skrivaju pravu istinu

Dvanaesti je dan potrage sa Splićaninom Matejem Perišem (27) kojem se svaki trag izgubio u novogodišnjoj noći ispred beogradskog noćnog kluba Gotik smještenog u kompleksu Beton hala na obali Save.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je potvrdio da su u Srbiju stigli i pripadnici hrvatske policije koji će operativno surađivati s kolegama iz Beograda i upoznati se s istragom kako bi se pronašao ikakav trag koji bi išao u smjeru pozitivnog ishoda ove mučne potrage u kojoj su upravo hrvatski mediji uočili niz sumnjivih rupa i eventualnih propusta.

Još uvijek je najveća nepoznanica klub Gotik iz kojeg je Matej praktički istrčao, a zatim su ga nadzorne kamere snimile kako pokušava zaustaviti bijeli taksi i nekamo otići. Na toj snimci, kažu kriminalisti, Matej je izgledao suvislo i od nečega je bježao ili je htio što prije doći do nekog cilja. Tek kasnije se pokazalo da se ne zna ni tko je stvarni vlasnik kluba te da je cijeli objekt bio pod nadzorom radikalnog klana Grobara, navijača FK Partizan, koji je povezan s krim-miljeom nedavno uhićenog Veljka Belivuka znanog i kao Velja Nevolja. On se, podsjetimo, sumnjiči za naručivanje višestrukih ubojstava, monstruozno mučenje žrtava, silovanja, trgovinu drogom i oružjem. 

Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Iako je u srpskim tabloidima koje mahom kontrolira Aleksandar Vučić od početka građen narativ prepun difamacijskih informacija o "lakomislenom Splićaninu koji je uslijed konzumacije droge samoinicijativno skočio u Savu i utopio se", pokazalo se da priča ipak nije toliko jednostavna. U tom smislu, neslužbeno doznajemo od izvora bliskog istrazi, policija je počela graditi skicu o mogućem obračunu između pripadnika Grobara i Splićanina Mateja.

U klubu i oko kluba bilo je više incidenata, a što su u razgovoru za Večernji list potvrdili Matejevi prijatelji i njegova djevojka. Navodno je do okršaja ekipe iz Splita i jedne ekipe iz Zadra došlo zbog računa za nekoliko boca Jamesona i Black Johnnie Walkera, pri čemu su reagirali i zaštitari. Stoga je nepoznato zašto je srpska policija kazivala da nikakvog incidenta nije bilo. 

To je probudilo sumnju javnosti da se nešto pokušava prikriti zbog političkih konotacija.

Srpska policija ne komunicira o detaljima, nije poznato jesu li zaštitari i osoblje kluba stavljeni na poligraf, nejasno je zašto ne postoji nijedna snimka iz samog kluba. Znakovito je i to da je samo dio snimki nadzornih kamera procurio u javnost iako u centru Beograda ima znatno više kamera koje su mogle uhvatiti Perišev sprint.

Indikativno je i to da u dvanaest dana u opsežnoj potrazi u kojoj sudjeluje Interpol, forenzičari, ronioci, psi tragači te pripadnici MUP-a s termovizijskim kamerama i dronovima nije pronađen ni jedan dokaz koji bi mogao rasvijetliti što se točno dogodilo na Silvestrovo.

Foto: M.M.

Nema službenih dokaza o tome da je Matej uopće ušao u Savu, da se drogirao niti gdje je posljednji put lociran njegov mobitel. 

Međutim jedan veliki misterij su i prijatelji Mateja Periša koji su s njime boravili u Beogradu. Večernji list jučer je ekskluzivno objavio fotografiju Mateja i šestorice njegovih prijatelja iz kombija na putu za Beograd. Redakciji su poznati njihovi puni podaci, ali smo njihove identitete i lica zaštitili zbog zaštite privatnosti i tijeka istrage. Bitno je naglasiti da mladići koji su bili s Matejem nisu oni čija se imena dijele po društvenim mrežama i koje je bez prethodne provjere objavio dio srpskih tabloida. 

Detaljno smo pročešljali njihove biografije i mahom je riječ o ljudima s fakultetskim diplomama i sinovima viđenijih splitskih poduzetnika, a u ekipi su uz Mateja bila još dva profesionalna sportaša. 

Nitko od šestorice mladića još nije istupio u medijima nakon nestanka u Beogradu zbog čega ih je dio javnosti prvoloptaški proglasio osumnjičenicima koji skrivaju pravu istinu. 

Ugledni zagrebački kriminalist Željko Cvrtila kaže da postoje tri opcije zbog kojih su se Matejevi prijatelji odlučili na šutnju.

"Prva opcija jest ta da su momci svjedočili nekom okršaju ili incidentu koji je povezan s ozbiljnim kaznenim djelom, no da su međusobno sklopili zavjet šutnje kako i sami ne bi postali sudionici u nekoj vrsti kriminala", kaže on.

Moguće je, kaže, da su svi zajedno upali u problem u kojeg su involvirani te da im je od neke sumnjive skupine pod prijetnjom sugerirano da o tome šute.

"Ipak bih rekao da je to najmanje izgledna opcija. Riječ je više-manje o urednim mladićima koji nisu bili dio polusvijeta, dakle oni nemaju manire kriminalaca niti su toliko mentalno jaki da bi mogli igrati igru s policijom. Svi su redom mladi, žive s roditeljima i imaju poslove. Teško je  povjerovati da nitko od njih ne bi pokleknuo psihičkom pritisku i sve ispričao da je ičega sumnjivog bilo", kaže kriminalist. 

Druga je opcija, kaže, pasivnost zbog moguće sramote, linča ili negativne slike u javnosti.

"Ako su se u klubu događale neke sumnjive stvari poput konzumacije droge ili verbalnih i fizičkih obračuna, onda je moguće da ostatak Matejeve ekipe o tome ne želi govoriti, a pogotovo ne pod svojim imenom i prezimenom. Procijenili su možda da im je pametnije sve kazati istražnim tijelima nego istupati u medijima i tako sebi, ali i obitelji otežati život zbog osjećaja srama i nelagode. Osim toga, internetski prostor obilježen je stanovitim linčem pa je moguće da uopće ne žele sebe i bližnje izlagati potencijalno opasnim situacijama. Linč se stvorio onog trenutka kad je javnost posumnjala da šute ciljano i smisleno i ne žele otkriti istinu, a to uopće ne mora biti istina i nitko ne može tvrditi da i danas nisu u suradnji s policijom", tvrdi Cvrtila.

Kao posljednju opciju Cvrtila navodi izostanak saznanja o eventualnom okidaču koji je rezultirao nestankom Mateja. 

VIDEO: Snimke nadzornih kamera na kojima se navodno pojavljuje Matej Periš

"Momci su prošli poligrafsko testiranje. Ispitani su od policije i očigledno su rekli što su znali. Zaista je moguće da je Matej upao u sporadični problem mimo njih, što oni nisu vidjeli", zaključuje kriminalist.

Upitali smo ga je li onda Matejev nestanak prijavljen prekasno?

"Ne, nije prijavljen prekasno. To je najveća glupost koja se pojavila u eteru. Oni su nestanak prijavili odmah ujutro, već u 10 sati. Dakle, Matej je nestao oko 2 sata ujutro, prvo su ga pokušavali dobiti na mobitel pa su sami krenuli u potragu. To su sve logične radnje koje bi prijatelji napravili. Na policiju su otišli tek kad su vidjeli da mu nema traga ni glasa, a srpska policija im je kazala da idu pregledati je li im prijatelj u nekoj od beogradskih bolnica. Tu je napravljen propust od  tamošnje policije koja u početku ovu potragu nije shvatila ozbiljno i prekasno je krenula na teren i praktički zakasnila s roniocima, potražnim psima i ostalim resursima koji im stoje na raspolaganju", kaže Cvrtila koji se osvrnuo i na dolazak hrvatske policije u Beograd.

On tvrdi da to nije pametno rješenje i da ničim neće rezultirati.

"Hrvatska je svoje istražitelje trebala u Beograd poslati odmah ili nikako. Dvanaest dana jako je dug period, pogotovo ako se sumnja da bi se neki dokazi pokušali uništiti ili zataškati. Iz svega će se, mislim, pročitati politička poruka o nepovjerenju između dvije države. Ako rezultat potrage bude negativan, onda i Srbija ima argument – jednostavno će reći: "Evo, došli su i Hrvati pa nisu ništa pronašli, vidite da ništa ne skrivamo", dodaje naš sugovornik.

On kaže da hrvatski policajci imaju ovlasti doznati detalje istrage, a cijeli odlazak zapravo služi operativnoj suradnji i dijeljenju korisnih informacija i dokaza. 

Na pitanje treba li Matejeve prijatelje opet poligrafski testirati, potvrdno odgovara.

"Ja bih rekao da treba, ne zato što bi oni izgledali sumnjivo već samo zbog činjenice da se provjere još jednom i da se konačno taj misterij oko njih razriješi. Međutim, zahtjev za ponovljenim poligrafskim testiranjem srpska policija treba od hrvatske policije zatražiti službenim pisanim putem. Naša policija to može napraviti samo ako se u javnosti pojave informacije ili dokazi koji bi probudili osnovanu sumnju da su oni involvirani u njegov nestanak", govori Cvrtila tvrdeći da poligraf najčešće jest relevantan dokaz, ali ne i kirurški precizan.

"Sve ovisi o tome kako je srpska policija pristupila ispitivanju i jesu li nenaspavani i mamurni momci uopće bili u stanju suvislo odgovarati. Ako su im postavljali sugestivna i apstraktna pitanja, onda to nije dobro".

Kaže i da je moguće da policija trenutačno nadzire komunikaciju među njima, iz čega bi se potencijalno rodilo novo saznanje.

"Policija ima ovlasti pratiti njihovu komunikaciju i telefone, ali pod istim uvjetima kao i kod poligrafa. To treba službeno zatražiti Srbija uz pristanak Interpola ili naša policija treba doći do opravdanog razloga za takvim postupanjem", zaključuje kriminalist Cvrtila. 

Komentara 61

DU
Deleted user
15:29 11.01.2022.

ocigledno je moralo doci do tragedije da hrvati otvore oci i ne idu tulumarit u chetnikland. to sam ja optimist, kao da ce itko izvuc pouku iz ovoga.

Avatar Đuro išijas
Đuro išijas
15:59 11.01.2022.

Nije vam palo na pamet da im je policija rekla da šute dok traje istraga, vidite da i sama policija na kapaljku daje informacije

FO
forfun
17:19 11.01.2022.

E moj Matej, u krivom društvu na krivom mjestu. The End.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije