Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNIŠTAVAJU RUSKE HAUBICE

Zašto su spori turski dronovi Bayraktari toliko pogubni za Ruse? 'To je glineni golub – prava laka meta'

FILE PHOTO: A Bayraktar drone is seen during a rehearsal for the Independence Day military parade in central Kyiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/4
15.03.2022.
u 14:04

Američki obrambeni dužnosnik rekao je da je Ukrajina sjajno upotrijebila turske bespilotne letjelice Bayraktar TB2

Turska bespilotna letjelica Bayraktar TB2 ostvaruje odlične rezultate u Ukrajini s obzirom na to da s lakoćom uništava ruske raketne bacače, no svi se pitaju kako su ti jeftini i spori dronovi tako pogubni za Ruse. 

Američki obrambeni dužnosnik rekao je da je Ukrajina sjajno upotrijebila turske bespilotne letjelice Bayraktar TB2, koje mogu lebdjeti iznad tenkova i topništva i uništiti ih razorno preciznom raketnom paljbom, piše NBC News. 

Ukrajina je ovog mjeseca primila novu pošiljku dronova, objavio je ukrajinski ministar obrane na Facebooku. Nije rekao koliko.

VIDEO Ukrajinski Bayraktar TB2 kod Harkiva uništio ruski konvoj: Pogledajte snimku

Prije nego što je počeo rat, vojni stručnjaci predviđali su da će ruske snage imati problema nositi se s ukrajinskim kompletom od čak 20 turskih bespilotnih letjelica. S cijenom u jednoznamenkastim milijunima, Bayraktari su daleko jeftiniji od dronova poput US Reapera, ali i puno sporiji i manji, s rasponom krila od 12 metara. 

– Prilično je nevjerojatno gledati sve te videe u kojima Bayraktari navodno uništavaju ruske zemlja-zrak raketne sustave koji su upravo pravljeni da se bave takvim letjelicama – kazao je ekspert za dronove iz Londona David Hambling, prenosi N1.

Kaže i kako je zbunjujuće jer bi dronovi trebali biti lake mete za Ruse. 

– Radi se, doslovno, o avionu iz Prvog svjetskog rata, u smislu performansi. Ima motor od 110 konjskih snaga. Nije ''nevidljiv''. Nije nadzvučan. To je glineni golub – prava laka meta – ističe on. 

Ako ništa drugo, Rusi bi trebali moći oboriti dronove borbenim avionima, rekao je Hambling. No Rusija nije redovito provodila borbena zračna patroliranja.

VIDEO Bayraktar uništava raketni sustav 2BUK-M

 

Ključne riječi

Komentara 78

TA
Tackrla
14:46 15.03.2022.

Zapravo je iznenađujuce kolike su rusi budaletine. Vidis kolonu od sto vozila koja stoje nabijena jedno na drugo, bez ikakve protuzracne zastite, prilazi im to malo cudo golemom brzinom od 80 na sat, rasturi im dva raketna bacaca koji u eksploziji uniste jos po dva susjedna vozila. Tocno se vidi da su nesposobni do bola kao i nekadasnji jna oficiri

BU
Buterbur
14:37 15.03.2022.

Kako sad 20? Pa ruska propaganda ih "obara" barem 40 komada dnevno.

KO
komentatorv3
14:39 15.03.2022.

Da,da.. “glineni golub”….lol… taj golub razvaljuje ruski krs kak oce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije