Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto je Josipa Jelačića za bana ustoličio pravoslavni patrijarh?

Ekskluzivni magazin Večernjeg lista: Hrvati i Srbi donosi povijest višestoljetnih odnosa Hrvata i Srba. Večernjakovi autori, kolumnisti, ali i brojni stručnjaci historiografi daju pregled povijesnih odnosa dvaju nacija.
16. lipnja 2017. u 16:14 91 komentara 16913 prikaza
srbi naslovnica
Foto: VL

Srpska pravoslavna crkva ima veliku ulogu u životu srpskog naroda u Hrvatskoj, kako duhovnu tako i društvenu i kulturnu. Shodno tome, episkopat ima važnu ulogu ne samo u unutarnjem crkvenom životu SPC-a nego i šire. Prije svega za pravoslavne Srbe, ali i na širem društvenom i međureligijskom području.

Susjedi Hrvati i Srbi - 'dvije neurotične sestre koje se stalno osjećaju žrtvom one druge'

Uloga mitropolita zagrebačko-ljubljanskog pritom je vrlo važna, pa on, primjerice, jedini od pravoslavnih episkopa nosi i titulu mitropolita (metropolita – pandan u Katoličkoj crkvi), jer upravlja najvažnijom eparhijom (mitropolijom), koja sjedište ima u glavnom gradu.

Poslije dolaska u glavni hrvatski grad, prije tri godine, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) okrenuo je novu stranicu pravoslavno-katoličkih i hrvatsko-srpskih odnosa na ovim prostorima. Sažeo je to u jednoj svojoj rečenici u nastupnoj besjedi u crkvi sv. Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba, parafrazirajući Arsena Dedića, rekavši kako će se on i Zagreb „voljeti javno“.

Odmah u početku postalo je jasno da će novi zagrebački mitropolit biti čovjek dijaloga i otvorena uma, da se neće dati zarobiti naslijeđenim opterećujućim odnosima. Štoviše, da će upravo svojom otvorenošću i raspoloživošću nastojati srušiti prijašnje barijere i uspostaviti novi duh dijaloga i razumijevanja.

Kako biste, iz perspektive mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, definirali odnos Srba i Hrvata danas u Hrvatskoj?

Poslije gotovo tri godine života ovdje u Hrvatskoj moj pogled na srpsko-hrvatske odnose u cjelini nije bitno drukčiji od vremena prije dolaska u Zagreb, ali je svakako evoluirao. Zasnovan je u prvom redu na optimizmu, koji je imanentan nama kršćanima, što znači da želim i koliko god mogu zalagati se za to da spomenuti odnosi, bez obzira na sve poteškoće i povijesna realna opterećenja, ipak imaju budućnost svjetliju od sadašnjosti. Mi kršćani trebamo svjedočiti optimizam i s nadom i vjerom u boljitak prepoznavati svijet i stvarnost koja nas okružuje.

>>Cijeli intervju pročitajte u magazinu Hrvati i Srbi, povijest međusobnih odnosa na 132 stranice za 25 kuna od ponedjeljka na kioscima

srbi naslovnica | Autor : VL Foto: VL

diplomati Povijest diplomacije Josip Jelačić bio je loš u pregovorima, a Gaj beskrupulozan i gramziv Kralj Artur Istina ili mit Je li Lucije Artorije Kast iz Podstrane zapravo kralj Artur? Predstavljenje knjige, Ivo Pilar IVO PILAR Nema više Karađorđevićeve cenzure: Predstavljena knjiga 'Južnoslavensko pitanje'
Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
 • Deleted user:

  "historiografi"... mislim da je sve jasno.

 • Avatar Borna Vitez
  Borna Vitez:

  SAMO u banana državama poput Hrvatoslavije može djelovati strana državna crkva pod nazivom te države !

 • rimac444:

  Najveća pogreška Hrvata je bila što su ušli u zajedničku državu sa srbima. Narodna uvijek podsjeća, da se ne družiš sa lošijim od sebe, a naročito plemena koje su 500 godina odgajali i dorđivali Turci