Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zašto se ne razmišlja o oporezivanju kapitalne dobiti?'

Upozorio je i da je Vlada šest mjeseci zakasnila s donošenjem godišnjeg Plana upravljanja državnom imovinom.
26. travnja 2014. u 15:16 14 komentara 1207 prikaza
Dragutin Lesar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska narodna banka u stranim bankama ima deponirano 12 milijardi eura, uz kamatnu stopu od 0,8 do jedan posto. Za pet milijardi eura HNB bi mogao smanjiti devizne pričuve i u visini tog iznosa preuzeti dug središnje države prema stranim vjerovnicima. Država će tako biti dužna HNB-u. Ideja je to koju je danas na konferenciji za novinare premijeru Milanoviću predložio predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada Dragutin Lesar.

HNB, pojasnio je, može dati poček od dvije godine i kamate do maksimalno dva posto, što je povoljnije od kamata za koje se Hrvatska zadužuje vani.

Osvrnuo se i na najave novog poreza na štednju. Najprije se, upozorava, najavi uvođenje poreza, a dan kasnije premijer Milanović kaže da je porez na meniju, ali da nije donijeta odluka da će se uvesti.

- Takvo ponašanje negativno utječe na investicijsku klimu - napominje Lesar.

Kad se već razmišljalo o oporezivanju dohotka od kamata, bilo bi zanimljivo, smatra, čuti zašto se ne razmišlja o oporezivanju kapitalne dobiti. Upozorio je i da je Vlada šest mjeseci zakasnila s donošenjem godišnjeg Plana upravljanja državnom imovinom. Osim toga, u Planu potencijalnim investitorima, osim nekoliko lokacija, nije ponuđeno gotovo ništa.

>>Ovo je borba! Ako ne smanjimo deficit kontrolu će preuzeti strane institucije

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • velika:

    zasto se ne smanji porez na dobit sa 20 posto na 10 posto na otocima i za IT firme recimo 5 posto ni slucajno vise ukine porez na dividendu uvede porezna olaksica do 5000 hrk neoproezivo za sve zaposlene i ... prikaži još!slene i ukine 520 opcina ukine pola ministarstava smanji broj agencija... moji prijedlozi su jedno 1000 puta bolji nego oporezivanje kapitalne dobit ja sam zato da se stvara dobit ...i kapitalna i bilo koja ...ali nisam za 520 opcina obavezni HGK ..HRK i placanje Hrvatskim sumama koje bi onda dijelile stimulaciju ajde Lesar ...malo odahni od tih populistickih izjava ..i nauci ovo sto sam ja napisala napamet

  • vjerovnik:

    zato jer se ne žele zamjeriti debelim bankarima koji su jednostavno premoćni, dok sa druge strane, obične smrtnike nemilosrdno gaze jer znaju da im ti jadnici ne mogu ništa

  • Iskra1:

    Zar je moguce da nasa nova demokratska drzava ne oporezuje na bazi dobiti i striktno propisane rashode na bazi GAAP? Wow, sad mi je sve puno jasnije.