Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIJUMČARENJE

Zaštićene životinjske vrste unosnije od šverca ljudi

papiga
Ivica Galović/Pixsell
01.09.2010.
u 20:00

Egzotične životinje završavaju kao kućni ljubimci, a perad na tanjuru u restoranu.

Velik novac, osim iza šverca droge i oružja, stoji i iza krijumčarenja zaštićenih životinjskih vrsta koje je, prema nekim procjenama, preteklo i trgovinu ljudima.

Uhvaćen u Jasenovcu

Talijan Fausto M. uhvaćen je u utorak na carini u Jasenovcu kada je u kombiju pokušao prokrijumčariti čak 627 različitih vrsta mrtvih ptica (prepelice, gnjurci, poljske ševe, šumski zviždaci, plavetne sjenice...) te su ga djelatnici Carinske uprave nakon obavljene kontrole doveli istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda.

Sudac mu je odredio zadržavanje te je protiv njega Općinsko državno odvjetništvo u Kutini podiglo optužni prijedlog.

Nezakonit lov na sitne ptice u našem dijelu Europe, čini se, iz godinu u godinu sve je popularniji, jer lovina uglavnom završava u ponudi elitnijih restorana na zapadu. Među njima prednjače talijanski, u kojima porcija pernate divljači doseže cijenu oko 300 eura. Potražnja je u njima velika, uglavnom za grlicama, poljskim ševama i prugastim trepetaljkama. Njihova cijena na crnom tržištu kreće se oko pet eura, što krijumčar plaća krivolovcu.

Način krijumčarenja ovih životinjskih vrsta prilično je jednostavan. Švercer unaprijed dogovara posao s krivolovcem. Ugovara se narudžba i krivolovac odstreljuje ptice, po koje švercer dolazi na dogovoreno mjesto. Robu plaća i odvozi na ciljano tržište. Prošle su godine iz Hrvatske krijumčari u 22 navrata pokušali “izvesti” različite zaštićene životinjske i biljne vrste.

Uz odstrijeljene ptice namijenjene daljnjoj prodaji u restoranima, nerijetko se krijumčare i različite vrste kornjača te egzotičnih papiga. U travnju je tako 26-godišnjakinja uhvaćena na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu dok je u golfu pokušavala prokrijumčariti 17 živih sivih žako afričkih papiga. Njihov je uvoz inače zabranjen, a riječ je o pticama koje vrlo brzo nauče oponašati ljudski govor. Radilo se o mladim pticama čija je vrijednost oko 800 eura po jedinki.

Kazna do milijun kuna

Kazna za krijumčarenje zaštićenih biljaka i životinja prema Pravilniku o prekograničnom prometu iznosi od 10.000 do milijun kuna za pravnu, a od 3000 do 100.000 kuna za fizičku osobu. Krijumčarima se također izriče i kazna prema Zakonu o zaštiti prirode.

Komentara 3

OB
-obrisani-
21:05 01.09.2010.

Ništa ljepše od plavetne sjenice zimi. Snijeg, kućica na stablu, unutra hrana, stigne cijela obitelj. Preslatke su. Kakvi su to neljudi ?!

OB
-obrisani-
21:12 01.09.2010.

Al nije mi jasno što je Talijan namjeravao s mrtvim pticama ? Tko to jede plavetne sjenice ?

IG
igorl
08:03 02.09.2010.

Hehe Vrhunac ljudske dekadencije - jedes pticicu koja nutritivno i gastronomski ne valja nista samo zato sto mozes. I zato sto kosta mnogo. Koji je to kretenizam. I. P.S. Nisu krivi oni koji ih upucaju i svercaju. To je samo samo raja koja zeli zaraditi koju lipu. Kriva je ekipa koja to masno placa, da nema njih niti ih ovi ne bi dirali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije