Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračun

Zašto kasni inspektorat? Mikulić ostaje šef skupštine

Andrija Mikulić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.11.2018.
u 12:13

Ne skupi li dovoljno ruku za proračun, Skupština ide na izbore. Ako proračun ne usvoji ni novi sastav, na izbore ide gradonačelnik

Iako je najavila da će od 1. siječnja ponovno vratiti Državni inspektorat i glavnog državnog inspektora, Vlada je osnivanje te objedinjene inspekcijske službe, koju je još 2014. ukinula Vlada Zorana Milanovića i rasula na osam ministarstava, prolongirala do 1. travnja 2019. Neslužbeno se doznaje da će osnivanje Državnog inspektorata naknadno biti odgođeno i do 1. rujna.

Osim što će do osnivanja inspektorata, koji bi trebao objediniti 17 inspekcija iz osam ministarstava, pripremu za počekat rada tog tijela voditi radna skupina sastavljena od deset ministara kojom će predsjedati ministar gospodarstva Darko Horvat, i Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a koji je trebao postati glavni državni inspektor, i dalje će ostati predsjednik zagrebačke Gradske Skupštine. Priča s inspektoratom ima i širi politički kontekst jer je plan vrha HDZ-a bio da Andriju Mikulića zbrinu na poziciji glavnog državnog inspektora, pa da on zauzvrat mjesto predsjednika Skupštine prepusti Dragi Prgometu, koji je bio HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima.

Time bi Prgomet pomalo počeo preuzimati zagrebački HDZ premda će Mikulić, i kad ode za glavnog državnog inspektora, ostati predsjednik zagrebačke organizacije do novih unutarstranačkih izbora. Situacija se sada usložnjava jer u zagrebačkoj Skupštini prijete novi izbori jer Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, koalicijski partneri gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a, kalkuliraju s podrškom pri izglasavanju gradskog proračuna. Ne skupi li Bandić dovoljno ruku za proračun, raspušta se samo Skupština i idu novi izbori za gradski parlament.

Dođe li do takvog scenarija, listu HDZ-a za Skupštinu nosit će Andrija Mikulić, a vodstvo HDZ-a baš za buduće izbore planiralo je osmisliti nova lica zagrebačkog HDZ-a. Nakon što HDZ nije briljirao na prošlim lokalnim izborima u Zagrebu, izgleda da su u vrhu te stranke zaboravili na zagrebačku organizaciju jer se baš ništa nije promijenilo, a otezanjem s donošenjem zakona o Državnom inspektoratu ta je operacija i zaustavljena. Izvori bliski Mikuliću prenose kako on nije bio oduševljen prvom verzijom zakon o inspektoratu (sada ide drugo čitanje). On pak ništa nije htio komentirati.

– Mikulić želi testirati svoju snagu na mogućim novim izborima – prenijeli su nam ti izvori. Sugovornici iz zagrebačkog HDZ-a koji nisu skloni Mikuliću kažu kako mu je cilj što dulje ostati na pozicijama u Zagrebu kako bi što više mogao utjecati na buduće unutarstranačke izbore. Drago Prgomet, s druge strane, uživa na Klinici za ORL KBC-a Rebro i ne žuri mu se preuzeti zagrebačku Skupštinu.

>> Pogledajte 

Ministar Horvat objašnjava pak da je cijela priča odgođena jer je za funkcioniranje inspektorata nužno izmijeniti čak 60 propisa. Osnovana radna skupina će uz to i tražiti prostor u kojem će djelovati inspekcija, a zasad nije poznato hoće li to biti neka zgrada u državnom vlasništvu ili će se prostor unajmiti. Pitanje je, međutim, kako Vlada to nije znala prije samo dva tjedna kada je prijedlogom proračuna za 2019. predvidjela poseban razdjel za Državni inspektorat. Zato su jučer, nakon što su “otkrili” da inspektorat ne može zaživjeti ako se prije ne napravi golem zakonodavni napor, utvrdili i dva amandmana na prijedlog proračuna kojima su osigurali da se plaće inspektora do travnja isplaćuju iz razdjela ministarstava u sklopu kojih djeluju.

Zbog čega priprema nije obavljena na vrijeme, Horvat nije objasnio, no ponovio je da će novi zakon olakšati poziciju poduzetnicima koji se često odjednom nađu pod udarom više inspekcija jer će njihov rad ubuduće biti koordiniran. Ministar najavljuje i manje represivne inspekcije.

– Inspektorima ćemo omogućiti da ne izdaju nikakva upravna rješenja ako se uočeni nedostatci mogu ispraviti tijekom samog nadzora. Ako se za dio tih prekršaja ustanovi da se neće moći ispraviti u samom procesu inspekcijskog nadzora, izdat će se rješenje, ali budu li nedostatci ispravljeni prije nego rješenje postane pravomoćno, smatrat će se da je problem riješen – objasnio je Horvat. Planira se ustrojiti središnji ured inspektorata u Zagrebu, a posebnom uredbom osnovat će se i pet-šest područnih ureda te ispostave u Hrvatskoj. Na pitanje tko će biti na čelu inspektorata, Horvat nije odgovorio. Kaže kako Vlada još uvijek nema definirano ime i da se o tome u Vladi uopće ne razgovara. 

>> Pogledajte kako je Gordan Maras napao Milana Bandića 

Komentara 3

GR
grebza
17:29 23.11.2018.

Po ne znam koji puta sada će opet svi imati priliku pokazati da li imaju barem minimum ljudskog dostojanstva, morala i odgovornosti. Ili su ipak samo najobičniji beskorisni gradski uhljebi koji žive na od naših novaca.

US
U sridu
15:30 23.11.2018.

Sto mi ovaj mini hitler mikulic ide na jetra,covjek je toliko naporan I pun sebe da je to bolesno.

Avatar liquidsky
liquidsky
18:29 23.11.2018.

Mikulić je jedna od mnogih izraslina uz određen Bandićev sfinkter. Ali Bandiću je to ugodno i brižno njeguje tu simbiozu. Čovjek koji je bez obzira na izbornu formulu na vlasti ipak zahvaljujući demokratskoj proceduri, jučer izjavljuje da nema šefa jer je njemu šef sam bog. Kada to izjavi netko među zidovima "Jankomira" ili "Vrapča", produljuju mu boravak ondje. Kada to izjavi Milan Bandić, Mikulićev domaćin, svima je jasno dokle je uznapredovala bolest ali nitko ne pouzima ništa da se čovjeka spasi liječenjem u sličnim ustanovama. Bandić, bivši Mikulićev kompartijski drug, više ne razumije da su mu šef svi građani Zagreba i da on njima ima služiti, a ne oni njemu. Možda netko konačno pozove kombi Hitne pomoći ne bi li se tog neimara demagogije, populizma i egomanije izliječilo prije nego umre. Da ga baš takvog nesvjesnog zbilje ne zatrpaju ilovačom. Šteta truda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije