Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Prodaja pilula za ‘dan poslije’ veća 38 puta nego lani

U ljekarne noću i vikendom najviše dolaze parovi u ranim 20-ima
09. listopada 2015. u 18:32 4 komentara 1858 prikaza
pilule
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Otkad je u Hrvatskoj dozvoljena bezreceptna prodaja pilula “za dan poslije”, tj. oralnog kontraceptiva ellaOne, prodaja joj je dramatično porasla. Po 700 komada prodano je u dva ovoljetna mjeseca, dok je, za usporedbu, u srpnju i kolovozu prošle godine to bilo tek dvadesetak na mjesec.

Dolaze i majke s djecom

Vidljivo je to iz podataka o prodaji veledrogerija ljekarnama. Oni govore da su prije bezreceptne prodaje ljekarne u RH naručivale mjesečno tek deset, dvadeset tableta, da bi nakon travnja 2015. godine, kada je dopuštena prodaja bez recepta, te brojke skočile na 400, 500 pa do 701, koliko je u zadnjem zabilježenom mjesecu, kolovozu ove godine. U drugom kvartalu 2014. godine veledrogerije su isporučile ukupno 37 pilula, a u istom kvartalu ove godine 1331, što je 36 puta veća prodaja. Srpanj i kolovoz već su nadmašili tu kvartalnu prodaju s 1400 prodanih pilula – to je skok od čak 38 puta!

– Vikendom se moramo opskrbiti s 20 komada obvezno, jer u dežurstvu je najveći promet. Dođu i žene s djecom, kažu da ne mogu imati još jedno dijete. No 90 posto je mladih parova, u ranim dvadesetima. Obično dečko traži pilulu, djevojka šutke ispuni anketni listić. Procijenim li da nema 18, zatražim osobnu iskaznicu jer u tom slučaju mora doći s mamom ili drugim skrbnikom. Nije bilo slučajeva da ponovno dođe ista osoba – kaže nam jedna ljekarnica ističući da sve upozorava na moguće nuspojave, koje nisu bezazlene.

Međutim, upitnici ostaju u ljekarnama, ne prosljeđuju se ginekolozima, kako se prvotno namjeravalo.

– Ljekarnici nemaju pristup CEZIH-u. Iako je u interesu pacijenta da liječnik ima uvid u sve terapije koje uzima, ni zakonski nije reguliran pristup ljekarnika e-kartonu – kaže Mate Portolan, šef ljekarničke komore.

Ovim “samoposluživanjem” nije najsretniji ginekolog dr. Dubravko Lepušić koji radi s adolescentima i stalno upozorava na njihovo neznanje kad je riječ o seksualnom odgoju.

Bolja je trajna zaštita

– Naši su mladi needucirani i u velikom se broju oslanjaju na abortus kao kontracepciju pa jednako tako i na olako uzimanje hitnih kontraceptiva. Teško je procijeniti posljedice ove povećane prodaje. Sigurno da sprečava neželjenu trudnoću i da je bolje rješenje od pobačaja, ali u našim je okolnostima trebalo ostati na receptnom izdavanju. Hitna kontracepcija nije rješenje za mlade, trajna kontracepcija bolje je rješenje – ističe dr. Lepušić. Kontracepcijske pilule koristi tek 12% mladih u Hrvatskoj, a u Europi njih 30%.

>> VIDEO Ako pijem pilule, smanjujem li si mogućnost za trudnoćom?

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Pajkoslava:

    Ove pilule su isto što i abortus! Nema apsolutno nikakve razlike. A da ne pričam o tome kakve mogu biti posljedice kod žena. Ne želiš dijete?? Ne seksaj se. Budi odgovorna, najviše prema sebi i svom tijelu.

  • mamunamegalo:

    To samo kurveštije piju