Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto se Bračani drže otoka

Broj stanovnika Brača u stalnom je porastu. Prema istraživanju Jelene Nakićen i Anice Čuka, većina otočana ne razmišlja o iseljavanju
21. ožujka 2017. u 00:03 4 komentara 1673 prikaza
23.09.2010., Brac - Sutivan mjesto gdje u odnosu na broj stanovnistva ima dosta djece. Patricija i Kristijan na ljuljackama.PRI KORISTENJU FOTOGRAFIJE ZASTITITI IDENTITET DJETETA! (PREKRITI OCI)  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Dok hrvatske otoke na kojima, prema posljednjem popisu stanovništva, živi 124.955 otočana obilježava depopulacija, Brač je jedan od otoka koji unatoč tome što je godinama bio izložen intenzivnoj depopulaciji u novije vrijeme bilježi porast stanovnika.

Broj stanovnika Brača je u stalnom, iako blagom porastu, nakon popisa 1981., a većina otočana danas je zadovoljna životom na otoku. Iako Brač na kojem živi gotovo 14 tisuća stanovnika ima dugu tradiciju iseljavanja, većina otočana ne razmišlja o iseljavanju. S Brača bi se iselilo tek 23% ispitanika, a njih 30% možda bi se iselilo ako bi im se za to pružila prilika.

Pokazuje to istraživanje “Demografski razvoj otoka Brača i sklonost otočana iseljavanju”, Jelene Nakićen i Anice Čuka, objavljeno u posljednjem broju znanstvenog časopisa Migracijske i etničke teme. No, Bračanima, za razliku od brojnih građana koji su se odselili u inozemstvo, odlazak izvan zemlje nije na listi prioriteta, pa bi oni koji su se izjasnili da bi se odselili otišli u Split (30% ispitanika), a potom u druge hrvatske gradove, njih 25%.

Davor Ivo Stier Davor Ivo Stier: 'Projekt Slavonija ima za cilj vratiti ljude, omogućiti im radna mjesta te pokrenuti gospodarstvo Slavonija bi mogla nahraniti dva puta veću zemlju nego što je Hrvatska, a uvozimo polovicu potrošnje mesa, povrća, mlijeka Hrvatska kakvu trebamo Bolji život ili ostajemo bez pola milijuna stanovnika 08.09.2015., Omisalj, otok Krk - Helikopterska hitna sluzba u Zracnoj luci Rijeka. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL 'GENERALKA' NA KRKU Prvi hrvatski tim za helikoptersku hitnu: 'Spremni smo – i krećemo za tri minute'

U istraživanju je anketiran 151 punoljetan Bračanin iz sedam bračkih naselja: Bola, Nerežišća, Pučišća, Selca, Su­martina, Supetra i Sutivana. U Supetru živi najviše stanovnika, njih 3213, a Supetar je od 1948. do 2011. imao i najveći porast stanovnika. Uz Supetar, na Bolu, te Pučišćima i Postirama živi 55,7% otočana.

Većina ispitanika zadovoljna je uvjetima života na otoku i ne razmišlja o odlasku. Ni učestalost posjeta Splitu kao regionalnom središtu ne utječe na želju Bračana za odlaskom s otoka. Iako na Braču, navode autorice istraživanja, ima i dio starijih stanovnika koji se zbog različitih povlastica popisuju kao stalni stanovnici otoka, a veći dio godine borave na kopnu, a neki i u drugim državama, njihov broj nije značajan.

Većina Bračana kao prednosti života na otoku ističu čist zrak i more, plodnu zemlju i povoljnu klimu, potom miran način života i obiteljsku povezanost. Za četvrtinu ispitanika najveći nedostatak života na otoku je nemogućnost zaposlenja, a za 14% većinom starijih otočana to što na specijalističke preglede moraju ići u Split. Odlasci u kina, kazališta, na festivale u Split privlače manji udio većinom mlađih ispitanika, a zbog posla i školovanja u Split odlazi neznatni udio ispitanika. 

>>'Stvaramo povoljniju situaciju za mlade u kojoj će se lakše odlučiti za dijete'

Elipso

  • josko:

    Bravo Bračani!

  • Gomila:

    ja sam bio na brocu proslu godinu posjtio sam vrh i vidovu goru posjetio sam jam sto mi je nono govoria volim Nerezisca Supetar u Supetar volim groblje tu su moji djedovi svoj kosti ostavili puno je sad lipo nego ... prikaži još!go kad sm bio dijete kad sam bio u posjet

  • navijeke:

    Brač je jedan od naših prekrasnih otoka i da živim na njemu samo teška muka bi me natjerala da odem. Ali pobogu, poštedite nas ovakvih "anketa", postoje jasna i vrlo jednostavna pravila kojih se pri izradi ankete treba pridržavati, a ... prikaži još! ove dvije dame prekršile su baš sva. Majko mila, 151 žitelj od 124955 je anketiran, jesu li nam dame time htjele poručiti kako trebaju pomoć pri razumijevanju izraza 'anketa'? I ako je 'anketa' takva kakva je, tko uopće može "istraživanje" te dvije dame uzeti u ozbiljno razmatranje? Pučkoškolska djeca bi to ozbiljnije odradila.