Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKO-HRVATSKI ODNOSI
Povratak na članak

Zašto je i u slučaju arbitraže Angela Merkel protiv Hrvatske?

Njemački ministar za Europu Michael Roth u siječnju ove godine u Zagrebu je pozvao Hrvatsku da traži rješenja, a ne probleme

Komentari 160

Avatar Slavonija87
Slavonija87
08:40 01.07.2017.

Kao da se svi pitaju jesu li nam Nijemci prestali biti saveznici. ? pa to je odavno jasno. Nas su iskoristili i uzeli sve što vrijedi na kraju i same ljude pa su nas i biološki skratili. Srbiju još nisu iskoristili a tamo se ima još dosta toga za privatizirati i preuzeti još jedno tržište. Njemačka je trenutno najveći neprijatelj Hrvatske, u suradnji s SAD-om Britanijom i Poljskom treba raditi protiv tih hegemona koji samo isisavaju druge zemlje.

VL
ST
Stojko
09:35 01.07.2017.

Nije problem u Njemačkoj, već u Hrvatskoj koja nema kičmu. Sjetite se kada je Hrvatska htjela blokirati Srbiju u EU pregovorima zbog spornog zakona o pravnoj jurisdikciji. Bio je dovoljan jedan poziv iz Njemačke pa da nakon 3 dana odblokiramo poglavlje. Slovenija je u blokadi Hrvatske pokazala puno čvršći stav sve dok nije dobila što je htjela. Pogledajte Grčku koja godinama blokira Makedoniju, i tko joj šta može?Jedino smo mi mali miševi koji se boje vlastite sjene.

VL
Avatar Pavel ic
Pavel ic
09:04 01.07.2017.

nema tu ljubavi više jer njemačka nema vise nikakvog interesa.postoje zakoni koji se moraju poštivati .... tako su pričali za mađarsku, češku,poljsku da će imati posljedice zbog nepoštovanja migrantske kvote i sta se desilo oko toga. eu je jedna tvorevina koja se održava na aparatima i to sve zbog korupcije koja vlada u moćnim državama europske unije

VL
DU
Deleted user
09:23 01.07.2017.

davno nam je već jedan Njemac, tamo '90.tih, koji je volio Hrvatsku, Karl Gustav Strohm, rekao da države i narodi nemaju prijatelje nege interese. Ovo da sud kojem je narušena vjerodostojnost, sam odlučuje o svojoj vjerodostojnosti, u najmanu ruku jee smiješno. Tu na našim prostorima se veli 'kadija te tuži, kadija ti sudi'.

VL
KA
Karizma
08:46 01.07.2017.

Zasto vas to iznenađuje.Njemci nas zele samo kao dobre radnike a u međunarodnoj politici nas nedozivljavaju kao partnere vec nazalost samo sluge.za vrijeme diktatorske jugoslavije najveci broj hrvatskih emigranata je ubijen i zlostavljan bas u njemackoj i najbolju suradnju titov zlocinacki rezim je imao bas sa njemcima. Nemoguce da njihove sluzbe nista nisu znale.Za vrijeme Brandta je to bilo i javno.Zasto je to tako.Njemacka hoce sto slabiju Hrvatsku da bi mogla sto lakse upravljati ovim prostorom.Nazalost je to tako.

VL
DU
Deleted user
08:55 01.07.2017.

Kolinda je ovoj bolesnoj babi rekla da povuče ručnu i prestane uvoziti ubojice

VL
ZG
zgblabla
08:56 01.07.2017.

nije dobro to gledati kroz naoćale prijateljstva nego čisto pragmatićno da li njemačkoj treba ikakav problem ovdje odgovor je NE.pitanje ko bu pecal u savudrijskoj vali za EU je beznačajno!!!!1 i nisu oni (njemci)za sloveniju oni su kao missice za MIR.Isto tako kada smo pokušali stopirati srbiju, njemačka želi da proces ide ane da to koći nekakva hrvatska---a kad smo mi ulazili ta pravila nisu vrijedila , pa prema tome mi i nismo neki prijatelji i nemoramo niti biti.

VL
DU
Deleted user
08:57 01.07.2017.

Ipak, na taj argument mnogi u EU, a očito i u Njemačkoj, uzvraćaju protuargumentom da je sâm Arbitražni sud bio ovlašten odlučivati je li proces kompromitiran ili nije. :D Pa ovo je odlično.

VL
DU
Deleted user
08:38 01.07.2017.

Čini mi se da smo zaboravili na druge važne i važnije države, čekajući što će reći Merkelova nakon još jednog susreta s Vučićem.

VL
Avatar zagorac2
zagorac2
08:56 01.07.2017.

a kaj vi ocekujete kad ste imali Josipovica koji je hodal sam Beograd a ako je i isao negdje drugdje ko np. u Izrael onda je juril ustaske zmije i ogovaral narod i drzavu kojj je bio predsjednik ali saa njim niko nije htio imat posla u svijetu jer svijet znade ko je on i njegovi komunisticki ljigavci - dalje gdje u svijetu ima da moze neki ljigavi novinarcic ici u Banjaluku i pljuvat na srpskoj TV po predsjednici i pricat kak ce on nju pljuskat, d se takove stvari dogode bilo gdje u bilo kojoj demokratskoj drzavi pa takovi tipovi nikad nebi izasli iz zatvora a da se je to dogodilo u onoj prljavoj jugi bili bi negdje u najmanju ruku poubijani ili zakopani zivi - i sad mi recite tko vas takove moze postivat ili podrzavat

VL
Avatar future Gohan
future Gohan
11:51 01.07.2017.

Meni su svi ti članci plitki i bez repa, uopće ne drže vodu... ponekad imam osječaj da nas se namjerno laže, a mediji su puni teških amatera... eto jedno jednostavno pitanje, Njemačka u EU je največi zagovaratelj sankcija Putinovoj Rusiji, RH je rijetka zemlja u EU gdje sama Vlada, osim dvojke Njem-Fra otvoreno napada Rusiju i daje otovrenu podršku Ukrajini, cijena koju plačamo je ne mala, Slovenija Ukrajinu ne podržava niti približno kao mi, šuti, no otvoreno podržava odnose s Rusijom, i poziva tog Putina i ugostila tog Putina dok su mu mnoga vrata u EU i NATOu zatvorena, pa sad Vi meni recite koja je tu logika... zar sam jedini koji to vidi i pita se što je tu točno!!

VL
Avatar possibilis
possibilis
09:39 01.07.2017.

Sama retorika s nase strane je priglupa. "mi se necemo pridrzavati...". Pa to sugerira da smo problematicni. Realno stanje stvari je da Hrvatska cuva ugled institucije medjunarodne arbitraze, da ne priznaje KRIMINAL a ne "arbitraznu odluku", da nije rijec o arbitraznom sudu nego o "navodnom arbitraznom sudu", koji je donio "nevazecu odluku". Ne za nas nevazecu, nego kriminalom okaljanu, dakle - nevazecu. Merkelica prema tome podrzava korupciju a mi stitimo ugled pravosudja, Slovenci inzistiraju na korumpiranom, a mi na cistom pravosudju. Odluka "mala fide" se mora tako tretirati i tako nazivati. Strani mediji NISTA ne pisu o samoj korupciji vec su im naslovi puni premise kako se Hrvati "nece pridrzavati". Fokus medija, politicara, medjunarodnog vikanja, obavjestavanja, upucivanja, TV priloga, Hrvatskih komentara po portalima mora biti DOKAZANI kriminal i korupcija ovog ad hoc takozvanog suda.

VL
IN
Intermarium
13:53 01.07.2017.

Njemačka je u sezoni 1991/92 podjednako gurala priznanje i Slovenije i Hrvatske, nije kod njih Hrvatska imala nikakav poseban tretman. Nakon toga već 1993. javlja se distanca i kreću iz same Njemačke priče o preranom priznanju HR. Tuđman se okreće s punim pravom prema USA koje naprije zaustavljaju hrvatsko-bošnjački sukob u BiH (u kojem je Berlin bio na strani bosanskih muslimana), a kasnije i kompletan ratni sukob. Već tada, sredinom 90ih se Hrvatska udaljila od Njemačke i Tuđman je krenuo u izgradnju jačeg odnosa s Amerima (kroz dolazak Bechtela za autocestu ZG-ST, priča s Enronom i termoelektranama, pogibija Ron Browna, kupovina Bell helikoptera). Jedino gdje je Franjo pogriješio je što je kako bi zadržao dobru razinu odnosa s Berlinom i Parizom odlučio da se za Croatia Airlines kupuju Airbusi. Da je kupio Boeing, HRZ bi odavno imalo F-16. Sve to se događalo u doba CDU vlade Kohla. Kad je došao Schroder, njemačka politika pronalazi prvog miljenika u Beogradu, Đinđića, koji je završio kako je završio. Zatim kreće pristupni proces HR i EU koji se odvija sporo, a kulminira slovenskom blokadom pregovora koju su razbili Ameri dok se Merkel pravila blesava (drugo niti ne zena, ta žena je tako napuhani balon, a ne pravi državnik). U međuvremenu se događaju bitni pomaci na globalnoj sceni i ono što je vrijedilo 90ih danas ne vrijedi. Danas se HR interes poklapa više s interesom USA nego njemačko-ruskog bloka koji posve očito na prostoru JI Europe ima igrače Sloveniju i Srbiju.

VL
Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
10:50 01.07.2017.

Kakav je to protuargument "da je arbitražni sud trebao odlučiti je li postupak kompromitiran", znači oni sami odlučuju o sebi jesu li korumpirani, to je protivno osnovnim postulatima prava - "Nemo iudex in causa sua", odnosno nitko ne može suditi sam u svojoj stvari, i onda nama "primitivnim zapadnobalkancima" ti Nijemci, odnosno ti svi "razvijeni nadljudi", pričaju o korupciji u Hrvatskoj i uče nas vladavini prava. Već odavno govorim da Njemačka nije Hrvatskoj nikakav prijatelj i uopće mi nije jasna ta patetika da bi netko izvana trebao biti uz Hrvatsku zato što ju "voli". U odnosima između država "ljubav" ne postoji. Cijelo vrijeme su svi apostrofirali Veliku Britaniju i Nizozemsku kao glavne "neprijatelje" Hrvatske, a zapravo je to već odavno Njemačka. Mogli su jednostavno šutjeti o arbitraži, a oni su se izjasnili i time još jednom pokazali pravo lice.

VL
PU
Pukovnik
09:36 01.07.2017.

Njemci nikad nitkome nisu bili prijatelji. Izuzetno su hladna nacija. Oni su uvjereni da oni stoje iznad svih drugih a kamoli iznad slavenski naroda. Oni iskljucivo samo rade u svom interesu. Pa i prica o NDH je legenda i tad smo bilo sredstvo i topovsko meso. U modernoj Hrvatskoj su pokupovali sve za male iznose i korumpirali nase izdajice. Saveznistva tu nema ionako svaka "normalna" nacija cuva svoj interes. Idemo i mi to nauciti!

VL
PA
patria
09:59 01.07.2017.

Ne, Njemačka nam nije neprijatelj, ali nije ni zemlja koja će svoju politiku, kakva god ona bila voditi prema hrvatskim interesima. To je zadaća Republike Hrvatske a ne drugih. A to što Hrvatska tradicionalno ima elitu koja nadahnuta "idealima" često vodi svaku drugu politiku, unionističku, jugoslavensku, europsku, prije nego hrvatsku nacionalnu u skladu sa hrvatskim nacionalnim interesima, to nama nije nitko drugi kriv za našu nezrelost i poltronizam. A što se sadašnje njemačke politike tiče pitanje je koliko je ona dugoročno dobra i za samu Njemačku a ne Hrvatsku ili ostale zemlje. U politici postoje interesi i partneri a ne "prijatelji". Naravo da je lakše zagovarti "kompromisna" rješenja za druge nego za sebe, makar su takva takva loša rješenja često gora od "problema". Hrvatska ako hoće izbjeći situaciju da ona a ne Srbija, Bosna i Hercegovina ili Crna Gora mora plaćati teritorijem za njihov ulazak u EU, morati će radikalnije promjeniti svoj vanjskopolitički pristup koji naravno uvijek treba znati uskladiti sa prevladavajućim okolnostima. Nekada treba čvrsto zauzeti stav i reći ne u temeljnim principijelnim pitanjima bez obzira na pritiske.

VL
LO
lojtra1
09:41 01.07.2017.

Rezultati arbitraže su uglavnom prihvatljivi kao i manje korekcije koje iz nje mogu proizaći u odnosu na humanitarna pitanja. No, koridor u Hrvatskom teritorijalnom moru je jako upitan. Prvo zato jer to nije pitanje granice nego Hrvatskog teritorija, drugo što Slovenija ništa sličnog ne daje za uzvrat pa bi kao treće jednog dana u cilju prometne deblokade HR možda bilo potrebno napraviti most od Savudrije do najbližeg talijanskog kopna (35km koje bi EU mogla financirati) a zbog "dimnika" to nećemo moći/smjeti!

VL
DU
Deleted user
09:15 01.07.2017.

Stvarno jak protuargument! Kompromotirani arbitražni sud odlučuje sam o tome je li proces kompromitiran ili ne. Primjenjujete vi takvu "vladavinu prava" u svojoj kući i argumentirajte tamo tako glupo.

VL
SO
Somelier
10:17 01.07.2017.

Kada se u vezi arbitraze oglasio i Carl Bildt sve nam mora biti jasno. Uglavnom naša riječ će uvijek biti zadnja. Da Angela, da ovaj, da onaj i u nedogled.

VL
SE
se7v7en
11:05 01.07.2017.

Stav Hitlera o Hrvatima je bio jasan a bio je ponizavajuci i hrvate su smatrali sporkim slavenima do danasnjeg dana se misljenje ni milimetar nije promijenilo i pomalo su okupirali cijelu Hrvatsku,a vi pricajte ovcama o dobrim odnosima s svabama,oni vide samo interes a nas smatraju sporkim nazadnim glupanima

VL
« 1 2 3 4 5 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.