Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

'Kakvi klasici, hoćemo Gospodara prstenova'

Nekim srednjoškolcima antičke su tragedije nezanimljive, drugi ne vole romantizam, a većina se slaže da želi moderne autore na popisu
25. rujna 2014. u 13:37 0 komentara 391 prikaza
knjižnica
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Volim čitati i čitam i izvan onog što moramo za lektiru, ali Krležu, Marulića, Shakespearea, Hektorovića, Držića, antičke tragedije i Bibliju nikad ne bih izabrala. Pročitala sam sva tri dijela Gospodara prstenova i to mi se sviđa, a čitam i ljubavne romane.

Samo ovo što moramo čitati u školi pravi je davež, komentirala nam je aktualni popis lektire za gimnazije zagrebačka maturantica.

Vole i ljubavne romane

Slično misli i većina njezinih kolega srednjoškolaca, a i dio profesora, o čemu smo već pisali, drži da je popis lektirnih naslova zastario i današnjim srednjoškolcima nezanimljiv. Luka Leopoldović, požeški maturant, iako mu nije uvijek bilo lako nositi se s jezikom i stilom pojedinog autora, ipak tvrdi da se neka velika djela i autore, zbog opće kulture, mora pročitati.

– Mora se pročitati grčke epove, Goetheova “Fausta”, Dostojevskog i njegov “Zločin i kaznu”. Na tom popisu mora biti i Tolstojeva “Ana Karenjina”, Flaubertova “Madame Bovary”, “Lovac u žitu” i “Hamlet”. Sve je to na mene ostavilo snažan utisak, a posebno je težak ali neizostavan i “Dundo Maroje” Marina Držića. Užasno je težak zbog jezika, posebno meni Slavoncu, ali uz pomoć odlične profesorice i to smo svladali – prisjeća se Luka. Nema ništa ni protiv Krleže, ali putopisi, odnosno opisi pejzaža kao i “Patnje mladog Werthera” mu se ne sviđaju. Voli znanstvenu fantastiku, “Zvjezdane ratove” i “Igru prijestolja” koje bi volio vidjeti i na lektirnom popisu. Njegov mlađi kolega, učenik drugog razreda gimnazije iz Daruvara Karlo Horvat voli Šenoino “Zlatarovo zlato” jer je, kaže, didaktički roman, spoj povijesti i umjetnosti, ali Elektra mu nije zanimljiva. Kao i velik dio njegovih vršnjaka na popisu bi volio vidjeti Gospodara prstenova.

– Neka u programu budu navedena tri djela koja moramo pročitati, a ostalo da izaberemo mi učenici i naš profesor. Tako bi bilo najbolje – kaže daruvarski gimnazijalac Karlo koji, priznaje, voli čitati ljubavne romane. Savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje Srećko Listeš tvrdi da je osnovni problem u pristupu podučavanju .

Sviđa se i nastavnicima

I Mažuranić može biti zanimljiv ako se obrađuje na zanimljiv način – tvrdi. Radio je na modernizaciji hrvatskog i novom popisu lektire za strukovne škole, na koji su između ostalih uvršteni Ivana Simić Bodrožić, Elvis Bošnjak, Dubravka Ugrešić i Miljenko Jergović. Po reakcijama učenika izbor novih autora bio je pun pogodak.

– I nastavnicima se taj izbor knjiga sviđa, a sada slijede izmjene lektirnih naslova za osnovnu školu i gimnazije. No paralelno s tim treba pod hitno revidirati kurikulume nastavničkih studija na kojima su najmanje zastupljeni kolegiji koji im najviše trebaju – metodika, didaktika, pedagoija, razvojna psihologija – nabraja Listeš. Voditelj Strategije razvoja odgoja i obrazovanja prof. dr. Neven Budak priznaje da će se nastavnički studiji morati mijenjati.

– Treba pojačati nastavničke kompetencije, revidirati studijske programe i uskladiti ih sa zahtjevima bolonjskog procesa. Treba to napraviti što prije, ali trenutačno se na tome ne radi – kazao je Budak.

>>Hoćeš knjigu? Ne, hvala, 
imam već jednu

>>Bum Tomica nije pornografija, ostaje lektira za školarce

Moderni autori koje čitaju srednjoškolci u strukovnim školama

Ivana Simić Bodrožić -  
“Hotel Zagorje”

Victoria Hislop - “Otok”

Elvis Bošnjak - “Nosi nas rijeka”

Tena Štivičić - “Fragile”

Dubravka Ugrešić - “Štefica Cvek u raljama života”

Miljenko Jergović 
“Sarajevski Marlboro”

Orhan Pamuk - “Snijeg”

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.