Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastupile zastare

Cvitan nezadovoljan: Nevjerojatno je da netko proda stan i ne plati porez!

Cvitan Bijelić Laptoš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
03.06.2014.
u 14:51

Cvitan je najavio da će DORH i dalje u svom radu zadržati nultu toleranciju na korupciju "bez obzira na to koliko se tko žalio da ga se proganja zbog 50 kuna"

Rad županijskih i općinskih državnih odvjetništava kontrolirat će se svaka tri mjeseca, umjesto, kako se to dosad radilo, jednom u dvije godine, najavio je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan na sjednici Antikorupcijskog vijeća, gdje je danas predstavljao godišnje izvješće.

Posebno nezadovoljstvo izrazio je zbog činjenice da pojedina županijska ili općinska državna odvjetništva nisu obradila ni jedan predmet u ovoj godini, što je prigovorila i članica Vijeća, SDP-ova Vesna Fabijančić Križanić.

– Statistika je poražavajuća, ne znam zašto je došlo do takvog pada. Ili je takvo stanje sigurnosti da nije potreban angažman državnih odvjetništava, u što čisto sumnjam, ili je razlog neaktivnost svih nas koji sudjelujemo u tome – kazao je Cvitan članovima vijeća te poručio da ta odvjetništva ne mogu samo sjediti i čekati da posao dođe k njima već moraju biti proaktivni. Upravo zbog te proaktivnosti i stalne suradnje s ostalim institucijama USKOK je tako uspješan u svom poslu, vjeruje Cvitan.

Porezna mora imati unutarnji nadzor

SDP-ovu Fabijančić Križanić zanimao je i ishod postupaka protiv ravnatelja poreznih uprava smijenjenih prije godinu dana, pa je pri tom podsjetila i da je prošli tjedan ukinut imunitet bivšoj šefici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec. Zanimljivo joj je da se ona prva tereti za kazneno djelo trgovanja utjecajem iako je krajem 2011. bilo 44 milijarde kuna nenaplaćenih poreznih potraživanja, što mnogi povezuju s trgovinom utjecajem, odnosno čuvanjem određenih predmeta u ladicama.

– U petak imam sastanak s novim ravnateljem Porezne uprave, a upravo Porezna mora dati odgovore na ta pitanja – odgovorio joj je Cvitan te dodao da treba sama Porezna imati unutarnji nadzor koji će napraviti reviziju svega napravljenog ili nenapravljenog.

Tako mu je, dodaje, nevjerojatno, da je došlo do zastare u slučajevima naplate poreza na promet nekretnina. – Dio poreznih dugova otpisivan je na temelju političkih odluka, na razini ministra ili Vlade i to je razumljivo, ali meni je nevjerojatno da se može dogoditi da netko proda stan i na to ne plati porez – komentira Cvitan koji je pozdravio odluku Porezne da ojača svoj Ured za otkrivanje poreznih kaznenih djela, no smatra da ni to nije dovoljno.

Uvjeti "neprimjereni i za zatvorski sustav"

Članove Antikorupcijskog vijeća Cvitan je izvijestio i o svojim prvi potezima otkad je krajem travnja preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika. Od prvog dana, kaže, obilazi državna odvjetništva kako bi se upoznao sa zamjenicima državnih odvjetnika i službenicima te kako bi otkrio u kakvim uvjetima rade, pa je primijetio da pojedina odvjetništva imaju uvjete "neprimjerene i za zatvorski sustav".

– Rade u prostorijama koje su ispod razine ljudskog dostojanstva, uz oskudnu tehniku i premali broj automobila potrebnih za provođenje izvida – požalio se Cvitan te ipak dodao da je svjestan teške financijske situacije u državi.

Najavio je i osnivanje posebnih odjela za oduzimanje imovinske koristi stečene kaznenim djelima. – Osnivanje odjela smatram vrlo bitnim jer se šalje poruka da će počinitelji kaznenih djela biti kažnjeni za to, i da će to skupo platiti – dodao je Cvitan te najavljuje da će DORH i dalje u svom radu zadržati nultu toleranciju na korupciju "bez obzira na to koliko se tko žalio da ga se proganja zbog 50 kuna".

U 250 nagodbi ukupno oduzeto 7 milijuna kuna

Na pitanje Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista što DORH radi po pitanju prevarenih građana od austrijskih štedno-kreditnih zadruga koje su poslovale pod imenom Raiffeisen iako s bankom koja kod nas posluje pod tim imenom nemaju ništa, Cvitan je rekao da već sada veliki broj ljudi u DORH-u radi na tim slučajevima te pozvao sve oštećene građane da im dostave svoju dokumentaciju.

Izvješće Antikorupcijskom vijeću podnijela je i nova ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš koja je objasnila je da je u 2013. USKOK imao neznatan porast broja prijavljenih osoba (4 posto), kao i porast od 14 posto kaznenih djela korupcije. U 2013. zabilježen je porast istraga koje su se vodile protiv 725 osoba, od čega 509 za koruptivna kaznena djela.

– Broj predmeta vezanih uz koruptivna kaznena djela lani je porastao za 80 posto, a to je ponajviše rezultat rada ureda u velikom predmetu Hipokrat odnosno Farmal, koji je rezultirao podizanjem optužnice protiv 364 osobe, mahom liječnika – kazala je Laptoš te dodala da je u tom predmetu postignuto 250 nagodbi kroz koje je ukupno oduzeto 7 milijuna kuna.

Dosad je izrečeno 147 pravomoćnih presuda u tom slučaju, a pregovara se i s ostalim okrivljenicima pa očekuje da će za raspravu ostati mali broj okrivljenika. Od 292 presude donijete u 2013. godini, 98 posto ih je osuđujućih, što vidi kao dobar rezultat rada USKOK-a, a očekuje još bolje rezultate u 2014., posebice jer će tada na sud doći većina okrivljenika iz slučaja Farmal. Ukupno je USKOK oduzeo 67 milijuna kuna, od čega 44 milijuna kuna u predmetima korupcije, a blokirano je ili zamrznuto ukupno 125 milijuna kuna, od čega 98 milijuna kuna na koruptivnim djelima.

Vijeće je prihvatilo i izvješće MUP-a.

>>Načelnik Bijelić ironično: Ne mogu negirati da je Linić vidio policajce

Komentara 49

Avatar Vaclav007
Vaclav007
14:58 03.06.2014.

Ne shvaćam gosp. Cvitana. Otkada porez plaćaju oni koji PRODAJU stan? Porez na promet nekretnina valjda još uvijek plaćaju oni koji KUPUJU stan.

Avatar feudalac
feudalac
15:40 03.06.2014.

...a vidis druze Cvitan, meni nije normalno da Vlada ili ministri otpisuju porezne dugove kako se njima prohtje. Ne moze biti u demokratski uredjenoj drzavi gdje Ustav kaze da smo svi jednaki pred zakonom i da smo duzni placati porez i da ovo i ono........ da se na taj nacin drzava mijesa u slobodno trziste i pogoduje podobnima. Pustite vi te price o spasavanju radnih mjesta, radna mjesta spasavaju poduzetnici koji podmiruju svoje obaveze. Drzava ne moze biti iznad zakona, tocka, zarez, novi red!

19
1995josip
15:14 03.06.2014.

Prvo treba napraviti inventuru u Poreznoj upravi jer tamo se puno pogodovalo partijskim istomišljenicima npr. procjena Porezne uprave u Sisku za zgradu Hitne zbog koje je najbogatija SDP županica do daljnjeg na odmoru u elitnom odmaralištu Remetinec, koje se popunjavava nestašnim i za naše prilike jako sumnjivo bogatim političarima ! USKOK i DORH imaju jednu procjenu , a Porezna u Sisku drugu koja je išla na nagovor bogate , vjerojatno bivše SDP županke !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije