Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STEVO CULEJ

'Zašto je ubojstvo 12 hrvatskih redarstvenika nepoznanica?'

Stevo Culej
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
02.05.2020.
u 07:00

U prijepodnevnim satima 2. svibnja autobus sa hrvatskim redarstvenicima ušao je u Borovo Selo i u samome središtu sela upao u zasjedu.

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja danas će biti obilježena 29. obljetnica ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu. Za razliku od proteklih godina danas neće biti uobičajene kolone sjećanja nego će vijenci, s obzirom na epidemiju i važeće mjere, biti polagani odvojeno.

- Ubojstvo 12. hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu kao i cijeli slučaj Borova Sela je i danas, 29. godina poslije, jedna velika nepoznanica. Zna se samo da su tamo toga dana došli hrvatski redarstvenici kako bi oslobodili svoja dva prijatelja zatočena dan ranije i da su ubrzo pobijeni. Zna se i ono što su preživjeli redarstvenici govorili u svojim svjedočenjima, kaže predsjednik Udruge Specijalne policije Krpelji Vinkovci i saborski zastupnik Stevo Culej čiji je i brat među ubijenim redarstvenicima.

Podsjetio je kako on već godinama uporno govori kao i da je na temu ubojstva hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu postavljao i zastupnička pitanja ali da odgovor nikada nije dobio. Organizirao je u Saboru i postavljanje fotografija stradalih policajaca. U međuvremenu vršio i svoju internu istragu kako bi saznao pojedinosti zločina i tko je odgovoran za ubojstvo njegovog brata.

- Izgleda kako mnogima odgovara da se istina ne sazna pa tako nigdje u arhivima nema izvješća o događaju u Borovu Selu koje je trebao sačiniti Josip Boljkovac i proslijediti Franji Tuđmanu. Nema niti mnogih drugih dokumenata, a cijela ta priča svela se na nekakvu smiješnu presudu Milanu Marininkoviću koji niti ne bi bio osuđen da nije bilo mene, rekao je Culej.

Najavio je kako će uskoro puno toga se o svemu tome saznati jer je u pripremi njegova knjiga u kojoj će progovoriti o mnogim do sada nepoznatim detaljima ali i iznijeti do sada neviđene dokumente.

Podsjećanja radi dan ranije, 1. svibnja, srpske paravojne postrojbe zatočile su dvojicu hrvatskih redarstvenika. U prijepodnevnim satima 2. svibnja autobus sa hrvatskim redarstvenicima ušao je u Borovo Selo i u samome središtu sela upao u zasjedu. U svojim svjedočanstvima preživjeli policajci su govorili kako se na njih pucalo sa svih strana, a da su oni se skrili kako je tko i gdje uspio. Na strani srpskih pobunjenika bili su i neki od pripadnika srpske paravojne postrojbe belih orlova. Puškaranje je trajalo sve dok u Borovo Selo nije ušla kolona vozila JNA sa vojnicima. Tek potom sukob je prestao te se ranjenima moglo pomoći.

Toga 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu ubijeni su policajci Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). Ranjena su još 23 policajca.

U sklopu obljetnice danas će se polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u Vinkovcima, ispred murala dvanaestorice redarstvenika u podvožnjaku prema Nuštru, ubijenim redarstvenicima odati počast. I podno spomen ploče na stadionu HNK Cibalije, gdje su se ovim povodom svake godine održavale memorijalne atletske utrke, danas će biti položeno cvijeće i upaljene svijeće.

Ključne riječi

Komentara 24

DR
DrugZoka
08:10 02.05.2020.

Zašto ovo nije udarni članak u večernjaku, eto zato nije ni otkriveno tko su zločinci

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
07:47 02.05.2020.

Pitaj svog koalicijskog sudruga Milorada.

SS
simpatican.simpa
09:10 02.05.2020.

Za nepodizanje optužnica krivo je srpsko pravosuđe koje ne želi podići optužnice, a naše pravosuđe "ne zna da li ima ingerencije". Krivci se znaju, šetaju se slobodno, na funkcijama su. To je sramota, kao i mnogo druga ubojstva koja suu počinjena nad našim braniteljima i nažalost SVI ŠUTE, bilo da je to HDZ ili SDP očito glavni nalogodavac naših političara ne želi da se to razriješi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije