Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PONEDJELJAK
Povratak na članak

Zašto je Josipa Jelačića za bana ustoličio pravoslavni patrijarh?

Ekskluzivni magazin Večernjeg lista: Hrvati i Srbi donosi povijest višestoljetnih odnosa Hrvata i Srba. Večernjakovi autori, kolumnisti, ali i brojni stručnjaci historiografi daju pregled povijesnih odnosa dvaju nacija.

Komentari 91

DU
Deleted user
16:40 16.06.2017.

"historiografi"... mislim da je sve jasno.

VL
Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
18:13 16.06.2017.

SAMO u banana državama poput Hrvatoslavije može djelovati strana državna crkva pod nazivom te države !

VL
RI
rimac444
19:50 16.06.2017.

Najveća pogreška Hrvata je bila što su ušli u zajedničku državu sa srbima. Narodna uvijek podsjeća, da se ne družiš sa lošijim od sebe, a naročito plemena koje su 500 godina odgajali i dorđivali Turci

VL
BE
Beogradjan
17:41 16.06.2017.

Mogu da vam kažem, da kuća u kojoj se rodio Josip Jelačić još uvek čvrsto stoji, upravo se obnavlja fasada na njoj i čitavoj toj ulici u Petrovaradinu gde se ona nalazi...

VL
MA
Majur
20:15 16.06.2017.

Svako za sebe je najbolje rješenje.Nacionslne manjine u svakoj državi trebaju poštovati državu u kojoj žive,a ne sanjariti puste sne...Rekao je Putin 2013g u čuvenom govoru u Dumi:"...nacionalne manjine trebaju Rusiju,a ne ne ona njih.Njima nećemo obezbjediti specijalne privilegije,niti mjenjati naše zakone da bi njima udovoljili bez obzira koliko glasno vikali "diskriminacija"....oni Moraju poštovati Rusiju i ruske zakone,a ako im to ne odgovara mogu slobodno otići gdje misle da im je bolje...."Ovo bi trebalo vrijediti za bošnjake i albance na Sandžaku,a valjda i za srbe u Hrvatskoj....U obe države u većini se ne diskriminira po nacionalnom ključu,nego elita diskriminira građane koju smatraju stokom sitnog zuba...Znači,svako za sebe...i ovako smo jedni i drugi u dubooookim g.vnima.

VL
BE
Beogradjan
17:03 16.06.2017.

Žalosno ali istinuto, odnosi ova dva naroda su kroz istoriju uglavnom bili mnogo bolji nego danas ili unazad nekoliko desetljeća !!!

VL
MA
marevr
17:27 16.06.2017.

hrvati i srbi nisu nista losiji ali ni bolji od drugih naroda. mrznju su plasirali oni koji su pozeljeli vjkadati nad coporom. sve ustase, cetnici, domoljubi otadzbinopatrijote i ostale zvjeri koriste mrznju kao faktor da bi oni imali neko mjesto u drustvu. takve parijote su samo donjele tisuce mrtvih mucenih i bjedu djeci ... kada svatite da se navija za dinamo ne da mrzis zvjezdu i obratno dok nogometasi vrte milione eura vec da stvoris sportski duh. e moje balkanske budale ! covjek je covjek

VL
CR
Crocap
08:31 17.06.2017.

Tako je zaljubljen, da je zbog njegovog četnikovanja na youtube izbio skandal, kada ga je četnikuša Rakička u stilu starih udbomafijskih prijema, pokušala zaštiti zatvaranjem Z1 televizije na par dana. Ali reakcija slobodoumne Hrvatske je bila veličanstvena i to jee bio zadnji udarac jugoudbočetničkoj mafiji i konačna pobjeda nad tim monstrumom koji nas je kontrolirao zanjih sedamdeset godina.

VL
DU
Deleted user
05:08 17.06.2017.

Povjest ja zanimljiva. Tako se katolik Nemanja pokrsti u pravoslvca, sin Rastko ode o svece, a Vukan ostade katolik.

VL
DU
Deleted user
09:13 18.06.2017.

Opet ona poznata srpska:"Ko nas bre zavadi".Kada ce konacno te guske(Hrvati) izici iz magle?

VL
PH
Petarstijena-HR
20:22 17.06.2017.

Ban Jelačić se borio za austro-ugarski dvor, ništa on nije napravio za Hrvatsku ni za Hrvate, samo je malo pripomogao bečkom dvoru da nas još jače zadrži u svome zagrljaju...Kao i uvijek Hrvati su dobre sluge i borci za strane interese, a svoju državu nisu nikada znali voditi ni upravljati-zato je i stoljećima nisu imali...Kada putujete europskim gradovima, onda tek shvatite da današnjoj RH nedostaje 8 stoljeća razvoja u graditeljstvu, kulturi, mentalitetu, dostojanstvu..., tek tada čovjek shvaćada smo bili obična kolonija u Veneciji i Austro-ugarskoj...

VL
Avatar Dinamo BBB
Dinamo BBB
08:44 17.06.2017.

Jelačić je bio Srbin i pravoslavac !

VL
KA
Kameni
17:13 16.06.2017.

Pa do 1941 su bili vise nego odlicni. Nitko nikog nije optuzivao da ga ugrozava, bilo je mjesta dovoljno za sve. A i da se ne zaboravi da je sa istoka 1918 dosla vojska koja je skidala njemacke natpise ulica i gradova u unutrasnjosti Hrvatske i talijanske po Dalmaciji i postavljala one na hrvatskom jeziku. Prije toga se hrvatski jezik mogao pricati samo sa domacim zivotinjama u kasnim vecernjim satima, da nitko ne cuje.

VL
Avatar patkovic
patkovic
17:40 16.06.2017.

neki kažu i da je to isti narod a razlike se patentiraju u beču

VL
SE
serđo12
18:05 16.06.2017.

pa šta se čudite,Jelačić je prezime na ~ić,a svi na ić do nedavno bili su pravoslavci!

VL
AN
anticenzura
18:05 16.06.2017.

To nema nigdje na svijetu da se krscani dijele i preziru kao na Balkanu. Ovdje u CH katolici i pravoslavci idu u istu Crkvu tamo gdje nema u blizini jedne ili druge. Moja susjeda ortodoxna krscanka ide u nasu katolicku Crkvu, posto imamo 3 blizu kuce, to je njoj isto veli, vazno da je krscanska Crkva. Nikada necu zaboraviti kako su me Svicarci napadali za vrijeme rata, da sto se mi krscani Hrvati i Srbi tucemo, to je njima bilo sokantno i jos oni navijali za Srbe da se ne raspadne Yuga.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.