Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Napad na roman: Zašto im smeta Bruno Bušić u školskoj lektiri?

Profesori hrvatskoj jezika kažu da je knjiga antiratna
20. siječnja 2017. u 14:10 43 komentara 12257 prikaza
knjige
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

“Dečki pjevaju o Drini koja je duboka, o Bruni Bušiću (tko je taj tip?) koji viče poglavniku da su Hercegovci spremni... Slušaju i proustaške pjesme, osobito preko vikenda kada u internatu nisu austrijski učenici”.

Zbog te i još nekoliko rečenica u knjizi “Moj tata spava s anđelima (Mali ratni dnevnik)” Stjepana Tomaša, koja se u lektiri 6. razreda osnovne škole nalazi godinama, svake godine, pa tako i ove, pojavi se roditelj koji viče i prijeti da njegovo dijete to neće čitati.

Iako je knjiga pisana u formi dnevnika, zapravo je snažna antiratna poruka. No jedna, dvije ili tri rečenice dijelu roditelja stvaraju problem.

učenici Reforma školstva Mogu izanalizirati Homera na tri jezika, ali ne znam izračunati koliko košta majica koja je s 50 eura snižena 70 posto knjižnica Učenici i profesori: 'Kakvi klasici, hoćemo Gospodara prstenova' Noć knjige nino raspudić Hoćeš knjigu? Ne, hvala, 
imam već jednu

– Valjda nekome smeta što su u toj knjizi Srbi prikazani kao okupatori. Ali to su bili, to su činjenice.

Kad bismo izbacili ovaj naslov, onda bi trebalo i Smail-agu Čengića gdje su Turci prikazani kao zločinci... “Moj tata spava s anđelima” jako je dobro prihvaćena među učenicima i nastavnicima.

Obrađuju je u studenom, uoči Dana sjećanja na Vukovar, a djeca je vole jer je pisana njihovim jezikom – kaže nam prof. Srećko Listeš, predsjednik Društva profesora hrvatskog jezika dodajući da u svakoj generaciji učenika postoje roditelji koji bezrazložno prigovoraju.

– I u knjizi “Ne okreći se, sine”, koju su čitale generacije školaraca, spominju se ustaše, za dom spremni, bojnik. Umjetnička djela ne treba koristiti u dnevnopolitičke svrhe niti se škole bave politikom. Hrvatski jezik je odgojni predmet, a ključna pitanja hrvatskog jezika su identitet, jezik i odgoj – ističe Listeš.

Slično kaže i profesorica hrvatskog Anđelka Rihtarić, danas ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora u Svetom Iliji. – Mali ratni dnevnik ili Moj tata spava s anđelima u lektiru je uvršten prije više od petnaestak godina i sa zadovoljstvom sam ga radila s djecom.

Knjiga jest fikcija, ali se može gledati i kao dnevnik stradanja djece u ratu jer vjerno prikazuje njihovu patnju. Ukloniti je iz lektire zbog dvije-tri rečenice je besmisleno. Kad bismo se toga držali, onda bismo mogli zapaliti sve knjige – ističe Rihtarić.

Dodaje da je u knjizi prikazano ono što se u Hrvatskoj događalo, srušene škole, bolnice, domovi, trgovine... – Knjiga ima snažnu antiratnu poruku i u njoj nema ni mržnje ni isključivosti. Treba ostati u lektiri ne samo kao književna fikcija nego kao dokument vremena u kojem je nastala. Djeca je rado čitaju – zaključuje Rihtarić.

>> 'Djeca ne razumiju važnost riječi i da sve što uče, slušaju i gledaju prvo postoji na papiru'

Djevojčica Cvijeta, učenica 6. razreda, vodi dnevnik u Osijeku i izbjeglištvu

1. utorak je trebala započeti nova školska godina, ali nije. Nastava je odgođena do daljnjeg (6. rujna ‘91.)

2. Pod ruku mi je došla knjiga “1000 zašto, 1000 zato”. Između tisuću pitanja nisam našla zašto ljudi ratuju. Ni odgovora.

3. – Gdje je, Mirtice, tvoja mama? – Mama je otputovala. A gdje je tvoj tata? – Moj tata spava s anđelima.

3. Sekulići se boje svojih jer nisu pobjegli, a boje se i “naših” jer su ostali.

Dejan Lovren
KAKAV POKLON
Lovrenovu sinu Josipu (6) rođendan čestitali Ronaldo i Messi, pogledajte njihove poruke
Renault Captur E-TECH
VIKEND RIBIČIJA
Kako je mali auto spasio veliki problem
  • pp:

    Trebala bi i koja ratna knjiga, a ne samo antiratne. Neka djeca nauce o svijetu, a ne da ih indoktriniramo izmoljenim svijetom mašte u dizajnu salonskih jugo ljevičara.

  • ja-ma:

    Knjiga je odlična,no ja bih je pomaknula za 7. razred.

  • Deleted user:

    ne tako davno predsjednik Hrvatske je slao knjige na odobrenje cetnikom vojvodi :((