Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lesar u Varaždinu

'Zašto se ne razmišlja o oporezivanju kapitalne dobiti?'

Dragutin Lesar
Patrik Macek/PIXSELL
26.04.2014.
u 15:16

Upozorio je i da je Vlada šest mjeseci zakasnila s donošenjem godišnjeg Plana upravljanja državnom imovinom.

Hrvatska narodna banka u stranim bankama ima deponirano 12 milijardi eura, uz kamatnu stopu od 0,8 do jedan posto. Za pet milijardi eura HNB bi mogao smanjiti devizne pričuve i u visini tog iznosa preuzeti dug središnje države prema stranim vjerovnicima. Država će tako biti dužna HNB-u. Ideja je to koju je danas na konferenciji za novinare premijeru Milanoviću predložio predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada Dragutin Lesar.

HNB, pojasnio je, može dati poček od dvije godine i kamate do maksimalno dva posto, što je povoljnije od kamata za koje se Hrvatska zadužuje vani.

Osvrnuo se i na najave novog poreza na štednju. Najprije se, upozorava, najavi uvođenje poreza, a dan kasnije premijer Milanović kaže da je porez na meniju, ali da nije donijeta odluka da će se uvesti.

- Takvo ponašanje negativno utječe na investicijsku klimu - napominje Lesar.

Kad se već razmišljalo o oporezivanju dohotka od kamata, bilo bi zanimljivo, smatra, čuti zašto se ne razmišlja o oporezivanju kapitalne dobiti. Upozorio je i da je Vlada šest mjeseci zakasnila s donošenjem godišnjeg Plana upravljanja državnom imovinom. Osim toga, u Planu potencijalnim investitorima, osim nekoliko lokacija, nije ponuđeno gotovo ništa.

>>Ovo je borba! Ako ne smanjimo deficit kontrolu će preuzeti strane institucije

Komentara 14

VE
velika
17:39 26.04.2014.

zasto se ne smanji porez na dobit sa 20 posto na 10 posto na otocima i za IT firme recimo 5 posto ni slucajno vise ukine porez na dividendu uvede porezna olaksica do 5000 hrk neoproezivo za sve zaposlene islene i ukine 520 opcina ukine pola ministarstava smanji broj agencija... moji prijedlozi su jedno 1000 puta bolji nego oporezivanje kapitalne dobit ja sam zato da se stvara dobit ...i kapitalna i bilo koja ...ali nisam za 520 opcina obavezni HGK ..HRK i placanje Hrvatskim sumama koje bi onda dijelile stimulaciju ajde Lesar ...malo odahni od tih populistickih izjava ..i nauci ovo sto sam ja napisala napamet

VJ
vjerovnik
16:38 26.04.2014.

zato jer se ne žele zamjeriti debelim bankarima koji su jednostavno premoćni, dok sa druge strane, obične smrtnike nemilosrdno gaze jer znaju da im ti jadnici ne mogu ništa

IS
Iskra1
15:52 26.04.2014.

Zar je moguce da nasa nova demokratska drzava ne oporezuje na bazi dobiti i striktno propisane rashode na bazi GAAP? Wow, sad mi je sve puno jasnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije