Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žalba odgađa plaćanje

Zastara poreznog duga na meti DORH-a

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
05.06.2014.
u 20:00

Samo u Zagrebu u zastari 41 milijun kn za kupnje od 1996. do 1998. Nakon toga provjera – nije bilo

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan najavio je da će se u petak naći s vrhom Porezne uprave, a jedna od tema razgovora bit će zastara poreznih dugova, posebno kod poreza na promet nekretnina. Dinko Cvitan je na sjednici antikorupcijskog vijeća, na kojoj je predstavljao svoj izvještaj, kazao da mu je nevjerojatno da je dolazilo do zastare u slučajevima naplate poreza na promet nekretnina.

Porezna uprava nije objavila koliko je unutar 50 milijardi kuna nenaplaćenog poreznog duga upravo dug vezan uz porez na nekretnine. Taj porez iznosi 5 posto od vrijednosti kupljene nekretnine i plaća ga stjecatelj ako se ne koristi olakšica za prvu nekretninu. Prošle je godine Porezna uprava evidentirala oko 72 tisuće kupoprodaja nekretnina, od čega je 30-ak tisuća stanova i kuća za život, a ostalo su poslovne i nekretnine druge vrste. Prema posljednjim javno objavljenim podacima, a odnose se na 2010. i 2011. godinu, ukupno obračunati porez na promet nekretnina kreće se između jedne i 1,3 milijarde kuna. Nema podatka koliko je od toga naplaćeno.

Maheri i pomagači

Pravnici i odvjetnici koji su upućeni u naplatu poreza objašnjavaju da su zastare moguće samo ako porezne vlasti ne rade svoj posao kako treba ili su u dosluhu s kupcima. Nakon što građani kupe stan, dužni su Poreznoj upravi dostaviti primjerak kupoprodajnog ugovora u roku od mjesec dana. Porezna uprava u nekom razumnom roku obrađuje prijavu i šalje rješenje o poreznoj obvezi zajedno s uplatnicom. Tada nastupaju maheri! Dok obični građani uredno plate porez, ovi ulažu žalbu na izdano rješenje koja se nakon toga rješava na drugostupanjskom tijelu Porezne uprave. Žalba odgađa plaćanje poreza sve dok se drugostupanjsko tijelo ne izjasni o prigovoru i ne donese rješenje o žalbi. Budući da državni odvjetnik tvrdi da su mnoge porezne obveze pale u zastaru, očito je da su žalbe godinama – potrebno je najmanje šest da bi došlo do apsolutne zastare – bile u nečijim ladicama.

Dakle, ovih dana padaju u zastaru žalbe izrečene do 2008. godine. Prema neslužbenim informacijama, u Državnom se odvjetništvu nalazi i kaznena prijava koja pokazuje da je samo u Zagrebu do 2012. u zastaru otišlo 436 predmeta građana i 200 kupoprodaja tvrtki na kojima je država izgubila 41 milijun kuna. Te su kupoprodaje obavljene od 1996. do 1998., a kasnije godine nitko nije ni provjeravao. Ako je suditi po tome, gubici u 20-ak godina mjere se milijardama! Prvi uvidi sugeriraju da je najveći problem u nesređenom sustavu.

Sumnjive tablice

Premijer Milanović zatražio je od Porezne uprave da pripremi analizu poreznih dužnika. Na tome već neko vrijeme radi v. d. ravnatelja Porezne uprave Josip Lozančić.

U Poreznoj upravi jučer nisu željeli odgovarati na pitanje hoće li se u njoj naći i imena ljudi koji zbog zastare nisu platiti porez. Za stan od 750.000 kuna porez je 37.500 kuna. No, nisu sve žalbe pisane u dosluhu s poreznicima ili u namjeri da dug padne u zastaru. Mnogi građani s pravom osporavaju procijenjenu vrijednost nekretnina i na toj procjeni razrezani porezni dug jer, kako se vidi iz ovih posljednjih afera, tablice kojima se poreznici koriste kod procjena prilično su diskutabilne i ne uzimaju utjecaj krize na cijene nekretnina.

>> Cvitan nezadovoljan: Nevjerojatno je da netko proda stan i ne plati porez!

Komentara 9

Avatar nijeminišta
nijeminišta
22:22 05.06.2014.

Dinko Cvitan je na sjednici antikorupcijskog vijeća, na kojoj je predstavljao svoj izvještaj, kazao da mu je nevjerojatno da je dolazilo do zastare u slučajevima naplate poreza na promet nekretnina." - a nije mu nevjerojatno da dolazi do zastare u privatizacijskoj pljački??? to mu je sasvim ok... jer se tu pogoduje prijateljima. i nije mu nevjerojatno da država u predstečajnim nagodbama oprašta stotine milijuna poreznog duga "odabranima"?

Avatar tituš
tituš
08:33 06.06.2014.

Sirotinju će stisnuti za jaja za desetak - dvadeset tisuća eventualno neplaćenog poreza, no zato će milijune otpustiti bratiji. Dok ne ustroje sustav i ne osiguraju jednakost za sve, sve što je bilo mora se izjednačiti, podvući crtu i otpustiti dug jer te novce država nije zaradila, a može se reći niti zaslužila!

ME
metikoš
08:17 06.06.2014.

Djelatnicima porezne uprave koji su omogućili taj lopovluk odmah oduzeti svu imovinu te ih spremiti u zatvor na dvadesetak godina,naravno da se podrazumjeva kako ti državni službenici gube pravo na mirovinu.Lopinama koje su uz podršku gore spomenutih podkradali svih nas također oduzeti svu imovinu a odvjetnici koji su "zastupali" te lopine također moraju svu svoju imovinu dati državi i doživotno im zabraniti bavljenje poslovima vezanim za pravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije