Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelnici 65 zemalja podržali 'Obvezu za prirodu

Zašto još nismo podržali mjere za "prirodu i ljude"

Globalno zatopljenje - ilustracija
Foto: REUTERS
30.09.2020.
u 08:20

Za čak 68% smanjena je veličina populacija sisavaca, ptica, riba, vodozemaca i gmazova od 1970., WWF poziva na hitno djelovanje

Ubrzana kriza nanosi nepovratnu štetu našim sustavima za održavanje života, pogoršavajući siromaštvo i nejednakosti, povećavajući rizik od budućih zoonotskih pandemija, znatno doprinoseći klimatskim promjenama. Rastući troškovi za društva i gospodarstvo zahtijevaju zaustavljanje gubitka biološke raznolikosti ako želimo postići zadane klimatske ciljeve i ciljeve održivog razvoja, proizvodnje i potrošnje, bez krčenja šuma, onečišćenja kopna i zraka..., poruka je koju su s "Okupljanja čelnika za prirodu i ljude" u sklopu UN-ove generalne skupštine u New Yorku odaslali čelnici i predstavnici vlada iz više od 65 zemalja, koje predstavljaju 1,3 milijarde ljudi i više od četvrtine svjetskog BDP-a. 

Potpore sa svih strana 

Većina njih se, naime, obvezala na poduzimanje hitnih mjera u idućih 10 godina kroz dokument "Obveza čelnika za prirodu: Ujedinjeni u preokretanju gubitka biološke raznolikosti do 2030. za održivi razvoj". 

Iz WWF-a (Svjetske organizacije za zaštitu prirode) kažu kako je ovaj dokument snažna poruka svijetu da mora pojačati ambiciju za zaustavljanje gubitka prirode i klimatskih promjena. Uz Njemačku, Keniju, Veliku Britaniju, Kolumbiju, Meksiko, Francusku, Sloveniju, BiH, Španjolsku..., ukupno 65 zemalja, ovu obvezu podržavaju i brojne organizacije i tvrtke, poput WWF-a, GEF-a, Gospodarske komore Svjetske banke, BirdLife Internationala, Danonea...

Među "obveznicama", međutim, zasad nema SAD-a, Kine, Australije..., čak ni Hrvatske. 

I RH će se obvezati

- Pod okriljem Opće skupštine UN-a organiziran je popratni događaj na visokoj razini o potpori prirodi i ljudima, koji uključuje podržavanje izjave čelnika o potpori prirodi "Ujedinjeni na sprečavanju gubitka bioraznolikosti do 2030." za države zainteresirane da ukažu na političku podršku ambicioznoj globalnoj agendi očuvanja bioraznolikosti. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podržava ovu hvalevrijednu globalnu inicijativu te je u proceduri "zaključak Vlade" kojim se predlaže prihvaćanje izjave čelnika o potpori prirodi - poručili su iz tog Ministarstva ističući kako je u New York dostavljena i poruka premijera Andreja Plenkovića o jačanju svjetske ambicije za zaštitu prirode. 

Neslužbeno se pak doznaje pak da bi zaključak teksta obveze na Vladi RH mogao biti prihvaćen krajem idućeg tjedna. 

Iz WWF-a podsjećaju kako su oni prije samo dva tjedna objavili izvještaj o stanju planeta, koji ukazuje da je od 1970. veličina populacija sisavaca, ptica, riba, vodozemaca i gmazova smanjena za zabrinjavajućih 68%. Uslijedio je i UN-ov Biodiversity Outlook 5 koji je potvrdio da svijet nije na putu da do kraja ispuni bilo koji od 20 ciljeva dogovorenih prije deset godina u japanskom Aichiju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije