Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.10.2016. u 07:09

Mogu birači reći što hoće, ali bit će onako kako kažu Todorić i banke

Medeni mjesec između premijera Andreja Plenkovića i javnosti nije mogao trajati vječno, ali svejedno nisam očekivao da će ljubav puknuti tako naglo. “Ljubavnici” koji su do jučer izmjenjivali nježnosti mogli bi se uskoro gađati tanjurima.

Izborom svog ministarskog tima Plenković je pokazao da desno krilo u HDZ-u ne doživljava kao bogatstvo i komparativnu prednost, nego kao opterećenje, nužno zlo koje je prisiljen tolerirati samo zato što mu donosi glasove.

Pritom nije presudno to što je detronizirao popularnog Zlatka Hasanbegovića, čiju je poziciju bilo teško braniti zbog velikih unutarnjih, a pogotovo vanjskih pritisaka. Problem je u izboru nove ministrice Nine Obuljen koja je antipod svega onoga što je predstavljao Hasanbegović.

Plenković je trebao voditi računa o tome da ne ponizi bivšeg ministra koji, što god mislili o njemu, ima osobni integritet i popriličan utjecaj na desnici. Njegovo biračko tijelo još bi oprostilo Plenkoviću što je smijenio njihova Hasana zbog viših interesa stranke i države, ali će teško prihvatiti da na njegovo mjesto dođe osoba koju oni najmanje žele.

Ako je već radio ustupke ljevici, Miloradu Pupovcu i međunarodnoj zajednici, onda je trebao uvažiti prigovore svojih birača. Ovo je prva strateška greška Plenkovića otkad je došao na čelo HDZ-a.

Osim toga, Nina Obuljen ne zadovoljava nijedan od dva bitna kriterija koja su potrebna za ministarsku fotelju. Niti je prepoznatljiva javna figura niti ima izborni legitimitet. Uopće ne dovodim u pitanje njezine menadžerske sposobnosti, ali za takve kvalifikacije sasvim je zadovoljavajuća pozicija državne tajnice.

Slične primjedbe mogle bi se dati i na ministarski dvojac koji će kreirati gospodarsku politiku. Zdravko Marić i Martina Dalić dobro bi se uklopili u svaku Vladu u posljednjih 15-ak godina, pa čak i u onu Zorana Milanovića. 

Gospodarska politika nije puko računovodstvo pa da ministar može postati “stručnjak” koji krije svoje mišljenje kao zmija noge. Kako Z. Marić dolazi iz Agrokora, a M. Dalić iz bankarskih krugova, Plenković će se teško obraniti od optužbi da su na njegov izbor utjecali razni lobiji.

Mogu birači reći što hoće, ali bit će onako kako kažu Todorić i banke. U cijeloj bitki za fotelje ipak je najtužnija priča o sudbini Gorana Marića, nesuđenog ministra gospodarstva. To je zapravo priča o poštenom i bogobojaznom domobranu Jambreku koji je uvijek u prvim redovima kad treba ići u borbu.

Tako je i dobri vojak Marić bio prvi na listi HDZ-a, marljivo skupljao glasove i izvojevao pobjedu u svojoj izbornoj jedinici. Svejedno nije dobio željeno ministarstvo. Kavijar i ekscentrični balovi rezervirani su za one koji su pili šampanjac u zagrebačkim i bruxelleskim salonima dok je Marić “ginuo na terenu”.

HDZ-ovi izborni heroji mogu dobiti tek ministarstvo bez portfelja, što je isto kao novčanik bez ijedne kune. Gotovo se ništa nije promijenilo od prvih demokratskih izbora.     

>> Plenković točan u sekundu, a show mu oteo Ivan Pernar

Komentara 5

Avatar abakus
abakus
09:27 20.10.2016.

Nije riječ samo o tome da je Plenković ponizio svoje birače izborom Obuljen, već je riječ još i više o tome što je a) kao glavni kriterij izbora naveo to da poznaje Obuljen 20 godina (kriterij veza i vezica! - jedan od naših najgorih kriterija, koji ide ruku pod ruku s korupcijom i nepotizmom, najvećim zlom svakog društva) i što je b) ispalo da bi ona morala izvršiti nadzor nad vlastitim potencijalno kriminalnim radnjama u HAVC-u (što je apsurdno i pljuska svakome tko ima imalo zdravog razuma!). Dalje, nejasno je zašto je za ministra znanosti i prosvjete postavljen čovjek koji iza sebe vuče teške repove smjene zbog korupcije i za kojeg se u krugovima akademske zajednice zna da je nikakav znanstvenik, jedan od onih koji objavljuju članke gotovo isključivo u časopisima u kojima su sami urednici (!), torbar koji nabija satnicu i troškove - dakle mutan tip iza kojeg ne stoje nikakvi znanstveni rezultati. Zar se takvog čovjeka postavlja na jednu takvu poziciju? Što se tiče Agrokorovog Zdravka Marića, njegove ideje o ukidanju poreznih olakšica koje bi imale strahovit antidemografski učinak (i to u situaciji demografskog kolapsa naše zemlje) govore da je potpuno nesvjestan posljedica na ljude onoga što čini tj. da je riječ o računovođi kojem su brojke važnije od ljudi. "Ubojica s dječjim licem" nadimak je koji već neko vrijeme opravdano nosi. Ima još dosta nedoumica oko Plenkovićevog izbora ministara, nema smisla sve to nabrajati sada, no treba reći da je već u ovo kratko vrijeme pokazao je da mu je dodvoravanje centrima moći važnije od brige za vlastiti narod i zemlju. Ukratko, ide stopama tolikih izdajnika Hrvatske kakvih je u našoj nesretnoj prošlosti na žalost bilo previše i zbog kojih nam i jest danas tako teško.

ME
Meter
19:28 20.10.2016.

Izborni heroji HDZ-a već su napunili šrajtofle

DU
Deleted user
09:03 20.10.2016.

Autor nedosljedno i vrlo tendenciozno, zato da potvrdi svoju tezu, primjenjuje kriterij javne poznatosti i izbornog legitimiteta. Nije Nina Obuljen jedina koja, po autoru, ne ispunjava ta dva kriterija. Osim toga, i spomenuta Dalić i prozvani Z. Marić su itekako poznati pa ne zaslužuju biti spomenuti u ovom kontekstu. Nadalje, što je s drugim ministrima i ministricama? Nekada smo govorili kako je najvažnije da ministri znaju svoj posao i da su stručni, a sad odjednom, prema autoru, moraju biti oni koji su ginuli na terenu i donijeli stranci mnoštvo glasova. Ispunjava li neprežaljeni Hasanbegović te kriterije? Je li on ginuo na terenu za HDZ, bilo na ovim bilo na prošlim izborima? Dakako da nije.Jedini razlog zbog kojeda se za njim žali je ono što je učinio na području kulture, a koliko je to bilo dobro, rekla je kulturna javnost i međunarodna zajednica. Plenković bi bio politički suicidalan da ga je ostavio ili postavio umjesto njega nekog njegovog klona. Desničad ne bi prihvatila bilo kojeg kandidata ili kandidatkinju osim svog idola, pa je Plenkoviću bilo oportuno baš ovo što je napravio, izabrati kandidatkinju koja je ekspert na području kulture i koja neće sramotiti zemlju i vladu. Što se tiče Dalić i Z.Marića, njima također nitko ne može prigovoriti na poznavanju posla i sposobnosti. Zato nemojmo kukati zbog onih u vladi koji provjereno znaju što treba raditi i kako voditi povjerene im resore, nego tražimo da svaki novi ministar ili ministrica budu takvi. Nesposobnih i izgubljenih u svemiru je ionako bilo previše u prošloj vladi HDZ-a i MOST-a, zato je Tihomir Orešković i morao otići. Dajmo Plenkoviću šansu da nešto napravi, za kritizirati gai najuriti ako bude trebalo, uvijek ima vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije