Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugi i treći jahač apokalipse

Zašto nakon ratova i prirodnih katastrofa dolaze zarazne bolesti? Ključna je jedna stvar

Maroko potres
Foto: Al Maghribi Al Youm/via REUTERS
1/5
15.09.2023.
u 14:48

Neredovita opskrba čistom vodom često vodi koleri i tifusu. Hepatitisu pogoduju loši higijenski uvjeti. Korona, gripa i druge respiratorne virusne bolesti pojačano se šire zbog evakuacije ljudi, koji su potom često u kolektivnim smještajima

Biblijski bi to bili drugi i treći jahač apokalipse – poslije ratova i prirodnih katastrofa često dolaze zarazne bolesti. Stručnjaci kažu da je u pogođenim područjima najvažnija čista voda i održavanje higijene.

Nevolje rijetko dolaze same. Plodno tlo za zarazne bolesti obično nastaje poslije razornih potresa, poput nedavnog u Maroku ili jakih poplava kao sada u Libiji. I nisu u pitanju samo prirodne katastrofe, već i ratovi i izbjeglištvo – i oni mogu voditi epidemijama.

Nakon poplava u Pakistanu prošle godine raširile su se bolesti „starog doba“, tifus i kolera. Žarišta kolere zabilježena su u ratnim područjima Libanona, Sirije i Ukrajine, piše Deutsche Welle. 

Zašto se bolesti javljaju?

Neredovita opskrba čistom vodom često vodi koleri i tifusu. Hepatitisu pogoduju loši higijenski uvjeti. Korona, gripa i druge respiratorne virusne bolesti pojačano se šire zbog evakuacije ljudi, koji su potom često u kolektivnim smještajima. Mnogi su improvizirani – sportske hale, šatori, kontejneri…

VEZANI ČLANCI: 

Malariju i Denga groznicu – poznatu kao „kostolomna groznica" – prenose komarci, a njihovom množenju pogoduju poplave.

Prognoze skoro nemoguće

Liječnici kažu da je teško prognozirati kada će prirodnu ili ratnu katastrofu slijediti zarazne bolesti.  „Jako to ovisi o uvjetima", kaže Parnian Parvanta, liječnica koja je zamjenica šefa „Liječnika bez granica" u Njemačkoj.

„Recimo na sjeveroistoku Sirije su medicinska njega i higijenski uvjeti bili loši i prije potresa. Tim teže su ljudi bili pogođeni potresom“, kaže Parvanta o smrtonosnom potresu koji je početkom godine pogodio Tursku i Siriju.Pitanje je , kažu stručnjaci, koliko uopće infrastrukture opstane u regiji. I prije svega, koliko brzo stigne pomoć.

Voda je ključna

Kako kaže Parvanta, najvažnije je pribaviti čistu pitku vodu. „To je ključno“, navodi ona. Stručnjaci još nabrajaju pristup sanitarnim čvorovima, sigurno provođenje otpadnih voda, opskrbu sapunom, sredstvima za dezinfekciju, lijekovima. Bitno je i uspostavljanje mobilnih bolnica na licu mjesta.

Nisu samo zarazne bolesti

Krize ne vode samo epidemijama, već i pogoršanju stanja pacijenata s uobičajenim bolestima, poput dijabetesa ili plućnih oboljenja. Njima je često otežan pristup medicinskoj njezi.

U ratnom ili kriznom stanju uglavnom se prekidaju masovni programi cijepljenja, recimo protiv ospica ili dječje paralize. „Na mjestima gdje je mnogo izbjeglica postoji povećan rizik od širenja ospica", upozorava Parvanta.

Kako dodaju stručnjaci, brza pomoć na licu mjesta je važna, ali je jednako važno da se što prije obnovi kritična infrastruktura poput bolnica i liječničkih ordinacija.

VIDEO Prizori očaja u Maroku 48 sati nakon razornog potresa

Komentara 1

DU
Deleted user
15:41 15.09.2023.

Velika migracija donosi nove bolesti viruse što če se dogoditi kada toliki broj migranata dođe u Europu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije