Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velike religije i kontracepcija

Zašto je kontracepcija u 21. stoljeću još uvijek bauk ne samo za islam?

21.05.2016., Zagreb - Skup pod geslom
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/9
07.06.2016.
u 16:29

Protestantska crkva smatra da 'dobro planiranje obitelji također i s kontracepcijom za evangelike doprinosi dobrome bračnom životu'

Zašto je u 21. stoljeću kontracepcija još bauk, ne samo za islam nego i za druge religije, nameće se pitanje nakon prošlotjedne izjave turskog predsjednika Erdoğana da nijedna muslimanska obitelj ne može prihvatiti kontracepciju. Dok je Protestantska crkva prije 65 godina prihvatila kontracepciju, a dopuštena je i kod hinduista, kršćanstvo ne gleda na nju dobrohotno.

Odlučivali su muškarci

Kad je riječ o pobačaju, velike su religije jedinstvenije u stavu da nije dopustiv, no razlikuju se u tumačenjima kada fetus postaje ljudsko biće. Povijesno gledano, govori sociolog religije, prof. dr. Ivan Markešić, neželjena trudnoća uvijek je bila pod kontrolom muškaraca.

– Odluku o trudnoći žene, o broju rođene djece i prekidu neželjene trudnoće donosili su uvijek muškarci. Podršku su imali u nositeljima religijske moć, koji su, opet, bili muškarci. Kako je u tim društvima žena bila drugorazredno biće čija je zadaća bila služiti muškarcima i rađati im ponajprije muško potomstvo, ne začuđuje da je bilo puno ilegalnih prekida trudnoće, a time i velikog postotka smrtnosti žena – ističe prof. Markešić. Katolička crkva zabranjuje kontracepciju, no papa Benedikt XVI. omekšao je stav Crkve prema njoj, ali samo kad je riječ o smanjivanju rizika od zaraze HIV-om. Paradoks je da protestantske zemlje u kojima se na kontracepciju odavno ne gleda kao na grijeh imaju više djece nego katoličke.

U pravoslavnim su crkvama pak u novije vrijeme, govori prof. Markešić, neki teolozi zagovornici kontracepcije, ali samo u braku, no ne prihvaćaju “pilulu za dan poslije”.

– Protestantske crkve još su na sinodama 1951. i 1958. dopustile korištenje kontracepcije. Protestantska crkva smatra da „dobro planiranje obitelji također i s kontracepcijom za evangelike doprinosi dobrome bračnom životu“. Judaizam dopušta kontracepciju ako je trudnoća rizik za majku ili za rađanje sljedeće djece. Kontracepcija je dopuštena u islamu uz privolu i muža i žene ako ne štetiti zdravlju ni jednog od roditelja i ako se koristi samo u određenom razdoblju.

Kad je riječ o pobačaju, ni religije nisu jedinstvene kad počinje život. Za Katoličku crkvu život počinje začećem i nerođeno dijete je Božje stvorenje pa nema razlike između djeteta prije i poslije rođenja. Fetus je čovjek u majčinoj utrobi i pobačaj je ubojstvo za Katoličku crkvu. U judaizmu je, pak, pobačaj dopušten do 40. dana nakon začeća. U Talmudu se embrij u majčinu tijelu do 40. dana nakon začeća smatra “čistom vodom”, jer mu tek tada Bog udahnjuje dušu. Nakon 40. dana plod je “potencijalna osoba” koju treba štiti, tumači Markešić, ali dodajući da neki rabini smatraju da embrij sve do rođenja, kada dobiva puni status ljudske osobe, nije samostalno biće, nego dio majke. Danas je, kaže, u Izraelu pobačaj, iako postoje komisije za odobravanje pobačaja, u “nadležnosti žene”. U slučaju izvanbračne trudnoće, pobačaj se dopušta odmah.

Tri faze po Kuranu

Prema Kuranu, postoje tri faze razvoja djeteta u majčinu tijelu. Fetus do 42. dana nakon začeća nema dušu, no, usprkos tome pobačaj je zabranjen, osim ako život majke nije ugrožen. O trudnoći u drugoj fazi između 42. i 120. dana nakon začeća postoje različita mišljenja pa neki neki teolozi drže da je pobačaj dopušten samo ako liječnik musliman potvrdi da majka teško pati zbog trudnoće. Drugi pak drže da je ova faza ista kao i prva. Nakon 120 dana trudnoće u islamu se smatra da anđeo fetusu udahnjuje dušu i pobačaj u toj fazi nije dopušten, osim ako bi majka umrla na porođaju.

>>Erdogan od Turkinja zatražio da rade na podizanju nataliteta. Evo koliko djece traži od žena!

Komentara 15

DU
Deleted user
17:14 07.06.2016.

Šta nam se sada gura i protestantiziam preko medija ?

LU
lukarak
21:15 07.06.2016.

7 i nesto milijardi ljudi, i jos nije dosta? Dobro kaze onaj agent u Matrixu, ljudi su ko virus.

IH
iron.hide.54966
17:32 07.06.2016.

Otkad su protestanti religija za sebe???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije