Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Pusić

Ovo je borba! Ako ne smanjimo deficit kontrolu će preuzeti strane institucije

Vesna Pusić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
26.04.2014.
u 11:15

Nismo prvi koji bismo uveli taj porez. Važno je reći kako je ovo borba za vlastito odlučivanje i kontrolu nad deficitom, naglasila je ministrica.

Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova, gostujući u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija ponovila je da su dodatne mjere za smanjenje proračunskog deficita predstavljene još prije tri tjedna.

- To je standard za sve države članice EU. One nisu same sebi svrhom i ne služe za punjenje proračuna već za smanjenje deficita. EU je tražila projekciju smanjenja kroz tri godine i treba reći da bi najveće opterećenje trebalo biti u ovoj godini u kojoj bi se on trebao smanjiti za 2 do 3 posto, a nakon toga po jedan posto u 2015. i 2016. - kazala je Pusić te dodala:

- Bolje je odmah krenuti s poboljšavanjem investicijske klime u Hrvatskoj jer ako sami nećemo biti u stanju smanjiti deficit onda ćemo ući u poseban program u kojem će strane institucije odlučivati o načinima smanjivanja. Svi napori idu u smjeru da ga pokušamo smanjiti oživljavanjem gospodarstva, a ne uvođenjem novih poreza. Želimo postići da se porezi ukidaju ili smanjuju, a ne uvode.

Borba za kontrolu

Zbog najavljenog poreza na kamate na štednju spominje se kako bi građani mogli početi štedjeti u bankama izvan granice.

- Nismo prvi koji bismo uveli taj porez. Važno je reći kako je ovo borba za vlastito odlučivanje i kontrolu nad deficitom. I ja sam spremna za taj porez i ne bih svoju štednju premještala iz Hrvatske.

Mnogo je govora i o tome na koji iznos se ne bi odnosio porez na kamate.

- O tome će odlučivati ministarstvo financija - poručila je ministrica te se okrenula nasušno potrebnim investicijama.

- Mnogo je napravljeno na 'pospremanju kuće' i poboljšavanje uvjeta za investiranje i izvoz. Posebna pozornost posvećuje se izvoznicima koji zapošljavaju 50 posto ljudi u realnom sektoru. S druge strane već sam imala sastanke s investitorima u RH. Zaključili smo da su neke teškoće s kojima se susreću strukturalne i zahtijevaju promjenu zakona, a neke su momentalne. One proizlaze zbog toga jer se odluke donese polako, šutnje administracije, ne dobivanja dozvole u kratkom roku. Tu mi možemo pomoći. U našem ministarstvu će dobiti osobu kojoj će se moći požaliti na teškoće. A te probleme, ako treba, rješavat ćemo i moj zamjenik i ja. Nedopustivo je da investitor čeka po 6 mjeseci zbog jednog papira ili pečata. Milijuni se gube na takvim stvarima - naglašava Pusić.

Ministrica je dodala kako se ministarstvo samo javilo najvećim investitorima nudeći 'povjerenike'.

- Oni su osobe za vezu. Šalju poruku zahvalnosti zbog investiranja u RH te poručuju da je država uslužni servis koji može pomoći tamo gdje stvari ne funkcioniraju u potpunosti. Također, na taj način želimo dobiti i informaciju zašto su odabrali RH za investiranje kako bismo razvijali ono što vide kao našu prednost. Treba naglasiti kako je promjena investicijske klime posao cijele vlade i stručnih institucija, a ne samo jedne agencije ili ministarstva. Dakle svi se trebaju uključiti kako se investitori ne bi osjećali kao sumnjivci koji su iz tko zna kojeg razloga došli ovdje - rekla je Pusić i dodala kako vlada nije digla ruke od gospodarstva kako pak tvrde iz HDZ-a.

Imamo samo 12 bušotina

- Po svemu rečenom vidi se da vlada nije digla ruke od gospodarstva. I ako pogledate projekte o kojima je HDZ govorio, mi na nekima već radimo, a neke smo najavili još na početku mandata. Primjerice, one o energetici, gdje bi Hrvatska mogla postati jedna od bitnijih točaka u Europi. Recimo, Italija ima 189 bušotina u Jadranu, a mi samo 12. Dakle, nismo niti pokušali iskoristiti prednosti koje imamo. Ima još projekata poput onog s plinovodom koji bi azerbajdžanski plin dovodio u ovaj dio Europe.

Zatim se dotakla i BiH te njezinog puta prema dobivanju statusa kandidata za EU.

- Potreban je proaktivniji pristup kako bi institucije EU pomogle BiH da postigne visoke kriterije. Važno je to za BiH, Hrvatsku i stabilnost u cijeloj regiji te Europi.

Također, uskoro će biti izabran novi predsjednik Europske komisije pa se postavlja pitanje da li će EU mijenjati politiku prema RH.

- Politika će ovisiti o nama i zemljama članicama iz našeg okruženja. Mi ćemo tu biti krajnje aktivni. Očekuje se da će predsjednik biti izabran već nakon 1. srpnja. Izbor bi mogao imati utjecaja na ton u gospodarskom funkcioniranju EU. Što se nas tiče smatram kako neće biti dramatičnih razlika - zaključila je Vesna Pusić.

>>Diplomati ukoreni jer nisu pomagali u izvozu

>>Vesna Pusić: Porez na štednju je zbog smanjenja deficita i to nije novi porez

Komentara 59

Avatar Arsendiklic
Arsendiklic
11:25 26.04.2014.

Škude je deponirala u Švicarskoj, pa joj je svejedno za đeparac koji ima u Hrvatskoj.

TM
tesla moj ponos
11:35 26.04.2014.

Za porez spremna!

Avatar lisbetsalander
lisbetsalander
11:37 26.04.2014.

...." I ja sam spremna za taj porez i ..." Tebi je bolje da se spremiš za poraz, a o inačicama "spremnosti" bi se dalo govoriti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije