Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svijet prirode

Zašto se suncokreti okreću prema suncu?

Na baranjskim poljima pcele vrijedno oprasuju suncokret
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/4
09.08.2016.
u 19:00

"Ovo je prvi poznati primjer da rast neke biljke modulira njezin unutarnji sat i da to ima i evolucijske posljedice", smatra voditeljica istraživanja Stacey Harmer

Stoljećima se smatra da suncokreti prate kretnje Sunca, a svoje cvjetove tijekom dana okreću od istoka prema zapadu. Međutim, istraživanje objavljeno u Journal of Science tvrdi da ove biljke koriste dnevne ritmove i sunčevo praćenje (heliotropizam) kako bi poboljšale svoju izvedbu u prirodnom svijetu.

Biljke se, poput ljudi, oslanjaju na prirodni ritam dana i noći kako bi funkcionirale. Biologinja Stacey Harmer proučila je genom suncokreta i zaključila da se suncokreti zapravo ne okreću prema suncu. Naime, zreli suncokreti uvijek gledaju na istok, a biljke su sposobne pratiti svoje pokrete.

Za vrijeme kratkih ljetnih noći treba im osam sati da zauzmu svoje jutarnje pozicije i okrenu se ponovno prema istoku, dok tijekom dugih jesenskih noći treba 12 sati.

"Ovo je prvi poznati primjer da rast neke biljke modulira njezin unutarnji sat i da to ima i evolucijske posljedice", smatra voditeljica istraživanja Stacey Harmer sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Znanstvenici su izveli serije eskperimenata. Suncokrete su postavili u posude te otvorene i zatvorene komore za rast. Pod umjetnim svjetlom koje se kreće od istoka prema zapadu, suncokreti su tijekom 24-satnog ritma uspjeli uskladiti svoje pokrete u skladu s kretnjama svjetla, ali nisu kad je ritam promijenjen na 30 sati. 

>> Raskošan suncokret visok gotovo četiri metra plijeni ljepotom

Ključne riječi

Komentara 5

LU
lukivoda
19:37 09.08.2016.

treba pitat Prgometa

DU
Deleted user
19:33 09.08.2016.

Kaj bu sad svaki dan članak o suncokretima. Sutra ćete pisati zakej je žut.

Avatar commentator
commentator
20:54 09.08.2016.

"Zašto se suncokreti okreću prema suncu?" Pa zato što se zovu suncokreti valjda. Kakvo pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije