Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gubitnici se ne daju

Zašto domaći političari ne mogu shvatiti kad je vrijeme za povlačenje?

političari
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
19.11.2015.
u 20:58

Politolog Ivan Šiber i komunikologinja Smiljana Leinert Novosel analiziraju slučaj Josipovića, Jadranke Kosor, Kajina, Linića...

Netom završeni izbori pokazali su kome su birači vrlo jasno poručili da mu je političko vrijeme isteklo. Nije to ugodno. No, može li se takva osuda birača – izbjeći? Može. Političari bi sami trebali shvatiti kad je vrijeme za povlačenje. Tim osjećajem za mjeru i brigom za osobno dostojanstvo u nas se ne mogu pohvaliti baš mnogi političari. Evo i nekoliko svježih primjera: bivši predsjednik Josipović, bivša premijerka J. Kosor, bivši ministar Linić, bivši zastupnik Kajin... Umjesto da su sami shvatili da je njihovoj političkoj priči došao kraj, prstom prema izlazu iz politike pokazali su im birači. Kako pred nama i dalje stoji mogućnost novih izbora, pa bi se nečiji politički apetiti opet mogli polakomiti, upitali smo stručnjake: kada je vrijeme da se netko sam povuče iz politike, koji signali na to jasno ukazuju?

– Nema tih signala koje će političari shvatiti. Oni ne žele i neće otići na vrijeme. To je ključni problem. Što je Josipoviću sad trebalo da se sramoti nakon relativno uspješne predsjedničke karijere?! Predsjedničkom funkcijom popeo se na vrh političke karijere, a sad je vlastitom glupošću izgubio izbore. Dignitet predsjedničke funkcije čuva se i tako što se nakon nje klonite traženja nekih drugih političkih pozicija i mogućih poraza. Isto vrijedi i za bivšu premijerku Kosor. No, njima je zavodljivo biti u središtu javnosti, značiti nešto, biti moćan i utjecajan. Teško im se od te zavodljivosti rastati. A što Karamarku treba veći signal od rezultata ovih izbora pa da sam kaže: "Ljudi, ja sam kriv za te rezultate i najbolje je da odem s čela stranke". Tako se čuva vlastiti dignitet – kazao je politolog Ivan Šiber.

– Političari su neskloni razmišljanju o tome kada i kako otići, iako bi to trebali imati u vidu i onda dok se penju na visoke pozicije i dok su na njima. Treba zadržati dostojanstvo i kada dođe vrijeme zahvaliti ljudima na povjerenju te poziciju prepustiti drugima. Posve mi je nejasno da i nakon rezultata ovih izbora oni koji su doživjeli izborni debakl i dalje najavljuju da će biti politički aktivni i da njihovo vrijeme nije prošlo – kaže komunikologinja Smiljana Leinert Novosel te dodaje da su Josipović, Kosor, Kajin i Linić zbog svojih postupaka izgubili podršku birača jer "nikakvo pozivanje na veliku podršku vezano uz prethodnu funkciju više nije realno kada tu funkciju izgubite".

– Pad s takve funkcije znači gubitak bez šanse za povratkom.

Recimo, J. Kosor ovaj je završni čin odigrala s krivom grupom ljudi. Sve se njih nazivalo otpisanima, ojađenima i povezivalo ih je samo to što su jednom nešto visoko bili, a sad su željeli osvojiti što god se da. S takvim se motivom ne može uspjeti. Treba znati otići. Bit će zanimljivo vidjeti što će sad biti u HDZ-u – rekla je S. L. Novosel.

>> Gubitnici Josipović, Linić i Jadranka Kosor, mandat samo Čačiću

>> Dosta je bilo stare garde, provukli se Čačić i Bandić

Komentara 13

TT
tTony
22:25 19.11.2015.

zasto bi se povukli kad medije ,novinari hr tv svaki dan daju im prosto ,trazi se njihovo misljenje ozivljuju mrtvog konja za trke izgleda da su ostali bez ideja pa ovi dobro dodju da popune rupe .

BA
barbaizamerike
21:17 19.11.2015.

treba politicare testirati na razne stimulanse I droge jedan pred izbore uzimo tablete za osmjeh ritalin.necemo drogerase da nam vode zemlju

BA
bakulušić
23:03 19.11.2015.

Vlast je slast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije