Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto nam ne žele reći na kojim benzinskima toče nekvalitetno gorivo?

Hrvatski vozači imaju pravo znati koje ih naftne kompanije varaju
18. prosinca 2014. u 13:42 63 komentara 4427 prikaza
gorivo
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Inspekcija Ministarstva gospodarstva u akciji kontrole goriva na 24 benzinske crpke u 10 posto od ukupno 50 uzetih uzoraka benzina i dizela utvrdila je da je gorivo loše kvalitete.

Crpke nisu zatvorene

No, u Ministarstvu ne žele otkriti na kojim su benzinskim postajama otkrili gorivo koje ne zadovoljava standarde kvalitete. Te crpke nisu zatvorene pa vozači i dalje na njima pune svoje spremnike. Ministar Ivan Vrdoljak tu je tajnovitost na predstavljanju rezultata akcije Oktan u subotu pravdao sudskim postupkom koji je pokrenut protiv tvrtki kod kojih je nađeno loše gorivo.

No profesor s Fakulteta prometnih znanosti Željko Marušić smatra da javnost i vozači imaju pravo znati na kojim se benzinskim postajama toči loše gorivo.

– Ovdje se radi o dvostrukim mjerilima jer, kad neki vozač prebrzo vozi i uhvaćen je u tome, njegovo ime ili inicijali se objave, a kad su u pitanju velike tvrtke i njihovo nekvalitetno gorivo, njihova se imena taje – upozorava Marušić. On smatra da se kvaliteta goriva provjeravala u certificiranim laboratorijima i da sudski postupak ne može biti opravdanje za neobjavljivanje informacije na kojim je benzinskim crpkama nađeno gorivo koje ne zadovoljava standarde kvalitete. Smatra neprihvatljivim i to što nije javno objavljeno po kojim je kriterijima to gorivo loše kvalitete.

– Ministarstvo je dužno podastrijeti građanima podatke što su točno pronašli u tim uzorcima lošeg goriva, ali i objasniti zašto se ta kontrola ne provodi redovito, zbog čega se to ne radi svakih sedam dana. Treba kazniti tvrtke koje prodaju nekvalitetno gorivo, ali i ministra Vrdoljaka što to dosad nije radio – smatra Marušić.

Objavu imena tvrtki, odnosno benzinskih postaja na kojima je pronađeno gorivo loše kvalitete podržava i predsjednica udruge Potrošač Jadranka Kolarević koja kaže da se njoj dva puta dogodilo da je u spremnik svog vozila natočila nekvalitetno gorivo.

– Automobil se, srećom, nije pokvario, ali upalila se signalna lampica zbog čega sam vozilo dala na servis, a to nisu mali troškovi, što znači da sam ipak pretrpjela štetu zbog lošeg goriva – kaže Kolarević. Ona smatra da prije objave imena crpki na kojima je nađeno gorivo loše kvalitete treba utvrditi da to nije slučajan problem. Stoga bi, smatra, trebalo napraviti još jednu kontrolu goriva na tim crpkama.

Nije to truli kupus

– Štete na vozilima zbog lošeg goriva su enormne, stoga kontrole treba ponavljati, ali i proširiti na druge postaje. Ovdje se ne radi o trulom listu kupusa koji se lako otkloni – kaže Kolarević. Tvrtkama kod kojih je pronađeno gorivo loše kvalitete prijeti kazna od 300.000 do 600.000 kuna, a odgovornim osobama u njima od 40.000 do 70.000 kuna.

>>Dizel ispod 9 kuna, cijene padaju sedmi tjedan zaredom

>>10 posto uzoraka goriva nije zadovoljilo kvalitetom

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar dmitarX
  dmitarX:

  U čisto normalnoj državi, te pumpe bile bi zatvorene na određeno vrijeme, uz nemile kazne. A ovaj se još pred kamerama kao pravda da 'ne smije' reći imena pumpi. Država je glavni pokrovitelj kriminala.

 • Orlando *:

  Nikad se mi nećemo riješiti korupcije i mafije.

 • Vito:

  Možda se boje mafije??? _______ Podsjećam da je jednu od poznatih tvrtki za prodaju goriva u Hrvatskoj osnovao zastavnik jugoslovenske narodne armije, a kad je "prošla opasnost" prodao ju i počeo se baviti drugim poslovima ________ Podsjećam i da postoji ... prikaži još!i zakon o nezastarijevanju ratnog profiterstva